Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

“De ideeën van jongeren zijn hard nodig” 16 oktober 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Mike Terpstra, voorzitter van de Zaanse wielerclub DTS.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
“Mijn naam is Mike Terpstra. Ik ben 31 jaar oud en zit al sinds mijn 7de op wielrennen. In 2015 was ik profwielrenner bij Team Roompot-Oranje Peloton. Verder heb ik mijn hele leven gefietst en ben altijd lid geweest van de Zaanse wielerclub DTS.”

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
“Ik ben voorzitter van de vereniging.”

“De club had een gezicht naar buiten toe nodig en voor mij was het een goede manier om ervaring op te doen naast mijn studie aan de Johan Cruyff University”

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
“Wij hebben een secretaris, een penningmeester, commissie jeugdwielrennen, commissie open KNWU-wedstrijden, commissie clubwedstrijden en een sponsorcommissie.”XL35JongeSportbestuurderMikeTerpstraNIEUW-2

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
“Sinds 1 april 2014 ben ik voorzitter van de vereniging. De twee jaar daarvoor ben ik onder meer actief geweest in de sponsorcommissie.”

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
“De club zat lange tijd zonder voorzitter, terwijl er wel een goede penningmeester en secretaris was. De club had een gezicht naar buiten toe nodig en voor mij was het een goede manier om ervaring op te doen naast mijn studie aan de Johan Cruyff University.”

“Een minpunt is dat het soms enorm moeilijk is om mensen bepaalde taken te laten doen. Af en toe kom je tijd en mankracht tekort om ideeën te kunnen uitvoeren”

XL35JongeSportbestuurderMikeTerpstraNIEUW-16. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
“Het contact met mensen, ideeën uitwerken en besluiten nemen zijn leuke aspecten van het voorzitterschap. Een minpunt is dat het soms enorm moeilijk is om mensen bepaalde taken te laten doen. Af en toe kom je tijd en mankracht tekort om ideeën te kunnen uitvoeren. Gelukkig lukt ons veel wél en is het mooi om de Zaanstreek een club te geven waar elke wielrenner zich kan ontwikkelen tot een toprenner.”

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
“Een nieuwe basis leggen om in 2021 het 100-jarig bestaan van DTS op een mooie manier te kunnen vieren.”

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
“Jazeker. Zorg alleen wel voor goede balans tussen studie, werk, hobby en het vrijwilligerswerk. De ideeën van de jongeren zijn echter hard nodig.”

“Je geniet extra als je de jeugd ziet fietsen en dat mede door jouw inzet mogelijk is gemaakt”

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
“Meer mensen om meer taken te verdelen zodat iedereen in zijn kracht wordt gezet, maar dat is juist het moeilijkste van een club besturen.”

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
“Een bestuursfunctie kan veel opleveren. Je leert met mensen omgaan, hoe je beslissingen moet nemen die op lange termijn invloed hebben en je geniet extra als je de jeugd ziet fietsen en dat mede door jouw inzet mogelijk is gemaakt.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst