Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Wordt Stand Up Paddling olympisch? 21 augustus 2018

door: Arno Hermans

Door de kanalen van Amsterdam, over de Bredase singels en in het pittoreske Giethoorn zie je steeds meer peddelende surfers. De mix tussen kanoën en surfen wordt steeds populairder in Nederland. Deze eeuwenoude vorm van transport heet tegenwoordig 'suppen'. Nu op een surfboard, destijds op een boomstam.

XL27-InnovationXL-suppen-in-het-verledenInternationaal is het suppen ondergebracht bij de internationale kanobond (ICF) en de internationale surfbond (ISA). Ieder met hun eigen disciplines en WK’s. Uit een korte rondgang en online zoektocht blijkt dat betrokken organisaties zich aan het beraden zijn hoe hiermee om te gaan. Tegelijkertijd is er internationaal een sterke lobby gaande om de sport naar olympisch niveau te tillen. Immers, suppen stond op de agenda van de Olympische Spelen van 2020 in Tokyo maar miste net de boot.

Kwestie van tijd
Na elke Olympische Spelen buigt het International Olympic Committee (IOC) zich over de vraag welke sporten vertegenwoordigd zouden moeten zijn op de Olympische Spelen. Olympische sporten moeten voldoen aan liefst 33 criteria, onder te verdelen in acht thema’s: geschiedenis, universaliteit, populariteit, imago, gezondheid, ontwikkeling van de Internationale Federatie, kosten en overige eigenschappen.

En raad eens waar in 2024 de Olympische Spelen plaatsvinden? Juist, in Frankrijk

Als we suppen langs de thematische meetlat leggen, is het een zeer toegankelijke en wereldwijd populaire sport. Volgens mij is het een kwestie van tijd dat suppen op de olympische kalender komt te staan. Temeer omdat de bekende Franse pennenfabrikant BIC zwaar inzet op suppen. En raad eens waar in 2024 de Olympische Spelen plaatsvinden? Juist, in Frankrijk.

Omarm het suppen
Nieuwe sporten, wat moet je ermee? Creatieve mensen komen in deze snel veranderende wereld tot nieuwe concepten. Het combineren van sporten leidt tot nieuwe sporten evenals het toevoegen van nieuwe dimensies aan de sport. Door de digitalisering van onze maatschappij communiceren deze creatievelingen rechtstreeks met hun doelgroep.

XL27-InnovationXL-supwedstrijd

Door middel van blogs, Instagram en andere sociale media activeren zij razendsnel een community. Hierdoor belanden de bonden en aanverwante organisaties op een zijspoor. Als sportorganisatie moet je deze zogenoemde start-ups niet als bedreiging zien, juist als een kans. Het is zaak om nieuwe initiatieven te inventariseren op de potentie. Ga met deze ondernemers in gesprek en bekijk hoe je ze kan faciliteren.

Watersportverbond, omarm het suppen! NOC*NSF, omarm het suppen! Nu investeren en rendement voor later. Niet alleen in medailles.

Arno Hermans begon in 2015 samen met een aantal andere ondernemers Sport eXperience, een bedrijf dat start-ups in de sport helpt bij hun commerciële ontwikkeling met een uniek dienstenpakket. Voor Sport Knowhow XL schrijft hij op regelmatige basis op prikkelende wijze vanuit het internationale innovatieperspectief over de toekomst van de sport. Niet alleen nieuwe producten en diensten passeren de revue. Ook laat hij zijn licht schijnen over het sportbeleid en ontwikkelingen daarin. Voor meer informatie: arno@sportexperience.org. Zie ook www.sportexperience.org.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst