Skip Navigation LinksHome-Nieuws-5 vragen aan...-Item

5 vragen aan John van Lottum, oud-tennisprof en media- en marketingstrateeg bij de Eredivisie CV 9 mei 2017

Op de tennisbaan gold John van Lottum (41) jarenlang als getalenteerd én licht ontvlambaar. Tegenwoordig is de voormalige nummer 62 van de wereld, die in 1998 zijn beste prestatie in een Grand Slam-toernooi leverde door de vierde ronde op Wimbledon te bereiken, wat bedachtzamer in een compleet andere rol. Van Lottum werkt met als specialismen media en marketing nu vijf jaar bij de Eredivisie CV, onder andere uitbater van de collectieve rechten van de hoogste voetbaldivisie, en is medeverantwoordelijk voor alle commerciële koppelingen, met inbegrip die bij tv-zenders FOX Sports en 24Kitchen. Daarnaast is hij met de bevriende songwriter Jon Ewbank een nieuw bedrijf begonnen (‘we hebben nu een concept bedacht voor Heineken en de Formule 1, met afterparty’s’) voor het verbinden van merken en platformen. Vlak voordat hij weer eens in de auto stapt voor een volgend bezoek aan een voetbalclub, buigt hij zich over zijn oude liefde tennis en wat er op dit moment in Nederland allemaal speelt. Het gezicht staat al snel op somber.

door: Marc Hoeben | 9 mei 2017

1. Hoe kijk je tegen de huidige staat van het Nederlandse tennis aan?
“Ik kan mij, vanaf mijn eigen tijd als beginnend prof tot nu, niet herinneren dat het ooit zo slecht gesteld is geweest met het Nederlandse tennis. Dan heb ik het niet alleen over de nationale top, maar ook over de breedtesport. Het ledenaantal van de KNLTB zakt elk jaar gigantisch en met de top gaat het dramatisch. In mijn ogen kun je maar twee spelers serieus nemen. Alleen bij Robin Haase en Kiki Bertens krijg ik het idee dat ze het maximale uit hun carrière willen halen. Voor de rest is er niks. Kijk naar spelers als Igor Sijsling en Thiemo de Bakker. Dat zijn passanten. Het ontbreekt hen aan de absolute wil om internationaal mee te tellen en het trieste is dat die situatie eigenlijk door de structuur van de tennisbond in stand wordt gehouden. Het is altijd: pappen en nathouden. Er wordt een poldermodel gehanteerd, niemand durft harde beslissingen te nemen. Terwijl je dat op topsportniveau juist wel moet durven."

"Zij willen graag rond die sport hangen, maar hebben eigenlijk niet de vereiste kennis en namen de laatste jaren wel alle grote beslissingen"

“Het is echt vijf voor twaalf. De sport zit in een neerwaartse spiraal en voorlopig is het einde niet in zicht. De KNLTB kent, als wel meer bonden, een laag met allemaal bestuursleden. Nou, dat klopt dus niet als je topsport wilt bedrijven. Dan moet je veel eerder aan een structuur denken zoals bij veel voetbalclubs tegenwoordig, met een directie en een toezichthoudende raad van commissarissen. Daarnaast zitten momenteel bij de bond ook nog eens mensen die geen idee hebben wat topsport inhoudt en wat het met zich meebrengt. Terwijl je het bij tennis het wel over een wereldsport hebt. Ik noem het maar een gentlemen’s club, een groepje oude vrienden, old friends. Ze opereren vanuit clichégedachten, ze hebben zelf nooit hoog internationaal getennist. Ze willen er graag bij horen. Voorzitter Rolf Thung, die inmiddels is afgetreden, en bestuurslid toptennis Martin Koek zijn de sprekende voorbeelden van mensen die het op die manier fantastisch vinden. Zij willen graag rond die sport hangen, maar hebben eigenlijk niet de vereiste kennis en namen de laatste jaren wel alle grote beslissingen."

“In mijn huidige werk bij de Eredivisie CV maak ik de vertaalslag van het voetbal naar de commercie. Ook daarom kijk ik momenteel met een heel kritische blik naar het Nederlandse tennis. De bond heeft nooit die vertaalslag kunnen maken. Het is misschien schrikbarend om te horen, maar ze hebben geen commerciële propositie. Het is echt ongelooflijk dat de KNLTB nooit een grote hoofdsponsor heeft weten te vinden. Maar ik weet ook wel hoe het komt. Het is echt zonde dat ze nooit een groot sportmarketingbureau hebben willen inschakelen. De bond houdt liever alles zelf in eigen hand, met af en toe een adviesje links en rechts. Ze geven nu zelf ook wel aan dat ze de zaken in dat opzicht niet goed op orde hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar de database met al die clubs en leden. Daar kunnen ze nu veel te weinig mee, terwijl het commercieel heel interessant is. Wij sponsoren met nu met FOX Sports wel Kiki Bertens op individuele basis. Zij heeft meer verbinding met het Nederlandse volk dan de KNLTB. Zij is altijd haar eigen weg gegaan en zij is een voorbeeld van hoe de Nederlandse jeugd zich kan ontwikkelen.”

"Ik kan zo vijftien tot twintig mensen opnoemen die voor die functie beter geschikt zijn"

2. Oud-prof Jan Siemerink, een goede bekende van je, stopte onlangs na tien jaar als directeur sportief bij de KNLTB. Een gedwongen vertrek, waaraan aan verschil van inzicht ten grondslag ligt. Wat moeten we daarvan denken?
“Om te beginnen: Martin Koek is nu de interim-directeur geworden. Dat is echt de grootste schande. Die man heeft geen kennis van tennistechnische zaken. Ik kan zo vijftien tot twintig mensen opnoemen die voor die functie beter geschikt zijn. De bond had iemand met meer afstand moeten nemen, een onafhankelijke persoon."

“Als het gaat om Jan en zijn vertrek: ik heb daar een heel dubbel gevoel bij. Op de eerste plaats vind ik het wel terecht dat hij moest vertrekken. In die tien jaar heeft hij niet het verschil kunnen maken, hij heeft niet de cultuur kunnen doorbreken, met Sijsling en De Bakker als voorbeelden. Dan is het terecht dat het een keer ophoudt. Maar als je dan ziet wie deze beslissing weer heeft genomen, dan weet je zeker dat er geen cultuuromslag komt. In mijn ogen is het nog eerder zo dat de mensen boven Jan weg hadden gemoeten. Jan heeft nooit een mandaat gehad, hij heeft nooit de mogelijkheden gekregen die bij zijn functie horen." 

"Dat zie je aan de gang van zaken met de tennisscholen. Die hebben een systeem van certificering gekregen. Iedereen in de tenniswereld stond vanwege dat onzalige plan op zijn achterste benen. Jan is dat plan opgedragen, het kwam uit de koker van Thung en Koek. Hij heeft moeten volgen en dat kun je hem misschien wel verwijten. Hij heeft zich voor het karretje laten spannen, terwijl iemand van zijn statuur er sterker in had moeten staan. Maar zo is Jan. Hij is niet van het conflict en slaat nooit met de vuist op tafel."

“Toch heeft hij ook wel wat dingetjes bereikt. Meer jongens, die toptennis hebben gespeeld, hebben hun verantwoordelijkheid genomen. Paul Haarhuis is bondscoach geworden en dat is een goede zaak voor het Nederlandse tennis. Hij is echt ‘dedicated’, toegewijd. Vroeger zou hij eerder van links naar rechts vliegen. Maar het is nu voor hem hoofdzaak, hij heeft er echt voor gekozen. Paul kan echt wat veranderen, door zijn positivisme. Hij kan een enorm enthousiasme aanwakkeren. Op trainingen was hij vroeger al de gangmaker. Ik hoop maar dat het in dat opzicht goed blijft gaan. Met Raemon Sluiter hebben we kunnen zien hoe het ook weer naar de andere kant kan gaan. Hij was eerst betrokken bij de bond, maar voelde zich onder Thung te veel gevangen in een bepaald kader. Hij is gestopt en is toen verder gegaan met Bertens. Hij heeft gekozen voor zijn passie. Maar het is wel gek dat zoiets dan bij de bond blijkbaar niet mogelijk is.”

"Ik denk zelfs dat het misschien niet eens mag, zoals de bond zich een soort monopolie aanmeet"

3. Er is nog veel meer aan de hand in het Nederlandse tennis, want begin dit jaar is Thung voortijds afgetreden als KNLTB-voorzitter. Hoe kijk je terug op zijn periode?
“Bij zijn aanstelling heb ik destijds een gesprek met hem aangevraagd. Ik had positieve geluiden over hem gehoord. Maar ik schrok heel erg van dat gesprek. Hij ventileerde heel erg de gedachte dat de KNLTB het hoogste orgaan is binnen het Nederlandse tennis, terwijl de bond in mijn ogen eigenlijk voornamelijk een faciliterende rol moet spelen. Thung heeft veel macht naar zich toegetrokken en dat kan nu nog steeds ten koste gaan van de ontwikkeling van spelers en trainers. Neem die hele certificering van tennisscholen, waardoor ouders gedwongen worden hun talentvolle kinderen bij die scholen onder te brengen, anders komen ze niet in aanmerking voor steun vanuit de bond. Daar spreekt echt die machtsgedachte uit. Ik denk zelfs dat het misschien niet eens mag, zoals de bond zich een soort monopolie aanmeet. Het is ook zo: wie geeft de bond hiervoor een keurmerk?"

“Thung heeft niet opengestaan voor verandering en daarnaast is het hele traject voor het Nationaal Tennis Centrum, dat nu weer in Amstelveen moet komen, een fiasco. Het is op verschillende plekken afgeketst, dat heeft al met al verschrikkelijk veel geld gekost. Dan is het bovendien nu zo dat het moet komen bij een tenniscentrum in Amstelveen, waarvan de neef van bondsdirecteur Erik Poel manager is. Terwijl Thung al jaren in de politiek zit in Amstelveen. Nou, als je het over ‘compliance’ hebt, dan is dit het wel.”

"Ik hoor al jaren dat ze bezig zijn te bouwen. Maar het lijkt de Noord-Zuidlijn wel. Ze zullen toch ooit een keer de hand in eigen boezem moeten steken"

4. Heeft de KNLTB wel genoeg kritisch vermogen om zichzelf goed te kunnen evalueren?
“Als ik het zo lees: niet. De bond roept al jaren de ambitie te hebben om bij de top 10 van tennislanden in de wereld te horen. Ik hoor al jaren dat ze bezig zijn te bouwen. Maar het lijkt de Noord-Zuidlijn wel. Ze zullen toch ooit een keer de hand in eigen boezem moeten steken. Maar neem nou de situatie van Jan Siemerink eens. Hij was directeur sportief en moest zichzelf als Davis Cup-captain beoordelen. Hoe kun je dan ook maar iets controleren? De enige manier waarop dat kan, is via een bedrijfsmatiger opzet. Dus, zoals eerder gesteld, met bijvoorbeeld een rvc.”

5. Waar moet het volgens jou heen? Waar liggen de oplossingen?
“Het belangrijkste is nu eerst een cultuuromslag, waarna de structuur vanzelf zou moeten volgen. Niet iedereen vindt dat misschien logisch, maar ik neem toch maar even de Cruijff-revolutie bij Ajax als voorbeeld. Het is ook hier misschien de manier om een grote doorbraak te krijgen. Anders gaat het misschien te veel over kleine zaken. Je zou aan Richard Krajicek kunnen denken in die rol van Cruijff. Als iemand een grote naam heeft en het bedrijfsleven aan tennis kan verbinden, dan is hij het wel. Hij krijgt deuren geopend, die voor anderen gesloten blijven. Het is alleen ook zo dat hij nooit enige ambitie in deze richting heeft uitgesproken."

“Het stoffige imago moet weg, dat van de mannetjes met de pochetjes. Soms bekruipt me het gevoel dat tennis in Nederland geregeerd wordt door een jaarclub. Dat kan echt niet. Je moet juist tegenpolen bij elkaar aan tafel zien te krijgen, met de instelling dat ze het verschil willen maken. Het gaat er ook om dat je dingen wilt bundelen en net als in het voetbal ergens onder wilt brengen, zoals in de Eredivisie CV, voor het maken van een commerciële koppeling. In tennis liggen genoeg mogelijkheden, al die clubs kunnen samen een enorme kracht vormen en Nederland heeft fantastische accommodaties en genoeg mensen met de kennis voor zaken als het ontwikkelen van topjeugd. Daar geloof ik, ondanks al het gedoe, nog steeds heilig in.”

« terug

Reacties: 3

Bert Brink
09-05-2017

Met grote belangstelling heb ik 5 vragen gelezen die aan John vam Lottum zijn gesteld. Met nog grotere belangstelling heb ik de antwoorden gelezen. Eindelijk eens iemand die man en paard durft te noemen. Ik hoop dat meerdere mensen dit ook lezen en die met mij hopen dat John van Lottum gevraagd gaat worden om het TENNIS weer op de kaart te gaan zetten. Mijn steun en support heeft hij. 

Rob Rijnders
09-05-2017

Mooie opiniesite!

On topic:
1. Veel emotie. Ik zie vooral veel enthousiaste tennissers, laten het er wat minder zijn dan vorige jaren. Toptennissers: er zijn inderdaad vnl. recreanten die de internationale toernooien afstruinen en op hun social media leuke foto's tonen aan het zwembad. Ik gun ze een mooie jeugd maar ik zie ook niet veel talent met de intentie er ècht hard voor te gaan.
2. Helemaal mee eens. De cultuur bij de KNLTB lijkt me verstikkend, een machtscultuur in plaats van faciliterend. Ik zie tot nu toe geen wil om daar iets aan te veranderen. Dat met die tennisscholen is echt eng.
3. Er wordt met miljoenen euro's gesmeten en het resultaat is nog slechter dan als ze dat niet hadden gedaan.
4. Kritisch vermogen van de KNLTB is minder dan nul. Ze dingden mee aan de beste Nederlandse site ... Tsja, need I say more ...
5. Inderdaad stoffig imago. Eergisteren weer hoofdklasse gekeken, wel mooi dat de scheidsrechters hun bejaarde vrije tijd zo opofferen en ze doen het best wel goed, maar als er geen jong bloed tussenkomt is het over een paar jaar over en uit met de KNLTB scheidsrechters. Maar wel chapeau mannen! (zit ook geen vrouw tussen).

Ik denk inderdaad dat het niet ligt aan geld, niet aan goede wil en niet aan mogelijkheden maar aan een verstikkende machtswellust van de KNLTB.
Je merkt het ook met elk initiatief van de KNLTB: het is altijd vermengd met een eigen interne doelstelling die niet per sé tennissend Nederland dient.

De oplossing moet uit de leden van de KNLTB komen. Je ziet het ook in de Nederlandse politiek: de meeste mensen zijn het wel op belangrijke thema's eens maar worden verdeeld door minder belangrijke thema's die dan door manipulatie de boventoon gaan voeren waardoor de belangrijkste thema's weer niet aan de orde komen.

De KNLTB moet weer een faciliterende rol innemen. Zolang ze hun macht blijven uitoefenen zal er niets veranderen. En iets ten nadele van alle hard werkende en goed bedoelende werknemers van de KNLTB. Er is inderdaad een cultuuromslag nodig.

Ieder lid van de ledenraad mag dit zichzelf aanrekenen.
 

Dave Willemse
12-05-2017

Blij met dit artikel met John van Lottum. Een must voor veel mensen binnen de tenniswereld om dit te lezen en te kijken wat er aan kan worden gedaan om de geweldige sport tennis weer omhoog te stuwen. Tennis is jarenlang onze tweede sport geweest. Maar het verwordt in NL tot een marginale sport in de kantlijn.

Van Lottum geeft aan dat tennis op bepaalde vlakken het voetbal moet volgen. Dat ben ik niet met hem eens. Dat voetbal veel meer media-aandacht krijgt, en daardoor meer geld naar Eredivise CV gaat kan niet verhullen dat er, ook bestuurstechnisch bij clubs en bond, veel mis gaat.
Kijk juist naar andere bonden en sporten die zaken beter hebben geregeld. Daarnaast zijn er genoeg ondernemende mensen binnen de Nederlandse tenniswereld die goede ideeen hebben of al uitvoeren.

Voor de rest goed stuk.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst