Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Het meedraaien in commissies geeft energie en is dankbaar werk" 19 juni 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Bart Versteegen, bestuurslid CKV Valto


1. Kan je jezelf kort introduceren?
“Mijn naam is Bart Versteegen, ben 24 jaar en woon in De Lier, midden in het Westland. Inmiddels ben ik alweer veertien jaar lid van korfbalvereniging CKV Valto in De Lier. Dit is nu mijn vijfde seizoen binnen de technische commissie en mijn eerste jaar als bestuurder van deze mooie club.”

“Ik heb communicatie gestudeerd in Rotterdam, kort mijn eigen bedrijf gehad en inmiddels werk ik als consultant in de IT. In het dagelijkse leven ben ik werkzaam bij Prowareness waar ik organisaties, teams en personen help om op een andere manier hun werk te organiseren. Zo kan ik op dezelfde dag mensen trainen in nieuwe werkvormen of bijvoorbeeld coachen in hun dagelijkse werkzaamheden. Het is een veelzijdig beroep en past perfect bij me. Zeker omdat mijn passie - het trainen en coachen van mensen - begonnen is binnen de sport.”

“We hebben een gemeenschappelijk hoog energieniveau en de wil om te blijven vernieuwen, met onze voorzitter daarin als voortrekker. Daar krijg ik zelf weer veel energie van”

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
“Binnen het bestuur ben ik verantwoordelijk voor het technisch beleid en de uitvoering ervan. Dat maakt mij verantwoordelijk voor onder andere de technische commissie en commissies die daaromheen vallen, zoals de arbitrage of andere sportieve elementen binnen de club. Als voorzitter van de technische commissie blijf ik betrokken bij zowel het bedenken van het beleid als het uitvoeren daarvan.”

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
“Ons bestuur bestaat inmiddels uit vijf leden, bestaande uit twee vrouwen en drie mannen. De gemiddelde leeftijd ligt rond de 33 jaar. We hebben drie veertigplussers en twee jongere bestuursleden, van wie ik er dus zelf één ben. Wat je in veel besturen ziet met verschillende leeftijden is dat de jongere garde veel energie en nieuwe ideeën heeft, terwijl de oudere garde meer ervaring bezit, maar de energie meer verloren is. Dat is in ons bestuur niet van toepassing. We hebben een gemeenschappelijk hoog energieniveau en de wil om te blijven vernieuwen, met onze voorzitter daarin als voortrekker. Daar krijg ik zelf weer veel energie van.”

XL22Jongesportbestuurder-1 copy4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
“Zoals eerder ook al even kort aangegeven, is dit mijn eerste jaar als bestuurder binnen CKV Valto. Ik ben niet van plan om binnen afzienbare tijd te stoppen, maar dat is een afweging die ik elk seizoen zal blijven maken. Zolang vrijwilligerswerk niet in het vaarwater komt met mijn professionele carrière en ik mijn ambities in beide rollen nog kwijt kan, zit ik hartstikke goed.”

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
“Ons vorig bestuurslid technische zaken gaf aan te willen stoppen en heeft toen onder anderen mij gevraagd of ik de handschoen wilde oppakken. Na wat gesprekken met het bestuur en mijn omgeving heb ik de kans gegrepen en ik ben vol ambitie aan de slag gegaan om van onze mooie club dé sportvereniging van het Westland te maken.”

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
“Als bestuurslid heb je daadwerkelijk invloed op hoe we met elkaar dingen doen binnen Valto. We zijn een echte familievereniging en zoals dat gaat in verenigingen hebben veel mensen een mening over van alles. Die cultuur en mate van betrokkenheid is ontzettend waardevol en dat wilde ik omzetten in acties, waardoor we als vereniging kunnen groeien.”

“Mijn vrienden steken wel eens een sigaret op en dan kan ik als bestuurder niet wegkijken”

“Met ons eerste team hebben we onze plek in de overgangsklasse behouden, het tweede team gaat juist die stap maken en onze jeugd blijft groeien. Dat zijn successen waar ik ontzettend trots op ben. Maar ook de grotere elementen: het binnenhalen van hét NK Veldkorfbal in 2019 en 2020 bijvoorbeeld. We hebben daarnaast een streamteam dat door heel de provincie gevraagd wordt om streams te verzorgen en scheidsrechter Rick Voskamp en assistent Alex den Hartog fluiten in de Korfballeague. Het zijn de kleinere elementen bij elkaar die een club zichtbaarheid geven en voortstuwen.”

“Natuurlijk zijn er ook de lastigere elementen van het besturen. Een teamindeling van de jeugd waar niet iedereen vanaf het eerste moment de voordelen van ziet bijvoorbeeld. Spelers die de club verlaten of lastige gesprekken voeren. Maar ook de kleine dingen: ons nieuwe beleid rondom het roken voor het clubhuis. Ook mijn vrienden steken wel eens een sigaret op en dan kan ik als bestuurder niet wegkijken. Gelukkig heb ik een sterk bestuur om mij heen en een fijne technische commissie die me daarin ondersteunen.”

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
XL22Jongesportbestuurder-2“Als ik vanuit mijn eigen discipline kijk dan hebben we wel wat uitdagingen. We zwaaien bijvoorbeeld van onze selectie een paar basisspeelsters uit en ook onze technische staf is compleet vernieuwd. Dat zijn wel gebeurtenissen waar ik nachten wakker van kan liggen. Uiteindelijk komen dat soort dingen altijd goed maar het zijn wel de momenten dat je er moet staan.”

“Daarnaast starten we komend jaar de voorbereidingen van de organisatie voor het NK Veldkorfbal dat een hoop werk met zich zal meebrengen. Mijn persoonlijke aandachtspunten voor komend jaar wil ik leggen op de begeleiding van de selectie en technische staf. Trainersbegeleiding is ook een van de speerpunten van het KNKV en ik wil komend jaar als proefperiode zien wat het de club kan brengen. Met tien gecertificeerde KT2 en vier gecertificeerde KT3 trainers in huis hebben we een mooie basis gelegd, maar ik ben benieuwd of we weer een volgend stapje kunnen maken.”

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
“Ik beveel andere jongeren van harte aan om ook bestuurder te worden. Zelf ben ik snel begonnen met het geven van trainingen om vervolgens ook coach van jeugdteams te worden. Op latere leeftijd heb ik de stap naar de technische commissie gemaakt. Het meedraaien in commissies kan enorm veel energie geven en is ontzettend dankbaar werk. Ook voor ons geldt: zonder vrijwilligers geen Valto. Voor iedereen is op een club wel wat te doen, dus wees vooral niet bang dat je niets kan bijdragen.”

“Ik denk dat werkgevers graag ondernemende en actieve jongeren een kans willen geven”

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
“Ik heb de waarde van een (sport)bestuur vooral gezien als de ervaring die ik ook mee kan nemen richting de arbeidsmarkt op het moment dat ik een baan zou gaan zoeken. Naast dat je iets concreets bijdraagt aan jouw eigen club en het op die manier een fijnere plek voor iedereen probeert te maken, verdien je er zelf ook iets aan terug. Ik denk dat werkgevers graag ondernemende en actieve jongeren een kans willen geven. Misschien is het een investering om een deel van in jouw (vrije) tijd op te geven, maar het is wel een investering die ik het absoluut waard vind.”
 
10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
“Ontzettend lastige vraag waar ik nu geen antwoord op heb. Mochten lezers vragen hebben die ze graag willen stellen, doen! Je kunt me vinden via bart.versteegen@ckv-valto.nl of via Twitter.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst