Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Ik ben bestuurslid geworden omdat ik verandering teweeg wilde brengen” 6 maart 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250Jongeren in sportbesturen
De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Ida Damen, bestuurslid bij de Tilburgse sportraad en voorzitter van gymnastiekvereniging Kunst en Kracht (K&K) in Tilburg.

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik heet Ida Damen, ben 29 jaar en in het dagelijks leven promovendus aan de technische universiteit Eindhoven. Daarnaast ben ik voorzitter van sportvereniging Kunst en Kracht (K&K) in Tilburg en bestuurslid bij de Tilburgse sportraad."

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging?
"Als voorzitter bij K&K geef ik een voorzet voor het beleid en formuleer het algemene jaarlijkse actieplan. Samen met de andere bestuursleden zorgen we ervoor dat de juiste mensen op de juiste plek zitten zodat je als vereniging goed kunt functioneren en als bestuur kunt besturen.” 

“Het bestuur van de Tilburgse sportraad geeft gevraagd en ongevraagd advies aan de gemeente Tilburg over het gemeentelijk sportbeleid. Dit doen wij met negen bestuursleden plus een ambtelijk secretaris." 

“Wij werken bij K&K met een klein bestuur met daaronder werkgroepen die ieder een werkgroepcoördinator hebben”

3. Hoe ziet de rest van het K&K-bestuur er uit?
"Wij werken bij K&K met een klein bestuur met daaronder werkgroepen die ieder een werkgroepcoördinator hebben. Het bestuur vergadert maandelijks, net als de werkgroepen. Daarnaast is er om de maand een coördinatorenoverleg waarbij het bestuur overlegt met de werkgroepcoördinatoren. Het bestuur van Kunst en Kracht bestaat naast mijzelf uit de gepensioneerde penningmeester Piet (en tevens oud-voorzitter), secretaris Ilse en algemeen bestuurslid Marina." 

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
XL8DeJongeSportbestuurderIdaDamen-1 copy"Sinds mijn negentiende ben ik lid van het bestuur van K&K, en ik ben al meer dan vijf jaar voorzitter. Ik ben van plan om eind 2019 te stoppen, als de vereniging honderd jaar bestaat. Mijn rol als bestuurder bij de Tilburgse sportraad vervul ik nu ongeveer anderhalf jaar." 
 
5. Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?
"De reden dat ik toegetreden ben tot het bestuur van K&K was dat ik verandering teweeg wilde brengen. Ik had bepaalde ideeën om zaken te verbeteren en werd uitgenodigd in het bestuur. Het leek mij een heel uitdagende ervaring, waarvan ik veel kon leren. Daarnaast was dit een goede manier voor mij om binding te houden met de club omdat ik door het starten van een studie in Amsterdam geen training meer kon geven". 

"Voor de Tilburgse sportraad ben ik gevraagd toen de raad een nieuw jasje kreeg. De raad is bijna twee jaar terug van vereniging naar stichting overgegaan en heeft voor een andere aanpak gekozen. Ze zocht nieuwe energie voor een gedeeltelijk nieuw bestuur. Ongeveer de helft van de oude leden is vertrokken en nieuwe bestuursleden zijn aangesteld." 

"Een bestuursfunctie is erg leerzaam en kent veel verantwoordelijkheden. Ik heb veel geleerd als het gaat om beleid en visie formuleren en vooral ook samenwerken”

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder?
"Een bestuursfunctie is erg leerzaam en kent veel verantwoordelijkheden. Ik heb veel geleerd als het gaat om beleid en visie formuleren, subsidieaanvragen schrijven - bijvoorbeeld voor Sportimpuls - vergaderingen leiden en vooral ook samenwerken met veel verschillende mensen. In een organisatie met veel vrijwilligers kun je niet wegkomen met ‘het moet nou eenmaal gebeuren’, zoals dat soms bij werk wel voorkomt. Je wilt het professioneel aanpakken maar het moet wel leuk blijven, anders zijn de medewerkers zo weg. Dit maakt het heel interessant om vooruit te blijven denken en zo min mogelijk ad hoc te werk te gaan." 

XL8DeJongeSportbestuurderIdaDamen-2-Onderschrift- Ida Damen aan het turnen copy7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Dit jaar staan we voor verschillende uitdagingen. De eerste uitdaging is de meest prangende. In Tilburg is geen goede turnhal te vinden die past bij het aantal en de kwaliteiten van de sporters in de stad. Om op alle toestellen te kunnen trainen moet Kunst en Kracht uitwijken naar bijvoorbeeld Waspik, Oosterhout of Breda. Op dit moment zijn we met de gemeente in gesprek over de mogelijkheden voor een nieuwe sportaccommodatie. Dit heeft uiteraard heel wat voeten in aarde." 

"Daarnaast maken we ons klaar voor het honderdjarig bestaan van Kunst en Kracht in 2019. Hoewel dit vooral commissie-activiteiten vereist, is het natuurlijk wel een uitdaging om vanuit het bestuur de juiste kaders te scheppen en middelen beschikbaar te stellen voor alle feestelijke activiteiten in dat jaar. Tot slot staat dit jaar ook in het teken van het vinden, en hopelijk inwerken, van nieuwe bestuursleden. Ik draag mijn stokje over in 2019, maar naast een nieuwe voorzitter zoeken we ook nog een vrijwilligerscoördinator en een tweede algemeen bestuurslid."
 
8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Zeker."

“Ik zou ervoor pleiten dat vrijwilligers makkelijker van rol kunnen wisselen. Nu zie je vaak dat een bepaalde functie steeds door dezelfde persoon wordt vervuld”

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Ik denk dat een betere koppeling met school zou helpen om meer jongeren richting bestuur te krijgen. Een soort ‘maatschappelijke stages’ maar dan voor studenten. Niet verplicht, maar dat je bijvoorbeeld een aantal studiepunten krijgt of leerdoelen kan koppelen aan een bestuurspositie. Belangrijk is dan ook dat dit niet alleen voor studenten en studieverenigingen is, maar ook voor sportverenigingen."

"Ook denk ik dat het goed zou zijn om kortere termijnen (één of twee jaar) voor een bestuursfunctie te stimuleren, zodat de verplichtingen die je aangaat makkelijker te overzien zijn. Daarnaast zou ik ervoor pleiten dat vrijwilligers makkelijker van rol kunnen wisselen. Nu zie je vaak dat een bepaalde functie jaar in jaar uit door dezelfde persoon wordt vervuld. Door te stimuleren dat mensen vaker wisselen in hun vrijwillige functie houd je een organisatie dynamischer en uitdagender voor mensen."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst