Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Sportbesturen moeten flexibeler worden en benaderbaar voor hun leden” 17 april 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de vereniging én henzelf. Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Kevin van den Berg, lid technische commissie bij Volley Zuid.


1. Kan je jezelf kort introduceren?
“Ik ben Kevin van den Berg, 21 jaar en woon in Rotterdam. Op dit moment studeer ik aan de Erasmus Universiteit en volg ik de bachelor Bedrijfskunde. Al mijn vrije tijd steek ik in het volleybal, waarbij ik inmiddels alweer vijftien jaar actief ben als speler. Sinds 2013 ben ik lid van Volley Zuid. Daar ben ik in 2016 lid geworden van de Technische Commissie, waarbij ik me vooral focus op de jeugdafdeling van onze club.”

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
“Als TC functioneren we eigenlijk net onder het dagelijks bestuur, waarbij onze focus voornamelijk ligt op het sporttechnische aspect. Jaarlijks dienen wij een goede teamindeling neer te zetten, waarbij al onze leden op hun eigen niveau kunnen spelen en voorzien zijn van een trainer en coach. Tijdens het seizoen zien wij erop toe dat alles goed verloopt bij onze teams en proberen we alles in goede banen te leiden.”

XL14_DeJongeSportbestuurder_KevinVdBerg_foto2“Sinds dit seizoen verleggen we onze focus ook een beetje naar de actieve werving van nieuwe jeugdleden. Al jaren heeft het volleybal te maken met stevige concurrentie van andere sporten, waarbij vooral de jongens duidelijk kiezen voor voetbal. We proberen door middel van clinics nu meer kinderen enthousiast te krijgen voor volleybal en voor onze vereniging, waarbij we speciaal de aandacht vestigen op het werven van jongens.”

“Ook hebben we dit seizoen een heuse ‘Volleybalspeeltuin’ gekregen, waar we jongere kinderen (van vier tot en met acht jaar) willen verwelkomen en zo hopelijk enthousiast voor het volleybal kunnen maken, voordat ze kiezen voor andere sporten. Tot nu toe loopt dit erg goed en hebben we al een hoop nieuwe jongens mogen verwelkomen!”

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur eruit?
“Onze Technische Commissie bestaat op dit moment uit zeven leden, waarbij we een mooie combinatie vormen die uiteenloopt van jonge twintigers tot ervaren vijftigers. Samen met Eline Gorter ben ik twee jaar geleden ingestapt en gezamenlijk hebben we de verantwoordelijkheid voor de jeugdafdeling op ons genomen. Beiden zijn we nog relatief nieuw binnen de club, zeker als je dit vergelijkt met sommige andere leden van de commissie.”

“De mooie variatie aan invalshoeken zorgt ervoor dat we ons werk nog beter kunnen doen”

“Met onze frisse blik hoop ik dat we nieuwe ideeën kunnen uitwerken om onze jeugdafdeling naar een nog hoger plan te tillen en een goede basis neer te zetten voor de komende jaren. Voorlopig lijkt dat ons heel goed af te gaan, maar dat kunnen we natuurlijk niet zonder onze vijf collega’s die verantwoordelijk zijn voor de senioren- en recreantenafdeling. We vergaderen altijd samen en de mooie variatie aan invalshoeken zorgt ervoor dat we ons werk nog beter kunnen doen! Samen vormen we een gezellig, maar ook succesvol team.”

XL14_DeJongeSportbestuurder_KevinVdBerg_foto34. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
“Ik ben twee jaar geleden ingestapt in deze functie en sindsdien ben ik het alleen maar leuker gaan vinden. Voorlopig denk ik dus nog helemaal niet aan stoppen en gelukkig is er ook geen maximale termijn aan mijn functie verbonden. Wel beleef ik op dit moment nog heel veel plezier aan het ontwikkelen van nieuwe plannen en ideeën voor onze jeugdafdeling, zodat we een nog stevigere basis kunnen bouwen voor onze jongste leden. Voorlopig draag ik dus nog graag mijn steentje hierin bij.”

5. Wat was voor jou de reden om tot het bestuur toe te treden?
“Al vanaf mijn zesde ben ik zeer fanatiek bezig met volleybal, maar daarnaast zet ik me ook al heel lang in als vrijwilliger op onze club. Ik heb een aantal jaar training gegeven aan jeugdteams, toen nog bij mijn oude vereniging. Ook heb ik me ingezet voor de organisatie van diverse activiteiten voor de jeugd, zoals uitjes, toernooien en jeugdkampen.”

“Twee jaar geleden is de oude jeugdcommissie gestopt en dus werden Eline en ik gevraagd dit stokje over te nemen, vanwege deze ervaring met de jeugd. Voor mij was dit een mooie kans om nog hechter bij de jeugdafdeling betrokken te zijn en ook echt te kunnen werken aan het verder groeien van onze jeugdafdeling. Deze uitdaging leek me toen erg leuk, dus heb ik natuurlijk ook niet lang hoeven nadenken over dit voorstel.”

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
“Het allergrootste pluspunt vind ik toch wel het opdoen van ervaring in het besturen en het organiseren van evenementen voor grote groepen. Ook vind ik het stiekem heel erg fijn om altijd als eerste te weten wat er speelt binnen de vereniging en welke uitdagingen actueel zijn. Het fijne is dat ik nu ook echt mijn eigen ideeën kan gebruiken om oplossingen te vinden voor deze uitdagingen en om de vereniging nog verder vooruit te helpen. Het geeft bovendien een heerlijk gevoel wanneer je ziet dat je inzet niet voor niks is geweest en de vereniging bruist!”

“Soms kunnen problemen – ik noem het zelf liever uitdagingen – enorm veel tijd en energie kosten. Dat kan weleens vervelend zijn”

“Helaas neemt het aantal vrijwilligers landelijk steeds verder af, waardoor steeds meer verantwoordelijkheden bij steeds minder vrijwilligers komen te liggen. Soms kunnen problemen – ik noem het zelf liever uitdagingen – enorm veel tijd en energie kosten. Dat kan weleens vervelend zijn, omdat het onbetaald vrijwilligerswerk blijft, dat je voor je plezier doet.”

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
“Het seizoen loopt weer ten einde, dus staan we voor een hoop grote uitdagingen. We starten binnenkort opnieuw met het indelen van de teams, wat elk jaar weer veel tijd kost. We dienen met heel veel factoren rekening te houden, waaronder leeftijd en niveau, maar soms is dit simpelweg niet mogelijk. Onze jeugdafdeling is nog niet zo groot dat we heel veel keuzes kunnen maken, zodat iedereen tevreden is. Toch proberen we hier natuurlijk altijd naar te streven. Ook het vinden van trainers en coaches voor alle teams blijkt ieder jaar weer een behoorlijk opgave, maar uiteindelijk zal dit vast wel weer goed gaan komen.”

“Een positieve uitdaging blijft het werven van nieuwe leden. Op dit moment hebben we voor het eerst sinds jaren weer een jongensteam, maar daar hopen we nog een groei in door te maken. Hopelijk kunnen we de komende tijd nog meer jongens enthousiast krijgen voor het volleybal.”

XL14_DeJongeSportbestuurder_KevinVdBerg_foto48. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
“In deze twee jaar heb ik ontzettend veel plezier beleefd aan mijn rol binnen de club. Het is ontzettend fijn om je ideeën te gebruiken om daarmee de club nog mooier te maken. Ik geloof dat een frisse blik binnen het bestuur alleen maar positief is, zeker als je dit mixt met de ervaring van oudere bestuurders. Het is ontzettend mooi als je ziet dat jouw inzet een positieve invloed heeft op jouw vereniging.”

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
“We moeten als sportverenigingen eens af van de conservatieve manier van besturen. Te vaak worden nieuwe ideeën of initiatieven naar de prullenbak verwezen met als boodschap: ‘Het loopt toch goed, waarom moeten we het veranderen?’. Als snel ben je dan dat lastige lid, dat alsmaar klaagt dat dingen niet goed zijn binnen de vereniging, terwijl je juist alleen maar goede bedoelingen hebt. Zorg dat je als bestuur echt openstaat voor ideeën en wees benaderbaar voor leden.”

We geven te vaak een zware lading aan een bestuursfunctie. Creëer desnoods een nieuwe functie, of splits een reeds bestaande functie

“Ook vind ik dat we te vaak een zware lading geven aan een bestuursfunctie. De lange vergaderingen en moeilijke zaken als het beleidsplan en de financiën zijn niet meteen heel aantrekkelijk voor jonge mensen. Laat dit niet de nadruk hebben als het gaat over besturen. Wees actief in het benaderen van jongeren voor een bestuursfunctie en wees ook flexibel. Vraag jongeren een bijdrage te leveren in iets waar ze goed in zijn, of in iets dat ze leuk vinden. Creëer desnoods een nieuwe functie, of splits een reeds bestaande functie. Deze flexibiliteit moet ervoor zorgen dat de ‘stoffigheid’ een beetje verdwijnt en dat de drempel voor jongeren wordt verlaagd. Uiteindelijk hoop ik dat steeds meer jongeren dan actief worden binnen de besturen in Nederland.”

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
“Het is mooi om te zien dat er steeds meer aandacht wordt geschonken aan jonge bestuursleden en hoop dat dit een mooi voorbeeld zal zijn voor mijn leeftijdsgenoten om zich ook in te gaan zetten voor hun vereniging. Het hoeft geen zware, grote taak te zijn, maar vele handen maken licht werk! Uiteindelijk moeten we de vereniging met z’n allen draaiende houden, toch?! Samen maken we de club mooier!”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst