Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Durf vooral ook eens bij andere sporten te kijken" 29 mei 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Daphne Veldman, bestuurslid Kracht & Vriendschap Groningen


1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Daphne Veldman en ik ben werkzaam als zzp’er in de evenementenbranche. Op dit moment ben ik voornamelijk in te zetten voor crewproductie, backstagemanagement en de voorbereidende productie van diverse evenementen en festivals. Daarnaast werk ik voor Stichting Special Heroes wat een landelijk stimuleringsprogramma voor sport en cultuur heeft uitgerold voor kinderen in het speciaal onderwijs. In mijn vrije tijd besteed ik veel uurtjes aan allerhande (bestuurs)taken voor Kracht & Vriendschap Groningen." 

XL19DeJongeSportbestuurderDaphne-12. Welke taken zijn dat? 
"Eind 2012 begon ik met de organisatie van de tweejaarlijkse uitvoering van Kracht & Vriendschap Groningen en daarna werden mijn taken al snel uitgebreid naar andere activiteiten zoals de jaarlijkse survival en kamp, maar ook de vernieuwing van de website en het opzetten van freerunning. Verder ben ik zelf nog steeds actief in de turnsport en train twee à drie keer in de week. Dit seizoen mag ik mij als provinciaal kampioen vierde divisie senioren van Groningen prijzen!" 

"Door middel van een succesvolle aanvraag van een Sportimpuls kon Kracht & Vriendschap Groningen op diverse plekken in de stad freerunlessen opzetten wat er in heeft geresulteerd dat wij in drie jaar tijd achttien lessen hebben opgezet voor ruim driehonderd (nieuwe) leden. Een groei van de vereniging die wij vooraf nooit hadden kunnen vermoeden! Het succes zou een vervolg kunnen krijgen ware het niet dat we moeilijk aan nieuwe trainers kunnen komen en dus nu beperkt worden en wachtlijsten moeten hanteren." 

"Ook het actualiseren van de website van Kracht & Vriendschap Groningen heeft veel tijd gekost, maar heeft qua digitalisering enorm veel opgeleverd. Bijvoorbeeld minder kasgeld in omloop omdat betalingen van kleding en activiteiten nu grotendeels via de webshop gaan."

XL19DeJongeSportbestuurderDaphne-23. Hoe ziet de rest van jouw bestuur bij Kracht & Vriendschap Groningen er uit?
"Onze voorzitter is uitgever van lesboeken voor natuurkunde, onze secretaris is directeur van een digitaal beveiligingsbedrijf, de dame van de incasso werkt bij een uitzendbureau en heeft met haar man een slijterij, de penningmeester werkt bij een vastgoedbedrijf en de dame van de personeelszaken werkt in de zorg. Daarnaast hebben we nog twee bestuursleden die in de ziektewet en de bijstand zitten, maar heel veel kleine taken uit handen nemen en altijd zorgdragen dat de belangen van alle leden worden behartigd en niet alleen voor een selecte club. Overigens hebben zowel de secretaris als de penningmeester aangegeven na dit seizoen te stoppen en zijn deze functies dus weer vacant."

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Sinds eind 2012 wat betekent dat mijn tweede termijn van drie jaar alweer het laatste jaar ingaat. Ik wil nog jaren actief blijven voor de club maar zou liever een transformatie zien naar een bestuur met een voorzitter, penningmeester en secretaris en verschillende coördinatoren voor diverse taken. Graag zou ik dan coördinator Freerunning worden en die tak van sport verder uitbouwen in zowel de breedte als de diepte."

"Het is lastig om vrijwilligers te krijgen tenzij je er een goed beleid op los laat met goede taak- en functieomschrijvingen"

5. Wat was destijds voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
"Tijdens onze tweejaarlijkse show had ik wel wat adviezen over hoe het anders zou kunnen en zo ben ik gevraagd eens te praten met het bestuur. Voor ik het wist was ik er onderdeel van en al snel kwamen er meer taken bij en zag ik ook kansen die ik wilde benutten. Een daarvan was het aanvragen van een sportimpuls voor Freerunning wat onze club een enorme vlucht heeft gegeven in het ledenaantal." 

"Toen onze penningmeester en tevens ledenadministrateur stopte kwamen heel veel kleine taken bij mij te liggen die ik nu weer gekaderd aan andere vrijwilligers probeer over te dragen. Dat laatste is precies de reden waarom ik in het bestuur wilde: het is lastig om vrijwilligers te krijgen tenzij je er een goed beleid op los laat met goede taak- en functieomschrijvingen. In de afgelopen jaren heb ik geprobeerd dat beleid door te voeren dat volgend seizoen eindelijk vruchten gaat afwerpen, met minder werkdruk dan de meeste bestuursleden nu ervaren." 

"Daarnaast heb ik gemerkt dat er nog heel erg gehandeld werd vanuit het oude verenigingsleven terwijl we inmiddels zo’n grote club zijn geworden dat we het meer als bedrijf moeten benaderen. Als ondernemer heb ik ook getracht veranderingen door te voeren wat bijvoorbeeld geleid heeft tot een webshop." 

"Ik heb wel eens het gevoel dat mensen van vrijwilligerswerk denken dat het veel werk is, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn"

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
"Als bestuurslid heb ik een enorm netwerk opgebouwd, zowel van partnerverenigingen als samenwerkingsorganisaties maar ook van trainers, oudere leden en ouders van leden. Je komt deze partijen en mensen ook wel eens tegen via andere kanalen en je eigen werkzaamheden en ik merk dat de wegen dan makkelijker te begaan zijn omdat je elkaar al kent. Klein detail is dat ik ook via de vereniging mijn vriend heb leren kennen" :)

"Lastig vind ik wel eens dat in zo’n grote vereniging het bestuur voor sommige ouders ver weg staat en zij er van uit gaan dat je een betaalde kracht bij de vereniging bent. Ze gaan er vanuit dat ze à la minute geholpen worden en dat we ook alle tijd hebben om oplossingen te vinden zoals vervanging voor afwezigheid van train(st)ers. Blijkbaar weten ze nog steeds niet dat dit vrijwilligerswerk is en ligt daar nog een taak voor ons. Daarbij heb ik wel eens het gevoel dat mensen van vrijwilligerswerk denken dat het veel werk is, maar dat hoeft het helemaal niet te zijn. Juist als veel mensen helpen en ieder een mooie gekaderde taak verricht maken vele handen echt licht werk!" 

XL19DeJongeSportbestuurderDaphne-37. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"De transformatie van de organisatie van de vereniging waarbij we meer vrijwilligers weer aantrekken om het bestuur weer echt aan het besturen te laten en niet allerlei uitvoerende taken er naast op te pakken." 

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Ja, het is een mooie kans de sport of andere discipline levend te houden en ervaringen op te doen in beleidsmatige-, sociale en organisatorische taken. Je bouwt er ook een heel netwerk mee op waarmee je veel meer kan dan alleen terugvallen vanuit je bestuursfunctie." 

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Duidelijke taak- en functieomschrijvingen, maar met voldoende ruimte voor ontwikkeling en (zelf)ontplooiing. De 'oude' garde zou de kennis moeten delen, maar tegelijkertijd open moeten staan voor de innovatieve gedachten van de jeugd en dat ook moeten stimuleren. In die combinatie kunnen er mooie wegen ontstaan die het verenigingsleven nog een mooie toekomst kunnen geven."

"De eigenlijke vraag is wat het beste middel of beleid is wat het voortbestaan van de club verzekert"

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Als ik mensen hoor over vrijwilligerswerk en dit geval over een bestuursfunctie hebben ze vaak het idee dat ze een wiel moeten uitvinden. Dat wordt niet gevraagd. De eigenlijke vraag is wat het beste middel of beleid is wat het voortbestaan van de club verzekert en ook het plezier en de ontwikkeling binnen de vereniging. Kijk daarvoor vooral ook bij andere clubs. Hoe pakken zij bepaalde taken aan? Hoe hebben zij problemen opgelost? Durf daarbij vooral ook eens bij andere sporten te kijken dan degene die jij presenteert want uiteindelijk werken we allemaal aan het zelfde doel - iedereen in beweging krijgen - en kunnen we zoveel nog zoveel van elkaar leren!"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst