Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Sled Legs 21 november 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: Sled Legs.

door: Nico Delleman

Soms vraag je je af of er plek is voor een nieuw product in een bestaand pallet. Wat betreft vervoermiddelen bijvoorbeeld lijkt de Segway in gebruik uiteindelijk beperkt tot toeristengroepen en hun gids, politie en marechaussee. Wellicht is manoeuvreren in de drukte van centra van grote steden en gebouwen op vliegvelden makkelijker dan met een fiets of is het gebruik daar vaker geoorloofd. De hoge prijs – richting de goedkoopste nieuwe auto – is ongetwijfeld het meest debet aan het feit dat het gaat om nichemarkten. Het kan zijn dat varianten van honderden euro’s – compacte een- of tweewielers, met alleen twee voetsteunen, van deze en andere fabrikanten – consumenten verleiden tot aanschaf. 

Ongemotoriseerd kent u misschien de StreetStepper, een kleine fiets zonder zadel waarbij de gebruiker staand de pedalen afwisselend via een pompbeweging naar beneden duwt. Het product wordt geadverteerd als het stepapparaat uit de sportschool op wielen om lekker buiten te sporten, als alternatief voor hardlopen om de schokbelasting weg te nemen en als alternatief voor de traditionele fiets vanwege een minder belastende houding voor de rug. Ook hier leidt de prijs, twee- à drieduizend euro, niet meteen tot de verwachting dat het om meer gaat dan een nicheproduct. Voor ‘erbij’ is dat veel geld. Dan denk je eerder aan de traditionele step, die inmiddels de nodige varianten kent.

XL39-InnovationXLSledg-1"Sled Legs zijn twee hard-plastic glijders, met een zachte binnenkant, die je met verstelbare bandjes op de voorzijde van het onderbeen bevestigt"

In de wereld van de wintersport kennen we vandaag de dag ook een uitgebreid pallet aan producten. Ski’s, snowboards, zit-ski’s, mini-ski’s, sleetjes, enz. Daar zijn niet al te lang geleden de Sled Legs bij gekomen. Dat zijn twee hard-plastic glijders, met een zachte binnenkant, die je met verstelbare bandjes op de voorzijde van het onderbeen bevestigt. Ze lijken op de legguards van een hockeykeeper, maar dan alleen onder knie. Er zijn twee maten, afgestemd op lengte en gewicht van de gebruiker. Randen over de lengte van de glijders geven de mogelijkheid om te sturen. Je kunt onbelemmerd lopen met deze ‘wearable sled’. De prijs ligt onder de vijftig euro. Leuk voor ‘erbij’ deze winter?


Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst