Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Innovation XL-Item

Whereabouts app 20 september 2016

Innovatieve producten en diensten in de sport
De rubriek Innovation XL besteedt aandacht aan innovatie in de sport, vooral in de vorm van producten en diensten. Daarnaast wordt in de diverse afleveringen kennis over het proces van innovatie gepresenteerd. Vandaag aandacht voor de Whereabouts app.

door: Nico Delleman

In de vorige aflevering van deze rubriek werd geschreven dat succesvolle innovaties bijna altijd bestaan uit kleine veranderingen of transfers van technologie vanuit een ander domein (‘evolutionaire innovaties’) én dat innovaties van het type klapschaats (‘revolutionaire innovaties’) eerder uitzondering zijn dan regel. De zogenaamde ADAMS-app voor smartphones mogen we scharen onder de evolutionairen.

XL32InnovationXLWhereaboutappIn het webgebaseerde anti-doping administration & management system van de World Anti-Doping Agency (WADA) leveren de daartoe verplichte sporters gegevens aan over hun ‘whereabouts’: locaties waar een sporter zal verblijven. Dat kan thuis zijn, maar ook waar en op welke tijdstippen een sporter traint en wanneer hij of zij wedstrijden, reisdagen en/of vakantiedagen heeft. Verblijfsgegevens van sporters zijn noodzakelijk om dopingcontroles goed te kunnen plannen en uitvoeren.

De app is een Nederlandse innovatie, ontwikkeld en intensief getest door IT-bedrijf CGI, de Nederlandse Dopingautoriteit, NOC*NSF en InnoSportNL, die door het WADA is overgenomen en eind 2013 wereldwijd is gelanceerd.

"Je zou zeggen dat alle sporters daarmee voor de ‘lastige bijkomstigheid’ in het sportieve bestaan een gebruiksvriendelijk hulpmiddel ter beschikking hebben"

Reminder registratieverplichtingen
Het opgeven van whereabouts kan met de computer, via sms en dus ook met de app. De app laadt onder meer, op basis van de gps-gegevens en na goedkeuring van de sporter, automatisch de actuele verblijfslocatie en herinnert de sporter aan de registratieverplichtingen door het zenden van reminders. Je zou zeggen dat alle sporters daarmee voor de ‘lastige bijkomstigheid’ in het sportieve bestaan een gebruiksvriendelijk hulpmiddel ter beschikking hebben. In principe heb je een smartphone altijd bij de hand.

Opmerkelijk is dan dat de Britse wielrenster Lizzie Armitstead in de maand voor de Olympische Spelen in Rio werd geschorst omdat ze driemaal in twaalf maanden niet aangetroffen werd op de opgegeven verblijfslocatie, ofwel een locatiewijziging niet heeft doorgegeven. Voor twee van de gevallen gaf ze als reden op een onoplettendheid en een noodsituatie. De schorsing werd nog voor aanvang van de Spelen opgeheven omdat het hof van arbitrage voor sport van mening was dat in het andere geval de controleur onvoldoende moeite heeft gedaan om haar te vinden in het hotel toen het geluid van haar telefoon uit stond. De kanshebster op goud in de wegwedstrijd - nummer twee op de Spelen in Londen - werd nu vijfde.

David Howman, algemeen directeur WADA, tenslotte is content met de ADAMS-app1: 'We zijn heel blij deze app aan de beste topsporters ter wereld te kunnen aanbieden. De app is voor sporters een eenvoudige, toegankelijke manier om te rapporteren over hun verblijfsgegevens en te voldoen aan de relevante regelgeving. Bovendien laten ze zien dat ze zich inzetten voor schone sport. Iedereen profiteert van deze efficiënte oplossing.'

Noot 1
Bron: Sportinnovatie (Nieuwegein, Arko Sports Media, 2015, ISBN 978-90-5472-345-5)

Voor meer informatie: bericht in The Guardian

Nico Delleman is opgeleid als bewegingswetenschapper en gepromoveerd aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Na zijn carrière bij TNO was hij in de periode 2006-2015 verantwoordelijk voor een nationaal innovatieprogramma bij InnoSportNL. Momenteel is hij actief voor Orange Sports Forum en zet hij tevens zijn kennis, ervaring en netwerk in om bedrijven, sportorganisaties, overheden en kennisinstellingen te ondersteunen bij het realiseren van innovatie en innovatieonderwijs op het gebied van sport en bewegen. Voor meer informatie: 06-3465 8758 / nicodelleman@gmail.com

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst