Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

interactiveSquash 7 november 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: interactiveSquash.

door: Nico Delleman

Diverse sporten kennen varianten. Wellicht de oudste variant is rugby sevens – 7 spelers in elk team en twee speelhelften van 7 minuten – in 1883 bedacht om een heel toernooi op één dag te kunnen spelen en inmiddels een olympische sport. Pitch & Putt, een recreatieve én competitieve golfvariant, bestaat sinds 1929 en onderscheidt zich door kortere afstanden tussen afslag en hole. Verder is natuurlijk beachvolleybal alom bekend. In het basketbal is 3x3 aan het opkomen; 1 basket, 2 teams en 3 spelers per team. Ook squash kent nu een variant: interactiveSquash.

Op 14 oktober jl. is de eerste interactiveSquash-baan in Nederland geopend. De baan bevindt zich in racketsportcentrum Nieuwe Sloot te Alphen aan den Rijn en is de derde in de wereld, na München en Dresden. Kenmerkend is de achterwand waarop beeld wordt geprojecteerd en waar het raakpunt van de bal wordt geregistreerd. Bovendien is het systeem voorzien van geluidsweergave. Bediening kan met de hand via een menu op de achterwand en via een app. Diezelfde app registreert ook alle statistiek. Software maakt zowel trainingsvormen voor de traditionele squashsport als games mogelijk. 

XL37InnovationXL-squash1

"Kleine kinderen kunnen ballen naar leuke bewegende doelen op de wand gooien"

Ook leuk voor kleine kinderen
Qua training gaat het om de accuratesse en snelheid waarmee specifieke locaties worden geraakt. Spelletjes zijn bijvoorbeeld gebaseerd op darts of memory. Kleine kinderen kunnen ook ballen naar leuke bewegende doelen op de wand gooien. De club in het sportcentrum heeft inmiddels tientallen nieuwe spelers mogen verwelkomen. 

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst