Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

“We moeten elke jonge, enthousiaste sportbestuurder koesteren” 25 september 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Karlijn te Poele, voorzitter van marathonschaatsteam Port of Amsterdam/SKITS


1. Kan je jezelf kort introduceren?
“Mijn naam is Karlijn te Poele, ben 26 jaar en woon in Amsterdam. Ik ben bewegingswetenschapper en in mijn vrije tijd voorzitter van marathonschaatsteam Port of Amsterdam/SKITS. Het afgelopen jaar heb ik zowel gewerkt voor het EK vrouwenvoetbal (WEURO2017) en voor de Coöperatie Eerste Divisie als onderzoek gedaan naar genexpressiepatronen bij wielrenners. Heel divers dus. Naast zelf schaatsen vind ik wielrennen ook ontzettend leuk om te doen.”

“Ik heb nog heel veel plannen om de ploeg te laten groeien en ontwikkelen, daar ben ik voorlopig nog niet mee klaar”

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
“Team Port of Amsterdam/SKITS is een semiprofessioneel marathonschaatsteam, gelieerd aan de Amsterdamse studenten schaats- wieler-, en skeelervereniging SKITS. We zijn actief op regionaal en landelijk niveau bij zowel de heren als de dames. Als voorzitter van de stichting waaronder het team valt, zorg ik dat alle schakels goed blijven draaien. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor relatiebeheer, de contracten met diverse partijen en het contact met de KNSB. Ik voel me ook enorm betrokken bij alle rijders en zie het dan ook als mijn taak om te blijven monitoren hoe het met ze gaat en of ze datgene kunnen doen waarvoor ze bij ons team zijn: hard schaatsen.”

JongeSportbestuurder-1 
3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
“Ons bestuur bestaat naast mijzelf uit twee jonge mannen (25-) die zowel marathonrijder bij de ploeg zijn geweest als bestuurder van de studentenvereniging SKITS. Eén van hen is penningmeester, de ander secretaris die tegelijkertijd verantwoordelijk is voor alle technische zaken. Daarnaast nemen de ploegleiders van de diverse ploegen een heel aantal organisatorische zaken rondom trainingen en wedstrijden op zich.”

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
“Van 2013 tot 2016 ben ik ook bestuurder geweest van deze mooie ploeg. Sinds maart 2018 vormen we met z’n drieën het huidige bestuur. Ik heb nog heel veel plannen om de ploeg te laten groeien en ontwikkelen, daar ben ik voorlopig nog niet mee klaar. Echter, ik geloof erin dat het op een gegeven moment ook weer tijd is voor een nieuwe, jonge, frisse kijk op de zaak. Dat is het moment om het stokje over te dragen.”

“Ik word blij als we een fantastische wedstrijdweek hebben gehad, waarin iedereen op zijn niveau het maximale uit zichzelf heeft weten te halen”

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
JongeSportbestuurder-2“Ik kende veel rijders en ploegleiders en wist dat we dit jaar weer een mooie groep bij elkaar zouden hebben. De chemie van alle karakters bij elkaar is voor mij belangrijk geweest. Ik voel me daarnaast heel erg thuis in de marathonschaatswereld en vind het gewoonweg een fantastische sport. Het fascinerende van de schaatsbeweging en het ploegenspel is de perfecte combinatie. Ik vind bij de ploeg de zelfontplooiing die ik zoek, die raakvlakken heeft met mijn werk, maar waar ik mij toch op heel andere zaken kan richten. Ik word blij als we een fantastische wedstrijdweek hebben gehad, waarin iedereen op zijn niveau het maximale uit zichzelf heeft weten te halen. Dan vallen alle puzzelstukjes op zijn plaats en weten we allemaal waar we het voor doen. Zulke momenten geven veel voldoening.”

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
“Bestuurder zijn in een leuk bestuur zorgt voor gezellige avonden en onvergetelijke ervaringen. Het is een ‘hobby' waar je je hele ziel en zaligheid in kunt leggen. We vinden binnen het team opleiden en leren heel belangrijk en ik leer dan zelf ook veel van de mensen met wie ik werk. Het werkt motiverend als iedereen in een flow komt, het schaatsen goed gaat én er binnen het team veel initiatieven opgepakt worden. Als bestuurder verbreed je ook je netwerk, wat voor mij persoonlijk erg waardevol is.
Door alle administratieve zaken die je als bestuurder op de achtergrond uitvoert heb je soms wat minder de connectie met het ijs. In de hectiek van ploeginschrijvingen, teamsamenstellingen en sponsorbezoeken maak ik keuzes die ertoe leiden dat ik minder contact heb met onze rijders en ploegleiders dan ik zou willen.”

“Een bestuursfunctie is iets waarin je je ei kwijt kunt en waarin je jezelf kunt ontplooien op een manier die je niet snel in een andere hobby zult vinden”

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
“Team Port of Amsterdam/SKITS heeft heel fijne partners en sponsoren waarmee het ontzettend fijn werken is. Toch is het elk seizoen weer de vraag in hoeverre al onze wensen op het gebied van bijvoorbeeld trainingsfaciliteiten ingevuld kunnen worden. Die onzekerheid zou ik niet missen. Om mee te kunnen draaien in de top van het marathonschaatsen groeien onze wensen namelijk elk jaar. Het is best een uitdaging om die te verwezenlijken en professioneler te worden én tegelijkertijd dicht bij onze oorsprong te blijven; de studentenvereniging SKITS. Dat is onze achterban, daar hebben veel rijders en ploegleiders hun roots liggen. Het contante laveren tussen deze verschillende belangen maakt een bestuursfunctie heel dynamisch, maar ook uitdagend.”

JongeSportbestuurder-38. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
“Het werkt alleen als je heel veel van je vrije tijd wilt steken in het faciliteren van het sporten van anderen en als je het oké vindt om er altijd mee bezig te zijn. Als deze voorwaarden geen probleem zijn, krijg je er veel voor terug in de vorm van persoonlijke ontwikkeling, leiderschapservaring en hele mooie sportmomenten. Een bestuursfunctie is iets waarin je je ei kwijt kunt en waarin je jezelf kunt ontplooien op een manier die je niet snel in een andere hobby zult vinden.”

“Ik denk dat je als jonge bestuurder heel vaak tegen hoge muren oploopt die hun oorsprong vinden in de manier waarop de meeste sportbonden gestructureerd zijn”

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
“De sport verandert en ik denk dat we momenteel op een cruciaal moment zijn aanbeland en elke jonge, enthousiaste sportbestuurder moeten koesteren. Het is met z’n allen hard werken om de sport vitaal te houden en jonge mensen kunnen hierin een sleutelrol spelen. Zij hebben binding met de jongere generatie en kijken op een redelijk onbevangen manier tegen de uitdagingen binnen elke sport aan. Ik denk echter dat je als jonge bestuurder heel vaak tegen hoge muren oploopt die hun oorsprong vinden in de manier waarop de meeste sportbonden gestructureerd zijn. Sportbonden kunnen hierin een rol spelen door te focussen op de emancipatie van de jonge bestuurder én structureel iets te veranderen, waardoor er ook meer mogelijkheden zijn voor deze jonge bestuurder en zijn plannen. Dit voorkomt keer op keer teleurstelling en houdt de jonge bestuurder gemotiveerd.”

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
“Onze ploeg is de grootste van het marathonschaatspeloton en we leiden sinds ons bestaan al nieuwe talenten op. Het team is een dynamische structuur waar je je als student kunt ontwikkelen, je grenzen kunt verleggen en kunt groeien, zowel op als naast het ijs. Meerdere rijders hebben het volledige traject van talentvolle jonge schaatser tot rijder in het landelijk A-peloton volbracht. Ik zie het inmiddels als onze taak om dat te blijven continueren en draag daar met heel veel plezier aan bij.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst