Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

We gaan meer bewegen, minder sporten 30 oktober 2018

door: Arno Hermans

De lidmaatschappenrapportages van NOC*NSF laten elk jaar een ledendaling zien, terwijl het aantal inwoners in Nederland stijgt met 253.000 (2014–2017) tot 17.082.000 mensen. Ook het toenemende gezondheidsbesef heeft deze trend niet kunnen keren. Toch sportte in 2017 64 procent van de Nederlanders wekelijks, in 2016 was dit 61 procent. In 2017 bestond de top 5 van meest beoefende 'sporten' uit fitness, wandelen, zwemmen, hardlopen en fietsen. Allemaal vormen van beweging waarbij een lidmaatschap niet een vereiste is. Daarnaast zet het bedrijfsleven ons ook in beweging met vernieuwende concepten. Onze maatschappij gaat meer bewegen en minder sporten. 

XL36InnovationXL-Pokemon Go running ClubHeb jij je 10.000 stappen per dag al gehaald? De opkomst van de stappenteller geeft ons inzicht hoe belangrijk onze gezondheid is. Deze zogenaamde activity trackers meten ons sport- en beweeggedrag. Aan de betrouwbaarheid wordt nog wel eens getwijfeld en gelukkig maakt deze nieuwe industrie progressie. Voor de gebruikers gaat het vaak om de verbetering ten opzichte van de vorige keer. 

Pokémon Go is een sport
De stappenteller speelt ook in op het sociale aspect. Collega’s werken bijvoorbeeld samen aan het aantal stappen in de middagpauze en zo heb je je dagelijkse beweging gehad. Waarom zou men dan gaan sporten, laat staan lid worden van een vereniging? Het is een nieuwe vorm van bewegen die niet in de lijstjes is opgenomen. Het is de opmars van de quantified self-beweging. 

Inmiddels is het enthousiasme rond Pokémon Go afgezwakt, toch biedt de denkrichting van het spel nieuwe mogelijkheden tot bewegen

XL36 InnovationXL-bewegen op de werkplekIn hoogtij dagen bracht Pokémon Go de maatschappij in beweging. Dankzij hun gamification gingen jong en oud aan de wandel. Inmiddels is het enthousiasme afgezwakt, toch biedt deze denkrichting nieuwe mogelijkheden tot bewegen. Het zou niet de eerste keer zijn dat ik hoor: 'Welke sport beoefen jij?' 'Pokémon Go!'. 

Fortnite in de speeltuin
De start-ups staan met hun vernieuwde concepten in de startblokken, terwijl de sport in voorbereiding is. Omdat ondernemers op niemand wachten, beginnen stakeholders uit de sport met een achterstand aan de wedstrijd. Zijn start-ups de nieuwe community builders? En de opvolgers van de traditionele bonden? Ook de jongste Nederlanders dagen elkaar uit en verzinnen nieuwe regels bij bestaande sporten. Het is de creativiteit die vrij spel krijgt in allerlei vormen. Mijn zoon van 6 jaar speelt het spel Fortnite samen met zijn vriendjes in de speeltuin. 

Het ministerie had in het akkoord een beweegparagraaf kunnen opnemen met een onderzoek over de maatschappelijke transitie van sporten naar bewegen

De technologische vooruitgang stelt ondernemers in staat om steeds sneller nieuwe doelgroepen te definiëren en te bedienen. Dit zal in de toekomst nog verder toenemen. In het Sportakkoord staan onvoldoende aanknopingspunten hoe hier invulling aan wordt gegeven. Het ministerie had in het akkoord een beweegparagraaf kunnen opnemen met een onderzoek over de maatschappelijke transitie van sporten naar bewegen. En hoe zij daarmee denken om te gaan. 

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst