Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Moderne tijdwaarneming voor kleine sportevenementen 16 mei 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: moderne tijdwaarneming voor kleine sportevenementen.

door: Nico Delleman

Het Nederlandse bedrijf Mylaps is wereldmarktleider op het gebied van tijdwaarnemingproducten. Voortgekomen uit de bedrijven AMB en ChampionChip, wordt jaarlijks ook in meer dan driehonderd sportevenementen in Nederland en België de tijdwaarneming verzorgd. Denk aan hardlopen, triatlon, wielrennen, enz. Verder gaat het om permanente installaties zoals in zwembaden en schaatsbanen. Voor de registratie van tijden wordt meestal gebruik gemaakt van meetlussen in verplaatsbare matten en chips, bijvoorbeeld aangebracht op de schoen, de enkel of de fiets, dan wel verwerkt in het startnummer. Het behoeft geen betoog dat naarmate evenementen kleiner zijn de betaalbaarheid in het geding komt.

XL17InnovationXLCloudTime-1Die betaalbaarheid, dat was precies waar de oprichters van CloudTimer - Robert Bouten en Maarten Holdrinet - tegenaan liepen. Voor hun kanosport, met relatief kleine evenementen, bestond geen betaalbaar systeem voor tijdwaarneming, anders dan de stopwatch. Afgezien van het gedoe om op verschillende locaties ‘de klokken gelijk te zetten’, kunnen we ook niet zeggen dat dit past in de huidige tijd, waarbij ‘live’ resultaten de norm zijn. Met name vanuit de kanoslalom bestond ook nog de behoefte om de passage van de poortjes te kunnen jureren via het geven van strafseconden. 

‘Distributed timing’
Vanuit deze achtergrond ontwikkelde CloudTimer een betaalbare, accurate en grotendeels geautomatiseerde oplossing – ‘distributed timing’ – waarbij gebruik wordt gemaakt van een app geïnstalleerd op de smartphone van vrijwilligers langs het parcours, gesynchroniseerd via de cloud. 

"We kunnen spreken van een mooie aanvulling op het pallet van sportmonitoringproducten"

XL17InnovationXLCloudTime-2Inmiddels zijn er nieuwe toepassingsmogelijkheden ontstaan. Voor het klokken van de traditionele afdaling aan het einde van een week in het skiklasje of andere kleinschalige races in de sneeuw is het systeem goedkoper en gebruiksvriendelijker dan de inzet van tijdmeetpoortjes, walkietalkies, e.d. Gelijksoortige toepassingen zien we in mountainbike-afdalingen en urban running-wedstrijden. Resumerend kunnen we spreken van een mooie aanvulling op het pallet van sportmonitoringproducten.

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en HighTechXL Sport & Vitality en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst