Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Connected tennisracket 19 september 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: het connected tennisracket.

door: Nico Delleman

In tennis is beeldtechnologie via Hawkeye standaard aanwezig in de toptoernooien. Voor tennisclubs brengt de Franse startup Mojjo een systeem op de markt waarmee ook daar aan de hand van beelden het spel kan worden geanalyseerd. In het domein van de sensoren zien we Sersol dat sinds kort RFeree levert, waarmee de stand digitaal wordt bijgehouden en weergegeven op schermen langs de baan en in het clubhuis, en via een app voor volgers op afstand. Verder zien sinds enkele jaren dat rackets met sensoren worden uitgerust.

De eerste racketsensor, in 2012, was de Babolat PLAY. Deze geeft via een app inzicht in het aantal slagen per type (forehand/backhand, topspin/flat/slice, serve, enz.) en tijdsduur op de baan (rally’s, enz.). Daarnaast gaat het om de snelheid waarmee de bal wordt getroffen (‘power’) en waar op het racket (‘impact locator’). Helaas is de sensor geïntegreerd in het handvat; dus niet bruikbaar bij een racket van een ander merk. Een jaar of drie later kwam de Babolat POP op de markt, een polsband met een sensor, die dus racket-onafhankelijk is en dezelfde gegevens oplevert met uitzondering van de treflocaties op het racket. 

XL31PlaatjeBijInnovationXLSlagparameters
Gaandeweg de jaren zijn er sensoren ontwikkeld die op het uiteinde van het handvat worden bevestigd. Die van Sony levert alle reeds genoemde slagparameters én presentatie daarvan samen met video, maar past alleen op rackets van Yonex, Wilson, Prince, Head en Srixon. De sensoren van Zepp en Coollang zijn aan te brengen op het einde van ieder racket en leveren in de basis hetzelfde, zij het zonder video (p.m. versie 2 maakt wel clips van iedere slag) respectievelijk zonder treflocaties. 

"Het is interessant om te volgen hoe spelers en trainers onderhavige technologie gaan inzetten"

Dan is er nog de sensor van Qlipp, die tussen de snaren wordt geplaatst op de gebruikelijke plek voor een demper en qua mogelijkheden vergelijkbaar is met die van Sony. Over de kwaliteit van racketsensoren voor tennis in het algemeen is relatief weinig bekend. Wel weten we dat Internet of Things in de sport groeit. In dat licht is het interessant om te volgen hoe spelers en trainers onderhavige technologie gaan inzetten.

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst