Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Opvouwbare kano 7 februari 2017

Innovatieve producten en diensten
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in sport en bewegen, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor: de opvouwbare kano.

door: Nico Delleman

Vanuit Nederland kennen velen inmiddels de Volans-roeiboten. Naast het basismodel - de Volans2 - zijn er modellen voor kinderen en voor ruwere wateromstandigheden voor de kust. In samenwerking met de wereldroeifederatie is een model in ontwikkeling om roeien over de gehele wereld te verspreiden, vooral richting ontwikkelingslanden. Al deze skiffs die nu op markt zijn maken de traditionele studentensport in ons land toegankelijker. De boten zijn licht en compact, waardoor ze op een personenauto te vervoeren zijn en je kunt roeien op elk moment en op elke plek.

Nu is de opvouwbare kano te koop, de ONAK, bedacht en gerealiseerd door de Belgen Otto van de Steene en Thomas Weyn. Centraal stond dat de kano makkelijk op te bergen en te vervoeren moest zijn. Dat is gelukt. Het vaartuig zit in een compacte koffer op wielen (120 cm x 40 cm x 25 cm) met een totaalgewicht van 17 kg. Binnen tien minuten is het opgevouwen pakket om te zetten tot een volwaardige kano met een lengte van 4,65 m (85 cm op het breedste punt) en een draaggewicht van meer dan 200 kilogram (denk aan twee volwassenen en hun spullen). 

XL5InnovationXL-ONAK

Het materiaal zorgt er zelfs voor dat de kano blijft drijven als deze volledig gevuld is met water

Te koop voor 1.295 euro
Het gepatenteerde materiaal van de kano - Honeycomb-Curv™ composiet - is sterk (duizenden keren te (ont)vouwen en door 1 cm dik ijs te varen) en duurzaam (volledig te recyclen). Het materiaal zorgt er zelfs voor dat de kano blijft drijven als deze volledig gevuld is met water. Na honderden papiermodellen, vijftien prototypes en een succesvolle Kickstarter-campagne is de ONAK nu te koop voor 1.295 euro (inclusief twee uitschuifbare peddels) met mei 2017 als verwacht leveringsmoment.

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet hij tevens zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nicodelleman@gmail.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst