Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Ik kon de druk niet meer weerstaan" 3 juli 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Ben Mansvelder, (30 jaar) bestuurslid bij korfbalvereniging Dalto.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Sport is mij letterlijk met de paplepel ingegoten. Zo was mijn grootvader actief als schutter op de Olympische Spelen van 1964 in Tokyo en korfbalde het overgrote deel van mijn familie bij Dalto uit Driebergen. Voetbal was mijn sport, maar daar blonk ik niet in uit en daarom heb ik al heel snel voor de bureaukant van de sport gekozen. Via NOC*NSF, Vitesse, FC Utrecht en het KNKV ben ik nu werkzaam als marketing- en sponsormanager bij de KNZB. De vrije tijd die ik nog over heb, besteed ik aan mijn gezin en aan mijn bestuurswerkzaamheden bij Dalto, waar inmiddels onze oudste zoon het jongste lid is."

Schermafbeelding 2018-06-30 om 17.48.012. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Mijn takenpakket omvat PR en Marketing, waarbij de focus de afgelopen jaren heeft gelegen op sponsoring. De komende jaren zal dat meer liggen op ledenwerving en PR, omdat sponsoring inmiddels goed op de rit is binnen onze vereniging." 
 
3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"We zitten midden in een bestuurswisseling, waarbij we als uitgangspunt hebben dat we een afspiegeling moeten hebben van de vereniging. Dat wil dus zeggen: man plus vrouw, jong plus oud en een combinatie van emotioneel betrokkenen en relativisme. Zowel in het aftredende bestuur als ook in de nieuwe bestuurssamenstelling is dat goed gelukt. Qua taakverdeling hebben we naast de drie basisfuncties (voorzitter, penningmeester en secretaris), twee 'themafuncties'. Op die twee functies zien we urgentie en een match met de doelstellingen binnen het meerjarenbeleidsplan. Voor deze beleidsperiode zijn dat marketing en PR + korfbaltechnische zaken." 

“In eerste instantie wilde de club mij als adviseur betrekken bij de vereniging, maar dat vond ik te vrijblijvend en heb ervoor gekozen om de koe bij de hoorns te vatten en toe te treden tot het bestuur”

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Ik ben vanaf 1 juli 2015 bestuurslid bij Dalto en mijn huidige termijn loopt nog een jaar door tot 30 juni 2019. Het komende jaar zal ik gebruiken om nieuwe doelen op te stellen en samen met het nieuwe bestuur invulling te geven aan het nieuwe beleidsplan dat we nu aan het opstellen zijn. Een nieuw bestuur en een nieuw beleidsplan vraagt wellicht ook om een andere invulling van de rollen en posities binnen het bestuur, maar ik maak daar vooralsnog graag onderdeel vanuit omdat er nog voldoende kansen liggen en ik veel energie krijg van het werk voor de vereniging."

XL24DeJongeSportbestuurder-25. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
"Dalto is een geel-zwarte draad door de familie en ik ben blij dat ik mijn steentje bij kan dragen aan de vereniging. Ik moet je heel eerlijk zeggen de huidige voorzitter - Paul van de Griendt - de nodige overredingskracht heeft toe moeten passen. Ik heb het een paar jaar af kunnen houden, maar ik kon de druk niet meer weerstaan. In eerste instantie wilde de club mij als adviseur betrekken bij de vereniging, maar dat vond ik te vrijblijvend en heb ervoor gekozen om de koe bij de hoorns te vatten en toe te treden tot het bestuur met een afgebakend specialisme en duidelijke doelstellingen."

“Ik vind betrokkenheid bij de vereniging een verkapte vorm van een managementopleiding. Dit omdat je te maken hebt met allerlei belangen, ideeën en visies”

"Dalto was jarenlang aan het verdedigen, maar er moest weer worden aangevallen. Dat wil zeggen dat we niet meer aan de kosten denken, maar dat we ondernemen en nieuwe middelen binnenhalen. Dat lukt aardig. De sponsorcommissie is up and running en we hebben het aantal sponsoren in drie jaar tijd kunnen uitbreiden naar plusminus negentig. En dan te bedenken dat we er zo’n drie jaar geleden nog maar zes hadden. Trots is de vereniging op Klaverblad Verzekeringen als hoofdsponsor. Dit geeft energie om door te bouwen aan de bloeiende vereniging die Dalto is."
 
6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
XL24DeJongeSportbestuurderBenMansvelder-3"Dalto is voor mij de proeftuin om ideeën toe te passen die ik op termijn ook zou kunnen toepassen binnen mijn werkzame leven. Daarnaast vind ik de betrokkenheid bij de vereniging een verkapte vorm van een managementopleiding. Dit omdat je te maken hebt met allerlei belangen, ideeën, visies en dat deze allemaal door het liefst alle leden en vrijwilligers gedragen moeten worden. Waar je voor moet waken als verenigingsbestuurder is dat je niet alles zelf wil gaan doen, want dan blijven onderliggende commissies altijd naar een bestuur/bestuurder kijken en haal je de actie weg uit de commissie. De rol als verenigingsbestuurder is volgens mij dan ook niet bedoeld om alleen maar ja of nee te zeggen, maar juist om mensen in hun kracht te zetten en zelfstandig te laten opereren." 

“We hebben een actieve vrijwilligersdatabase van plusminus 250 mensen. Stuk voor stuk topvrijwilligers, maar dit zijn vaak niet de marketing- en communicatiespecialisten naar wie we op zoek zijn”

XL24DeJongeSportbestuurderBenMansvelder-47. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Zoals gezegd gaan we dit jaar een nieuw beleidsplan introduceren. Daar staan een aantal marketing en PR-doelen in waarvoor we op zoek moeten naar de juiste mensen die daar invulling aan kunnen geven. We hebben een actieve vrijwilligersdatabase van plusminus 250 mensen. Stuk voor stuk topvrijwilligers, maar dit zijn vaak niet de marketing- en communicatiespecialisten naar wie we op zoek zijn." 

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Absoluut. En zeker als het in het verlengde ligt van wat je in het dagelijkse leven doet. Het besturen is voor mij een proeftuin waar ik diverse zaken uitprobeer. Volgens mij is het daarnaast een managementopleiding, maar dan in de praktijk."
 
9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"De toegevoegde waarde voor het individu moet meer naar voren komen. In mijn geval het proeftuinconcept en de managementopleiding. Daarnaast moet duidelijk worden dat besturen niet op afstand gebeurt, maar eenieder binnen de vereniging aangaat." 
 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst