Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Interactive Ping Pong 4 december 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: Interactive Ping Pong.

door: Nico Delleman

In de laatst bekende gegevens vanuit NOC*NSF over het aantal lidmaatschappen per bond – dat is t/m 2016 – is een dalende tendens te zien bij de racketsporten tennis, tafeltennis, badminton en squash. Voor tafeltennis is dat toch wel opmerkelijk gezien het feit dat in vele organisaties in pauzes regelmatig een balletje wordt geslagen. Ook in de openbare ruimte en bij mensen thuis treffen we tafeltennistafels aan. Blijkbaar is dat alles niet een opmaat naar een lidmaatschap van een vereniging. Wellicht dat een gedigitaliseerde variant van de sport een impuls kan geven. Voor squash is er al zo’n variant. In München, Dresden en Alphen aan de Rijn zijn interactiveSquash-banen aangelegd.

Gezien het feit dat de digitalisering overal doordringt, zou het ons moeten hebben verbaasd als het tafeltennis nog niet zou zijn bereikt. En inderdaad, vanuit de Berlijnse startup T-T-T komt de Table Tennis Trainer, een interactief systeem dat de bal volgt tijdens de slagenwisseling en diverse oefeningen, spellen en statistieken op de tafel kan projecteren. Boven de tafel hangen twee cameraatjes en een beamer. De bal kan zelfs bij voorkomende snelheden van boven de honderd km/u worden gevolgd. Ik ben benieuwd hoe het product zich ontwikkelt in de markt.

XL41-Innovation-XL-Figuur1


Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 1

Rinaldo Zwart
05-12-2017

Gaaf! Ik hou me aanbevolen om de tafel hier op kantoor een keer te testen!

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst