Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Apps voor de voetbalscheids 29 mei 2018

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: apps voor de voetbalscheids.

door: Nico Delleman

In de topsport zijn de hulpmiddelen voor de scheidsrechters inmiddels gemeengoed. Lijntechnologie (bal in of uit, doelpunt of niet) is het meest aansprekende voorbeeld, maar inmiddels zien we videobeelden een steeds prominentere plaats innemen. Een op zich niet onlogische ontwikkeling; je kunt er veel meer belangrijke beslissingen mee ondersteunen (buitenspel of niet, strafschop of niet, overtreding of niet, enz.) en de camera’s zijn sowieso al aanwezig. De KNVB hanteert voor gehele voetbal in Nederland vanaf seizoen 2017-’18 het digitale wedstrijdformulier; vertegenwoordigers van clubs/teams vullen de gegevens van hun spelers in via een app en de scheidsrechter gebruikt deze ter controle voorafgaand aan de wedstrijd en na afloop om de wedstijdgegevens in te voeren.

XL19InnovationXL-scheidsappTijdens de wedstrijd maakt de scheidsrechter vaak gebruik van pen en papier. Nieuw is dat daarvoor nu ook apps op de markt zijn, waarbij de smartwatch wordt ingezet om belangrijke zaken te registreren. Denk daarbij aan doelpunten, wissels, gele en rode kaarten (elk met de reden), naast natuurlijk tijdsinformatie (speeltijd en momenten van de betreffende registraties). De meest prominente leveranciers zijn REFSIX, RefLIVE en GOREF. De eerste twee registreren via GPS ook de fysieke prestaties van de scheidsrechter. Zou de koppeling hiervan met het digitale wedstrijdformulier van onze voetbalbond tot stand gaan komen?


Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst