Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"In eerste instantie ben ik in het bestuur gegaan om vooral de club te helpen" 17 juli 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Lean Peters, secretaris van de Haagse korfbalvereniging Dubbel Zes.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben Lean Peters en ik ben 21 jaar. Ik ben al tien jaar lid van de gezelligste sportvereniging van Den Haag, namelijk korfbalvereniging Dubbel Zes. Ik begon daar in een D-team en momenteel speel ik in het eerste. Naast het korfballen heb ik ook een tijdje in de activiteitencommissie gezeten en ben ik nu begonnen als secretaris. Daarnaast studeer ik Bestuurskunde aan de Erasmus Universiteit." 

XL26DeJongeSportbestuurderLeanPeters-12. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging?
"Naast de gewoonlijke secretaristaken zoals ledenadministratie, post ontvangen en zorgen dat de informatie op de juiste plek komt binnen de vereniging, ben ik ook momenteel druk bezig met het uitvogelen van de AVG (Algemene verordening gegevensbescherming, red.) en hoe we dit kunnen toepassen op onze korfbalvereniging." 

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"Naast de functie van secretaris hebben we ook een voorzitter, penningmeester, hoofd technische commissie en hoofd jeugd technische commissie."

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Ik ben officieel al een jaar aangesteld als bestuurslid, maar vanwege een studie in het buitenland ben ik pas een half jaar als zodanig actief. Ik ben eigenlijk pas net begonnen en ik heb nu het gevoel alsof ik de functie van secretaris redelijk onder de knie heb. Uiteindelijk is een bestuursfunctie vrij divers, waardoor je eigenlijk nooit elke maand hetzelfde doet. Hierdoor kom je steeds nieuwe dingen tegen, waardoor je dus blijft leren. Ik ben zeker van plan om mijn functie als secretaris nog wel een tijd te vervullen." 

"De vereniging heeft jarenlang iets voor mij gedaan, dus nu wil ik iets terug doen"

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
"In eerste instantie ben ik in het bestuur gegaan om vooral de club te helpen. Onze korfbalvereniging bestaat geheel uit vrijwilligers, zo is het bestuur ook een vrijwillige functie. Ik ben nu ongeveer tien jaar lid van Dubbel Zes, en ik heb hier heel veel leuke dingen meegemaakt. Naast ontzettend veel speelplezier heb ik dankzij de club ook mijn beste vriendinnen kunnen ontmoeten; zij zaten ook allemaal op Dubbel Zes. Dit heb ik kunnen opbouwen dankzij vrijwilligers die in die tien jaar dat ik lid van de club ben, zich sterk hebben gemaakt voor de Dubbel Zes. De vereniging heeft jarenlang iets voor mij gedaan, dus nu wil ik iets terug doen zodat andere mensen er ook zulke leuke ervaringen kunnen hebben. Vanuit mijn studie Bestuurskunde wist ik dat ik de club misschien wel een stapje verder kan helpen op bestuurlijk niveau. Het is leuk om als vrijwilliger aan de slag te gaan en je capaciteiten op een positieve manier in te zetten." 

XL26DeJongeSportbestuurderLeanPeters-2"Naast het feit dat ik de club kan helpen, draagt een bestuursfunctie bij Dubbel Zes ook bij aan mijn eigen ontwikkeling. Zo kan ik relevante bestuurservaring opbouwen en mij praktisch ontwikkelen voor een toekomstige baan. Bij mijn studie leer je vooral theoretische concepten, terwijl je in de praktijk met andere dingen bezig bent. Deze praktische skills heb ik zeker geworven tijdens mijn tijd als secretaris."
 
6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder?
"De pluspunten van mijn functie als secretaris zijn vooral dat ik ontzettend veel leer. Je leert om een vereniging zo te sturen dat iedereen sportplezier kan beleven. Onze vereniging is kleinschalig van aard; iedereen kent iedereen. Dit maakt het juist leuker om in het bestuur te zitten. Je hebt namelijk het gevoel dat je je bestuursfunctie uitvoert voor de mensen die je kent. Je doet het dus echt ergens voor."

"Tot nu toe kan ik weinig minpunten benoemen van verenigingsbestuurder zijn. Het enige is dat je in een korte tijd goed moet achterhalen hoe de vereniging in elkaar zit en welke aspecten komen kijken bij de organisatie ervan. Gelukkig zijn er genoeg mensen in de club die ik kan raadplegen met eventuele vragen. Dit maakt het vervullen van een verenigingsfunctie uitdagend, en dit maakt het voor mij dan weer ontzettend leuk."

"We willen het makkelijker maken voor mensen om vrijwilligerstaken uit te kunnen voeren"

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Wij zijn momenteel bezig met het idee om de samenwerking tussen de commissies te stimuleren, zodat vrijwilligers ontlast worden maar alsnog goede resultaten bereikt kunnen worden. Het idee heerst ook om bepaalde taken op projectmatige wijze vorm te geven en de structuur en werkwijze aan te passen van bepaalde commissies. Op die manier willen we het makkelijker maken voor mensen om vrijwilligerstaken uit te kunnen voeren. Wij begrijpen natuurlijk dat mensen naast hun baan of school ook andere activiteiten hebben, waardoor ze misschien weinig tijd hebben om vrijwilligerswerk uit te voeren." 

XL26DeJongeSportbestuurderLeanPeters-38. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden? 
"Ik zou het zeker aanraden! Over het algemeen zijn verenigingsbestuurders wat ouder, wat het voor jongeren minder aantrekkelijk kan maken om tot het bestuur toe te treden. Wat echter belangrijk is om te realiseren is dat je ontzettend veel kan leren van je medebestuursleden, juist vooral omdat ze ouder zijn dan jij! Dit betekent niet dat een bestuursfunctie alleen maar leerzaam is voor studenten bestuurskunde zoals ik, je leert praktische ervaringen die voor bijna iedereen voordelig kunnen zijn. Je leert vooral hoe je gezamenlijk doelen kan bereiken. Samenwerking is ontzettend belangrijk, en hierbij kan een bestuursfunctie zorgen dat je je perspectief kan verbreden." 

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen? 
"Ik kan me voorstellen dat de drempel voor jongeren om in het bestuur te gaan best hoog is. Het is daarom denk ik vooral belangrijk dat het bestuur zich openstelt voor jongeren en ook duidelijk maakt dat ze heel graag jongeren in het bestuur willen. Dat kan eraan bijdragen dat jongeren zich aanmelden voor een bestuursfunctie bij een vereniging."

« terug

Reacties: 1

piet van wijngaarden
30-08-2018

geachte,
we moeten helder en positief blijven denken
is er een probleem
bijvoorbeeld er is ruzie tussen een paar leden even laten rusten en na een week weer oppakken en de personen/kaderleden weer bij elkaar brengen
ze hebben allemaal het beste voor met de club/vereniging en als er begrip is voor elkaar komt er een oplossing

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst