Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Digitalisering van de paardensport 2 mei 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: digitalisering van de paardensport.

door: Nico Delleman

De paardensport in Nederland betreft naar schatting vijfhonderdduizend ruiters en vierhonderdduizend paarden (in Europa gaat het om bijna tien miljoen resp. ruim vijf miljoen). De omzet van de detailhandel in ons land alleen bedraagt ruim honderd miljoen euro per jaar. Opmerkelijk is dat Internet of Things in de vorm van slimme camera’s en sensoren inmiddels flink zichtbaar is in vele sporten, maar nog niet zo in de hippische sport. 

Paardrijden anno nu zou je kunnen zien als autorijden zonder dashboard. Aangezien paardrijden een complexe interactie is tussen ruiter en paard, is het niet vreemd dat het erg veel training vergt om een goede ruiter te worden. Het uitgangspunt dat technologie daarbij kan helpen wordt onderschreven door het aanzienlijke aantal bedrijven dat bezig is met productontwikkeling op het gebied van monitoring van ruiters en paarden.

Teugelsensoren
XL15-InnovationXL-paardHet bedrijf Ipos Technology is een stap verder en levert teugelsensoren. Oprichter Menke Steenbergen heeft de afgelopen jaren de ontwikkeling geleid en een team opgebouwd van collega’s met de diverse deskundigheden én een achtergrond in de paardensport. Dressuurwereldtopper Imke Schellekens-Bartels is ambassadeur van het product. 

De elegant vormgegeven sensoren worden gedragen aan beide zijden van het paardenhoofd en zijn eenvoudig tussen teugel en bit te bevestigen. De sensoren registeren de krachten die links en rechts worden uitgeoefend. Dat geeft het algemene inzicht in een trainingssessie – duur, intensiteit (snelheid), ritme – en specifiek in ‘symmetrie’ en ‘lichtheid’ waarmee werd gereden. Daarenboven is de ontwikkelde slimme software in staat om fysieke problemen bij het paard al vroegtijdig te signaleren, dan wel de kans op het ontstaan daarvan; denk daarbij aan kreupelheid en scheefheid. 

"De paardensport gaat een nieuw – digitaal – tijdperk in"

De grote hoeveelheid aan data wordt op een begrijpelijke manier teruggekoppeld aan ruiters en instructeurs via een app en op de website.  Al met al mogen we constateren dat de paardensport een nieuw – digitaal – tijdperk ingaat.


Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en HighTechXL Sport & Vitality en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst