Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Een lijnrechter voor alle tennissers 27 maart 2018

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: een lijnrechter voor alle tennissers.

door: Nico Delleman

De digitalisering van het tennis openbaart zich in allerlei vormen. Hawkeye is het technologische hulpmiddel in de toptoernooien om te bepalen of een bal in of uit was. Voor tennisacademies en clubs brengen PlaySight en Mojjo systemen op de markt waarmee het spel kan worden geanalyseerd. Sersol maakt het mogelijk om standen digitaal bij te houden en overal zichtbaar te maken. Verder zien we sinds enkele jaren dat de pols of het racket kan worden uitgerust met een sensor voor slaganalyse en bestaan er apps voor het maken van afspraken om tegen elkaar te spelen en een baan te reserveren.

XL11 Innovation XL Nico Delleman foto1De digitalisering kent sinds kort weer iets nieuws voor op de tennisbaan. Dat is de In/Out, een apparaatje dat op een netpaal wordt vastgezet en via beeldanalyse bepaalt of een bal is of uit was. Voor 199 dollar is de In/Out in de VS te bestellen. 

Het product registreert de snelheid en spin van de bal, alsmede de plekken waar deze terecht komt

De spelers kunnen een beslissing horen en zien (rood of groen). Van belang is dat de lijnen goed zichtbaar zijn. Daarnaast registreert het product de snelheid en spin van de bal, alsmede de plekken waar deze terecht komt, met statistieken. Haast vanzelfsprekend is alles is op video vast te leggen en makkelijk terug te kijken.


XL11 Innovation XL Nico Delleman foto2

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst