Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Het digitale tennispark 30 mei 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: het digitale tennispark.

door: Nico Delleman

Op tv worden we in vele sporten inmiddels verwend met allerlei statistieken en mooie grafische weergaven. Bij tennis denken we dan al snel aan Hawkeye met de gesimuleerde balbanen en close-ups rondom van de landing van de bal bij de lijn. Beeldtechnologie dringt inmiddels door bij tennisclubs; de Franse startup Mojjo brengt een systeem op de markt waarmee trainingen en wedstrijden kunnen worden teruggekeken en geanalyseerd. Doorsnee clubtennissers lijkt verstoken van technologie en houden de stand bij via klapbordjes of schreeuwen deze naar elkaar. 

Daardoor heb je op haast op geen enkele club overzicht over alle banen. Dat is lastig voor wachtende spelers, toernooicommissies en toeschouwers. Sersol levert RFeree, een systeem waarmee de stand digitaal wordt bijgehouden en weergegeven op schermen langs de baan en in het clubhuis, en via een app voor volgers op afstand.

XL19InnovationXLFiguur1-250Wedstrijd op afstand volgen
Daar lijkt nu verandering in te komen. Het bedrijf Sersol van oprichter Jeroen van Os brengt RFeree op de markt, een systeem waarmee de stand digitaal wordt bijgehouden en weergegeven op een scherm langs de baan. Zelfs op afstand kun je een wedstrijd volgen via een app op je telefoon of tablet. De baan wordt daarvoor uitgerust met enkele sensoren net onder de toplaag. Deze sensoren communiceren op basis van radiofrequentiesignalen met een chip op de top van een racket. Degene die een punt wint tikt de baan aan. De bijbehorende app stelt tennissers in staat zichzelf te monitoren en te zien waar sterktes en zwaktes liggen. Verder is vergelijking met anderen mogelijk en opent het de mogelijkheid om iemand uit te dagen of wordt je uitgedaagd via een app zoals die van KNLTB/LISA.

"Met RFeree kunnen alle standen meteen worden doorgegeven en gepresenteerd op een overzichtelijk scherm in het clubhuis"

XL19InnovationXLFiguur2-250Overzichtelijk scherm
Daarmee is nog niet alles over de mogelijkheden van het systeem gezegd. Op haast geen enkele club heb je overzicht over alle banen. Dat is lastig voor wachtende spelers en toernooicommissies en het is voor toeschouwers ondoenlijk om volledig bij de wedstrijden te blijven. Met RFeree kunnen alle standen meteen worden doorgegeven en gepresenteerd op een overzichtelijk scherm in het clubhuis. Tenslotte is een scherm waar iedereen naar kijkt natuurlijk zeer geschikt voor adverteerders en extra inkomsten voor een club.

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en HighTechXL Sport & Vitality en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst