Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

GPS-tracking voor teamsporten 27 juni 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: GPS-tracking voor teamsporten.

door: Nico Delleman

Inmiddels hebben velen in de sport wel eens gehoord van tracking-systemen voor teamsporten. Een groot deel van de high-endsystemen maakt gebruik van RFID-technologie. Rondom het veld bevinden zich basisstations en de spelers dragen een hesje met een kleine sensor-unit die signaalverkeer heeft met de stations, waardoor de positie van elke speler te traceren is. Dat biedt uitgebreide mogelijkheden voor fysieke en tactische analyses. Vele topclubs in de wereld hebben een dergelijk systeem, bijvoorbeeld van Inmotio uit Amsterdam.

XL23 Innovation XLFiguur1Het bedrijf JOHAN Sports uit Noordwijk levert een tracking-systeem dat ook toegankelijk is voor clubs met een beperkter budget. Hun systeem is gebaseerd op technologie van ESA, dat staat voor European Space Agency. Ook hier dragen de spelers een hesje met een sensor-unit, die nu echter in verbinding staat met satellieten in de ruimte. Het systeem is vanzelfsprekend alleen buiten te gebruiken. 

Gebruikers
In ons land zien we als gebruikers de voetbalclubs ADO Den Haag, PEC Zwolle, Excelsior, NEC, NAC Breda, De Graafschap, Eindhoven, Volendam, Telstar en Cambuur, als ook de Koninklijke Nederlandse Hockey Bond; voetbalclub Lokeren is de eerste gebruiker in België en recent is een partnerovereenkomst gesloten met de Champions Soccer League in de Verenigde Staten, waar mogelijk meer dan vijftig teams het trackingsysteem gaan gebruiken.

"Aan de hand van deze informatie bepaalt de coach de invulling van zijn komende trainingen"

De automatisch gegenereerde inzichten en adviezen worden voornamelijk gebaseerd op de fysieke prestaties van de spelers in de vorm van verplaatsingen – afstand, snelheid, versnelling, richting – en hartfrequentie. Een ‘heatmap’ – waarmee te zien is waar op het veld de speler zich bevond – in combinatie met sprintlijnen helpt hierbij. De gemeten fysieke prestaties in combinatie met eigen beoordeling door een speler van herstel na inspanning vormt de basis voor een bepaling van het blessurerisico. Aan de hand van deze informatie bepaalt de coach de invulling van zijn komende trainingen. 

XL23 Innovation XLFiguur2Hockey
Speciaal voor hockey worden het verval in fysieke parameters per speler (detectie van vermoeidheid) met de inbreng van de coach (belang van inzet van individuele spelers en tactische overwegingen) omgezet in wisselschema’s. Al met al een ongecompliceerd systeem voor de gebruikers.

JOHAN Sports from JOHAN Sports on Vimeo.

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en HighTechXL Sport & Vitality en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug