Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Inzicht in roeien in zicht 28 maart 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: inzicht in roeien in zicht voor coaches en publiek.

door: Nico Delleman

Zowel sporters, coaches als publiek varen wel bij meer inzicht in sportprestaties. De mogelijkheden om inzicht te verkrijgen zijn enorm toegenomen. Camera’s zijn in staat om heel sterk in te zoomen en beelden kunnen extreem vertraagd worden afgespeeld. Alom aanwezige wearables geven informatie over locaties, bewegingen, fysiologische processen, enz. De meeste sporten hebben zo hun technologieën ter beschikking. 

Als we naar roeien kijken, dan zal het niet iedereen duidelijk zijn dat het een erg technische sport is. De kleinste fout in de uitvoering van de beweging en in de samenwerking met de anderen in de boot kan het verschil betekenen tussen winnen en verliezen. De coach is belangrijk bij het verbeteren van prestaties, maar bevindt zich op afstand op een fiets langs het water of in een volgboot. Dat maakt coachen moeilijk, zeker als drie of vier boten tegelijkertijd aandacht nodig hebben.

Het product bestaat uit vier boot-units – één per boot, met zuignappen aangebracht – en een display-unit voor de coach

XL11InnovationXLroeien-1Row4
Coach Peter Kolsters had een idee hoe dat beter zou kunnen en ontwikkelde de oplossing samen met zijn roeier Sybren Zwetsloot, tevens student toegepaste fysica aan de TU Delft. Met de Row4 heeft hun bedrijf Otis Insight die gerealiseerd. Het product bestaat uit vier boot-units – één per boot, met zuignappen aangebracht – en een display-unit voor de coach, waarmee deze over maximaal zevenhonderd meter afstand tot een boot de snelheid, de haalfrequentie en de versnelling per haal kan monitoren. 

De informatie kan met name worden geleverd omdat de gps-nauwkeurigheid door middel van slimme algoritmes is teruggebracht van drie meter naar 22 centimeter. Met de Row1 is een productvariant voor de roeiers leverbaar, waarbij het display wordt aangebracht op de boot. Inmiddels is voormalig roeier Kenneth Besamusca - als CEO - aan boord van het bedrijf en wordt dezelfde technologie ook ingezet om publiek te informeren. Tot op heden was een race in banen voor de toeschouwers bij de finish pas laat interessant, maar een time-trial waarbij boten op gezette tijden na elkaar starten, was helemaal niet te volgen. De Heineken Roeivierkamp op de Amstel had afgelopen maand de primeur. Op beeldschermen werd de virtuele eindstand inzichtelijk gemaakt.

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en HighTechXL Sport & Vitality en zet, via de eigen onderneming Delta Sport Innovation, zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nico@deltasportinnovation.nl

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst