Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Rugby live op televisie scoort! 16 oktober 2007

gepubliceerd op | 16 oktober 2007

‘We moeten natuurlijk niet vergeten dat dit topwedstrijden zijn met een bijzondere atmosfeer’, zegt hoofdredacteur Maarten Nooter over het verrassend grote aantal positieve reacties op de rugbywedstrijden die NOS Studio Sport op 6 en 7 oktober uitzond. Het was voor het eerst dat Studio Sport live WK rugbywedstrijden uitzond. De Nederlandse Rugbybond (NRB) was blij met de aandacht voor hun sport. “Daarover is veel contact geweest met de NOS”, vertelt Simone Richardson, directeur van de NRB.

Ondanks het goede weer keken zaterdagmiddag 6 oktober 125 duizend mensen naar de reprise van de WK Rugby-finale van vier jaar geleden: Engeland–Australië. Zondag haalde Zuid-Afrika–Fiji in de tweede helft zelfs het dubbele aantal kijkers. Beide wedstrijden waren volgens kenners overigens spectaculair en van zeer hoog niveau.
Hoewel Studio Sport-baas Nooter blij verrast was over het grote aantal positieve reacties, vielen de kijkcijfers hem wat tegen. Hij weet dat aan het goede weer in het weekend en hoopt dat de finale op zaterdagavond 20 oktober - die de NOS ook live zal uitzenden - meer kijkers zal trekken.
Simone Richardson, directeur van de Nederlandse Rugbybond (NRB), is uiteraard wel blij met de publiciteit. “Daar hebben we de afgelopen tijd ook veel aandacht aan besteed”, vertelt zij. Zo nodigde de bond journalisten uit voor wedstrijden om live te zien wat rugby nou precies is. Als gevolg daarvan hebben veel dagbladen en (regionale) omroepen de afgelopen weken aandacht besteed aan rugby, dat in Nederland met achtduizend spelers nog een kleine sport is.

Richardson meldt dat haar bond - die dit jaar zijn 75ste verjaardag viert - via clinics op scholen de belangstelling voor rugby probeert aan te wakkeren. “Wat opvalt, is dat zodra kinderen en vooral hun ouders meer kennis over rugby krijgen, de stap naar een club niet groot is.” Hoewel rugby het imago van een harde sport heeft, benadrukt de bond vooral de waarden en normen die binnen de sport worden hoog gehouden. Dat slaat bij veel ouders en spelertjes aan. “Respect voor teamgenoten, tegenstanders en scheidsrechter zijn in de sport en de spelregels ingebed”, legt Richardson uit. “Alleen de aanvoerder mag bijvoorbeeld tegen de scheidsrechter praten. Overtreding van die regel leidt onmiddellijk tot tien meter terreinverlies, wat in rugby zwaar doorweegt. Overtreders benadelen zo dus hun eigen team.” Ook op het hoogste niveau, tijdens het WK, wordt deze discipline streng nageleefd. Het onderlinge respect blijkt bovendien iedere wedstrijd weer als spelers na afloop een ‘erehaag’ voor de scheidsrechter en de tegenstanders maken. Ook tijdens WK-wedstrijden, die op het scherpst van de snede worden uitgevochten, wordt aan die traditie vastgehouden.

De jarige rugbybond hoopt in de naaste toekomst de zichtbaarheid van de sport verder te vergroten. Helaas mislukte de kandidatuur voor het WK Sevens 2009, de snelle en spectaculaire zeven-tegen-zeven-variant van het rugby. Dat toernooi, dat wereldwijd miljoenen televisiekijkers trekt, is aan Dubai toegewezen. In mei 2008 organiseert Nederland wel het EK voor vrouwen. Nog niet bekend is wat de speelsteden zullen zijn, maar centrum van het toernooi zal Amsterdam zijn, waar ook de finales zullen plaatsvinden. Nog niet bekend is wat de speelsteden zullen zijn.

Richardson hoopt verder dat seven-a-side tijdens de Olympische Spelen in Londen in 2012 demonstratiesport zal worden. “Londen is daar hard mee bezig, maar een beslissing daarover valt pas in 2009.”
De basisvorm van rugby, met 15 spelers per team, komt niet in aanmerking voor de  Olympische Spelen, omdat op topniveau te veel hersteltijd nodig is tussen wedstrijden. Daardoor past een volwaardig toernooi niet binnen de twee weken die Olympische Spelen duren.

De NRB hoopt ook na het WK op aandacht van Studio Sport voor hun sport. “We zijn daarover regelmatig in gesprek. We overwegen zelfs daarvoor de competitie van zondag naar zaterdag te verplaatsen. Dat zou voor clubs en spelers nogal wat consequenties hebben, maar de hoofdklasseclubs beseffen wel dat het een kans is voor het rugby in Nederland.” Met NOS-verslaggever Hans Brian heeft de rugbybond in ieder geval een paard van Troje binnen Studio Sport. Brian is oud-international en oud-bondscoach van het Nederlands team en deze zomer door de bond tot Lid van Verdienste benoemd.

« terug

Reacties: 1

-
19-07-2012
van harte gefeliciteerd met jlulie website waarin het prachtige huis wordt gepresenteerd. Zeer professioneel.wij wensen jlulie veel plezier en genieten in Zweden.Groeten,Hennie en rini

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst