Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Het uiteindelijke succes van een evenement is alle moeite waard" 3 april 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiële) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Iris Neeleman, voorheen bestuurslid voor de jeugd bij Tennisvereniging Hoofddorp

1. Kan je jezelf kort introduceren?
“Ik ben Iris Neeleman, éénentwintig jaar. Ik ben leerkracht op een basisschool in Den Haag en volg nog een Master in Leiden. Ik tennis al ruim tien jaar en ben op mijn negentiende bestuurslid voor de jeugd geworden bij Tennisvereniging Hoofddorp. Wegens onder andere een verhuizing en een blessure heb ik na twee jaar besloten om mijn functie neer te leggen.”

2. Welke taken had je binnen het bestuur van je vereniging? 
“Ik was bestuurslid voor de jeugd, dus ik organiseerde vooral activiteiten voor alle kinderen en jongeren op de club. Denk hierbij aan een Ouder-kindtoernooi of Pietentennis met Sinterklaas. Dit organiseerde ik samen met onze jeugdcommissie en andere vrijwilligers van onze vereniging. Daarnaast regelde ik samen met de trainer en competitieleider van de vereniging zaken rondom de competitie, denk hierbij aan de inschrijving en indeling van onze deelnemers.”

3. Hoe zag de rest van jouw bestuur er uit?
XL12DeJongeSportbestuurder_IrisNeeleman_foto2 “Het bestuur van TVH is redelijk jong, het zijn vooral dertigers en veertigers die de verschillende bestuursfuncties vervullen. Ik was natuurlijk veruit de jongste, maar door het (toch relatief kleine) leeftijdsverschil, kon ik makkelijk met de rest van het bestuur communiceren. Zeker de eerste maanden heeft dit mij ontzettend geholpen toen ik nog moest ontdekken hoe alles werkte.”

“Naast de vaste bestuursfuncties hebben we op TVH ook een bestuurslid voor de Jeugd, de Senioren en voor de wedstrijdcommissie. Deze bestuursleden zijn het meest bezig met organiseren van activiteiten op de verenigingen. Daarnaast hebben we ook een tijd een bestuurslid gehad voor de sponsoring. Voor deze functie is er op dit moment helaas geen bestuurslid. Ook voor mijn oude functie (Jeugd) is men nog op zoek naar een vervanger.”

4. Waarom heb je met ingang van dit jaar besloten je bestuursfunctie neer te leggen? 
“Ik werk tegenwoordig twee dagen per week op een basisschool en daarnaast ben ik nog bezig met een Master-opleiding. Dit neemt dusdanig veel tijd in beslag dat ik mij niet meer genoeg kon toewijden aan de functie in het bestuur. Daarnaast was ik zelf weinig meer op de club aanwezig door een knieblessure en mijn verhuizing van Hoofddorp naar Leiden. Alles bij elkaar vond ik dat iemand met meer tijd en enthousiasme geschikter was voor de functie dan ik op dit moment ben.”

“Het WhoZnext-team bestaat uit tieners die lid zijn van de club. Zij krijgen de ruimte om met elkaar één of twee evenementen per jaar te organiseren”

5. Bij TV Hoofddorp was je betrokken bij het WhoZnext-team. Op welke manier was je daarbij betrokken, hoe functioneerde dat team?
“Het WhoZnext-team bestaat uit tieners die lid zijn van de club. Zij krijgen de ruimte om met elkaar één of twee evenementen per jaar te organiseren. Hierbij leren ze hoe ze een evenement kunnen opzetten en wat er allemaal bij komt kijken. Als het evenement ‘staat’ en goed verloopt is dat uiteindelijk echt een succeservaring. Zelf ben ik eerst een aantal jaar lid geweest van het WhoZnext-team. Hierdoor heb ik geleerd bij wie ik waarvoor terecht kon binnen de club. Bijvoorbeeld voor het reserveren van tennisbanen of voor het regelen van geld dat voor een evenement nodig is.”

XL12DeJongeSportbestuurder_IrisNeeleman_foto3 copy“Toen ik bestuurslid werd, bleef ik betrokken bij het WhoZnext-team, maar dan als begeleider. In plaats van zelf input te leveren, probeerde ik ideeën vanuit de teamleden zelf te laten komen door hen te laten ‘sparren’ met elkaar. Het begeleiden van dit team deed ik samen met een medewerker van Sportservice Haarlemmermeer. Met deze organisatie samen is het WhoZnext-team ooit opgericht.”

6. Welke plus- en eventuele minpunten heb je ervaren als verenigingsbestuurder? 
“Een pluspunt is zeker dat je veel mensen op de club leert kennen en dat meer mensen jou ook leren kennen. Hierdoor heb je meer contact met clubgenoten als je in je vrije tijd op de club bent, wat natuurlijk erg gezellig is. Een minpunt is dat je het nooit voor iedereen goed kan doen. Er is altijd wel iemand die zou willen dat het anders loopt, of die een andere beslissing zou nemen dan jij doet. Dit is soms best frustrerend, omdat je hard werkt en kritiek dan niet altijd fijn is. Gelukkig had ik een bestuursteam om mij heen dat mij hierin hielp en steunde.”

“Als bestuurslid kun je het nooit voor iedereen goed doen. Juist door die feedback leer je op jezelf te vertrouwen en op je eigen kunnen te reflecteren”

XL12DeJongeSportbestuurder_IrisNeeleman_foto47. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
“Ja! Ik heb echt ontzettend veel geleerd tijdens mijn bestuurstijd. Je leert hoe je het beste kan communiceren, je organisatiekunsten worden ontwikkeld en je leert steviger in je schoenen te staan. Je kunt het natuurlijk nooit voor iedereen goed doen, wat zeker in het begin heel lastig en confronterend is. Juist door die kritiek en feedback leer je beter op jezelf te vertrouwen en leer je ook beter op je eigen kunnen te reflecteren.”

“Af en toe is het zwaar, maar met de verantwoordelijkheden die je hebt kun je niet bij de pakken neer gaan zitten, maar moet je echt doorzetten. Het is wel belangrijk om te beseffen dat je aanwezigheid niet vrijblijvend is en dat er veel tijd in gaat zitten. Hier moet je wel toe bereid zijn, wil je een bestuursfunctie op je nemen.”

8. Zie je jezelf nog eens terugkeren als verenigingsbestuurder? Wanneer denk/hoop je en in welke functie?
“Voorlopig denk ik niet dat ik snel weer een bestuursfunctie op me neem. Er gaat veel meer tijd zitten in zo’n functie dan je van tevoren kunt verwachten. Dit heb ik het eerste jaar zwaar onderschat. Omdat ik zelf nu nog druk bezig ben met mijn Master en een parttime baan denk ik dat ik voorlopig niet de tijd en energie heb die nodig is om een bestuursfunctie te kunnen vervullen. Misschien dat ik, wanneer ik ooit zelf kinderen heb, terugkeer in een functie voor de jeugd. Op die manier ben ik dan zelf weer betrokken bij wat er speelt voor de jeugd en kan ik weer met een frisse blik in contact komen met verenigingsgenoten.”

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
“Ik denk dat het belangrijk is om open te zijn over wie er in het bestuur zitten en wat het bestuur precies doet. Voordat ik bestuurslid werd, had ik geen enkel idee wie er eigenlijk in het bestuur van onze vereniging zaten. Dit geldt denk ik voor veel jongeren van een (sport)club of vereniging. Door als bestuur je gezicht te laten zien en te laten zien wat je eigenlijk allemaal doet, is het makkelijker om de jeugd te betrekken bij die taken en om hen te enthousiasmeren om bijvoorbeeld vrijwilliger te worden. Begin klein, dan kan iemand altijd doorgroeien naar de ‘top’.”

“Blijf als bestuurslid zelf positief, want op die manier motiveer je mensen om mee te doen of mee te helpen!”

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
“Een functie in het bestuur is niet altijd een feestje. Het is hard werken, omgaan met kritiek, en af en toe moeilijk communiceren. Het uiteindelijke succes van een evenement of een bijeenkomst is echter alle moeite waard. Blijf zelf positief, want op die manier motiveer je mensen om mee te doen of mee te helpen!”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst