Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Feedback XL-Item

Ongerijmdheden in SEO rapport 30 november 2010

door: Egbert Oldenboom en Pieter Verhoogt
Reactie op ‘Het WK voetbal nuchter beschouwd’ door Michiel de Nooij

Zoals Michiel de Nooij aangeeft verschillen de rapporten van het SEO en de ‘2nd opinion’ op twee terreinen fundamenteel van mening, namelijk over de Rotterdamse Kuip en de opbrengsten van bezoekende toeristen.

Kosten nieuw stadion Rotterdam
Wie enigszins bekend is met de voetbalwereld weet dat men in Rotterdam al jarenlang bezig is met de komst van een nieuw stadion. Niet verwonderlijk, want De Kuip - hoe prachtig ook - is één van de oudste stadions van Europa. Het stadion heeft een geweldige uitstraling en ambiance, maar is niet meer up tot date als het gaat om de voorzieningen die consumenten en bijvoorbeeld concertorganisatoren tegenwoordig wensen. Dat slaat terug op de exploitatie. Een stevige oppoetsbeurt is daarbij niet toereikend. Dat nieuwe stadion gaat er dus komen. Het kan vijf jaar duren, tien jaar of vijftien jaar, maar het komt er. Ook zonder WK. Mocht ons land het WK krijgen dan zal dat hoogstens leiden tot een versnelling van de plannen. En een (tijdelijke) uitbreiding van de structureel wenselijke capaciteit (65.000) tot 85.000. Die uitbreidingskosten horen bij de WK-sommen. Maar het is niet correct om de volledige bouwkosten van het stadion ten laste te brengen van het WK.

Toeristische opbrengsten
Wat betreft de toeristische effecten van een WK liggen de argumenten gecompliceerder. Het beste empirisch onderbouwde vergelijkingsmateriaal dat voorhanden is, betreft WK 2006 in Duitsland en het EK 2000 in Nederland. De SEO gaat behoorlijk onder de gemiddelden zitten zoals die uit onderzoek naar het WK 2006 naar voren komen. De gemiddelden uit het WK 2006 zijn echter al berekend, rekening houdend met de lagere bestedingen van dagtoeristen. Het is daarom niet correct om te argumenteren dat de gemiddelden lager zouden moeten zijn, als men rekening houdt met het feit (!) dat een deel van de bezoekers bestaat uit dagtoeristen. Met andere woorden: de SEO heeft over het hoofd gezien dat een belangrijk deel van de bezoekers niet overnacht in hotels (maar het empirisch materiaal dat ten grondslag ligt aan haar aannames over gemiddelde bestedingen houdt daar wél rekening mee). Deze omissie heeft gevolgen voor de verdringing van andere toeristen, die navenant lager zal zijn. De inkomsten aan toerisme zullen daarom aanzienlijk hoger liggen.

Egbert Oldenboom en Pieter Verhoogt schreven deze reactie mede namens Hypercube Business Innovation en het W.J.H. Mulier Instituut, de twee andere partners in het second opinion onderzoek. Klik hier voor de inhoud daarvan. Klik hier voor de inhoud van het rapport waarop de second opinion gebaseerd is.

Egbert Oldenboom is directeur van MeerWaarde Sport en Economie en verbonden aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen. In 2006 promoveerde hij aan de Sheffield Hallam University op het onderzoek ‘Costs and Benefits of major sports events’.

Pieter Verhoogt is directeur van Sporteconomisch adviesbureau Sport2B. Dit bedrijf helpt organisaties in en rond de sport bij het inspelen op economische ontwikkelingen en het vormgeven van hun beleid.
« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst