Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Efficiëntere krachttraining dankzij vibratie met de MaxDFM 10 april 2018

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: de MaxDFM van HiPerMotion.

door: Nico Delleman
Sport- en revalidatiecentra staan er vol mee: trainingsmiddelen voor cardio, kracht, stabiliteit en beweeglijkheid. Denk bijvoorbeeld aan loopbanden, crosstrainers, roeiapparaten, halterbanken en -rekken, ‘leg press’, ‘shoulder press’, halters, dumbbells, kettlebells, fitnessballen, matjes, elastieken… Te veel om op te noemen. Op het gebied van kracht lijkt er nou niet bepaald veel innovatiefs te melden de afgelopen jaren.

XL13-Innovation-XL-foto1Nu is er de MaxDFM – Maximum Dynamic Force Modulation – van HiPerMotion. De Eindhovense startup is een spin-off van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Het apparaat is een kabel-pulley-systeem waarbij de uit te oefenen kracht wordt gevarieerd door een snelle afwisseling van hogere en lagere belasting. Dit gebeurt met een frequentie van dertig Herz en dit wordt door de trainende persoon ervaren als vibratie. 

Substantiële krachttoename
De technologie komt voort uit meer dan tien jaar wetenschappelijk onderzoek van dr.ir. Massimo Mischi en collega’s. Studies hebben laten zien dat de toevoeging van deze vibratie tijdens het trainen van specifieke spiergroepen deze spieren meer activeert. 

Wekenlange training van de bovenarmen met de MaxDFM leidde tot substantiële effecten qua krachttoename. Om dezelfde effecten te bereiken met dumbbells bleken aanzienlijk hogere belastingsniveaus (zwaardere gewichten) nodig.

XL13-Innovation-XL-foto2Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 1

Henk Kraaijenhof
10-04-2018

Helaas, geen innovatie te bekennen met deze apparatuur, eerder een flauw aftreksel van reeds lang bestaande apparatuur, dus oude wijn in nieuwe zakken. In de zeventiger jaren ontwikkelde Nazarov in voormalig Sovjet-unie deze vorm van 'superimposed - vibration'. Dit onderzoek werd opgepikt door Valdimir Issurin in Israel en hij onderzocht dit uitgebreid. En in 2012 kwam een dergelijk apparaat met veel meer functies dan bovengenoemde uit in Italië onder de naam Exentrix, ontwikkeld door Marco Pozzo. Alles te samen goed voor vele publicaties in sportwetenschappelijke tijdschrijften.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst