Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Sensoren voor crashes en automatische videoclips 20 februari 2018

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: sensoren voor crashes en clips.

door: Nico Delleman

Volgens Wikipedia is de definitie van automatisering het vervangen van menselijke arbeid door machines of door computers en computerprogramma's. In het domein van sport en bewegen gaat het meestal over het laatste. Veelal levert dat informatie op waarmee een sporter, coach of toeschouwer meer inzicht krijgt. In andere gevallen gaat het om het uit handen nemen van een – zware, saaie of langdurige - activiteit. Vandaag zijn hier twee voorbeelden van dergelijke volledig geautomatiseerde systemen te lezen.

XL7_Innovation_foto1De ICEdot Crash Sensor wordt op een helm aangebracht en signaleert ernstige crashes. Daarmee verstaan we gevallen waarin het hoofd bloot wordt gesteld aan versnellingen die de veiligheidsgrenzen te boven gaan, en waarbij de kans groot is dat de persoon in kwestie niet meer zelfstandig hulp kan inschakelen (vanwege bewusteloosheid of verwondingen). In dat geval laat de sensor een geluidsalarm afgaan op de aangesloten smartphone. Wordt dit alarm niet binnen een bepaalde tijd uitgeschakeld, dan gaat er een noodoproep uit en worden de gps-locatie en medisch-relevante informatie van debetrokkene doorgegeven aan hulpverleners.
 


Koppeling met camera
De Trace sensor is geschikt voor water- en sneeuwsporten en wordt aangebracht op het board dan wel op een ski. De geregistreerde bewegingen en locaties geven informatie aan de hand van parameters; denk aan snelheid, het aantal sprongen, de spronghoogte, de tijd in de lucht, afgelegde afstanden, tijden, enzovoort.

XL7_Innovation_foto2

De Trace sensor koppelt informatie over bijvoorbeeld spronghoogte aan een camera, en knipt zelfstandig de mooiste momenten uit een video

Wat de Trace sensor speciaal maakt, is de koppeling met een camera. Dat kan met bijna alle camera’s. De geleverde software snijdt na afloop op basis van de parameterwaarden die de sporter kiest, volautomatisch een serie videoclips. Deze bevatten daarom direct de meest aansprekende momenten uit een langere opname. Dat scheelt de sporter die zijn mooiste acties wil terugzien veel tijd en moeite.


Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst