Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Feedback XL-Item

Innovatie noodzakelijk voor topprestaties 23 november 2010

door: George de Jong

Reactie op de laatste bijdrage van Ruud Stokvis

We streven er naar onze topsporters tijdens topevenementen, zoals de Olympisch Spelen of WK ‘s, in topvorm en met de beste materialen aan de start te krijgen.

Ik ben blij dat Stokvis er volledig achter zegt te staan dat atleten naar alle mogelijke middelen zoeken om beter te presteren. En dat het zinnig is om te zoeken naar zo goed mogelijke trainings- en bewegingsvormen en de mogelijkheden om de effectiviteit van varianten daarvan te meten. Daar besteden wij als InnoSportNL namelijk een belangrijk deel van onze tijd en middelen aan. Door het ontwikkelen van nieuwe technologieën, methodes en systemen kunnen we onze topsporters steeds beter voorbereiden.

Maar een sporter in vorm maakt meer kans als hij ook over het allerbeste materiaal beschikt. Daarvoor moet je liefst niet afhankelijk zijn van je concurrenten. Binnen de regels van de internationale sportbonden ontwikkelen we daarom waar mogelijk het beste zwempak, de beste schaats, fiets, boot, bobslee, etc.. We streven er naar innovaties pas te lanceren kort voor of tijdens een topevenement, zodat we er als eerste optimaal van kunnen profiteren. De gecreëerde voorsprong proberen we zo lang mogelijk vast te houden.

Echter, na de Olympische Spelen of het WK gaat de voorsprong vaak verloren, bijvoorbeeld op basis van de reglementering van de internationale bonden. Vervolgens gaat de sport weer op zoek naar de volgende innovatie. De competitie vindt namelijk niet alleen tijdens de wedstrijd op het veld plaats, maar ook er aan voorafgaand in het laboratorium. Of dat wenselijk is, is een normatieve vraag. Stokvis vindt van niet, dat is duidelijk. Feit is, dat het realiteit is en dat die realiteit niet zal veranderen door de opvattingen van Stokvis. En wij moeten eenvoudigweg inspelen op die realiteit, als we tenminste serieus werk willen maken van onze top-10 ambitie.

Het steeds verder verbeteren van materialen is in de topsport dus simpelweg noodzakelijk. Het kan het kleine verschil maken tussen een medaille en geen medaille of tussen zilver of goud. Bedrijven die investeren in een Nederlandse topsportinnovatie verplichten zich om mee te werken aan het realiseren van de maximale voorsprong voor Nederlandse topsporters. Zodra het product toegankelijk wordt of moet worden voor andere (top)sporters kan het bedrijf ook haar eigen commerciële winst realiseren. Een succesvolle lancering op de Olympische Spelen of op een WK geeft daarbij natuurlijk een geweldige promotie. In dat geval kunnen we bij een sportinnovatie echt spreken van een win-win situatie voor de Nederlandse topsport en het bedrijfsleven.
 
George de Jong is directeur van InnoSportNL.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst