Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Als bestuurder moet je je taken eenvoudig kunnen overdragen" 21 augustus 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Birgit Steerneman , secretaris bij de Haagsche Rugby Club.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
“Mijn naam is Birgit Steerneman, 32 jaar oud en ik woon in Voorburg samen met mijn vriend Ole en zoontje Tijn van 2 jaar. Ik werk als bedrijfsjurist bij adviesbureau DWA en daarnaast vervul ik de functie van secretaris bij de Haagsche Rugby Club.”

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging?
“Als secretaris ben ik verantwoordelijk voor de ledenadministratie, de agenda en notulen van de bestuurs- en algemene ledenvergaderingen, de in-en externe communicatie en vanuit mijn achtergrond verzorg ik ook het contractbeheer.”

“Ik vind het belangrijk om naast mijn baan ook iets terug te doen voor de maatschappij zonder dat hier iets geldelijks tegenover staat”

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
XL27DeJongeSportbestuurder-BirgitSteerneman-1“Statutair bestaat ons bestuur uit maximaal negen bestuursleden. Dit aantal benutten we volledig. Onlangs hebben we de functie-indeling van het bestuur hervormd om betere aansluiting te vinden met de groeiende rugbyjeugd. Ons bestuur bestaat nu uit een voorzitter, secretaris, penningmeester, voorzitter GTMB (jongste jeugd vanaf 5 t/m 11 jaar), voorzitter CJC (van 12 t/m 18 jaar), captain HRC 1, bestuurslid technische zaken, bestuurslid facilitaire zaken en voorzitter sponsorcommissie.”

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
“Ik ben nu ruim een jaar bestuurslid. Een bestuurstermijn is drie jaar en ik ben voornemens deze termijn vol te maken.”

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
“Na mijn zwangerschap wist ik niet of ik nog kon en wilde blijven rugbyen in ons damesteam (HRC Xtreme). De positie van secretaris kwam vrij en op deze manier kon ik toch actief betrokken blijven bij de vereniging. Daarnaast vind ik het belangrijk om naast mijn baan ook iets terug te doen voor de maatschappij zonder dat hier iets geldelijks tegenover staat.”

“Als (vrijwilligers)vereniging moet je het wel allemaal samen doen. Dit zou ik niet zozeer een minpunt willen noemen, maar wel een aandachtspunt”

XL26DeJongeSportbestuurderNieuw6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder?
“Als lid van de vereniging ben je lid van de HRC-rugbyfamilie. Als bestuurslid voel je deze verbondenheid nog meer. Daarnaast zit je als bestuurder bovenop de nieuwe ontwikkelingen. Op dit moment zijn we bezig met de (ver)bouw van ons clubhuis. Het wordt een gigantisch gaaf gebouw!"

"Het is mooi om dit van dichtbij mee te maken en ook daadwerkelijk beslissingen te nemen die van betekenis zijn voor de toekomst. Als (vrijwilligers)vereniging moet je het wel allemaal samen doen. Dit zou ik niet zozeer een minpunt willen noemen, maar wel een aandachtspunt. Het bestuur dient naar mijn idee de kaders aan te geven en de organisatie te ‘besturen’, maar de invulling mag en moet opgepakt worden door andere vrijwilligers.”

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
“Oplevering van ons nieuwe clubhuis. Los van het feit dat het clubhuis goed opgeleverd moet worden eind van dit jaar, willen we ook een mooie opening organiseren. Persoonlijk sta ik voor de bestuurlijke uitdaging om meer uitvoerende werkzaamheden weg te leggen en onze (leden)administratie te laten functioneren in een betere digitale omgeving die toekomstbestendig is en ook de continuïteit beter kan borgen. Ik ben van mening dat je als bestuurder je taken eenvoudig moet kunnen overdragen. Dus zonder dat je een complete eigen administratie met papieren mappen en honderd Excel-bestanden hebt opgebouwd.”

“Besturen moet leuk zijn, maar moet ook toegespitst zijn op het besturen zelf”

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
XL27DeJongeSportbestuurder-BirgitSteerneman-2“Ja, absoluut. Bestuurlijke ervaring doe je over het algemeen niet op in je dagelijkse werkzaamheden. Het is een kans iets terug te doen voor je vereniging en je vereniging letterlijk te laten groeien. Daarnaast krijg je een hoop respect voor vrijwilligers in zijn algemeenheid.”

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
“Besturen moet leuk zijn, maar moet ook toegespitst zijn op het besturen zelf. Dit betekent in mijn ogen dat je zo min mogelijk uitvoerende taken zou moeten hebben als bestuurslid. Zorg als vereniging voor een (eventueel betaald) secretariaat en administratie en draai als vereniging mee met de nieuwste software voor alle administratie. Hierdoor blijft er meer tijd over voor de sport zelf en de ontwikkelingen op het vlak waarop je bestuurt.”

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
“HRC Xtreme is afgelopen seizoen kampioen geworden!”

« terug

Reacties: 1

Rein Persaud
22-08-2018

Beste mevr. Sterneman, heb via FB message gereageerd.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst