Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Bij ons is het standaard om na een jaar afscheid te nemen als bestuurder" 30 januari 2018

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Thijs Erinkveld, voorzitter bij v.v. Drienerlo.

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Thijs Erinkveld. Ik ben 22 jaar en kom uit de pittoreske Achterhoek. Sinds mijn vierde jaar beleef ik al veel plezier aan het voetballen. Samen met mijn broer bracht ik vele uurtjes na school door op het trapveldje, en zorgde ik dat ik altijd aanwezig was bij de trainingen. Het mooiste vond ik de wedstrijden, daar beleefde ik enorm veel plezier aan. Met name het strijden om de punten en het juichen als je team weer had gescoord vond ik echt het leukste."

"Ik koos er voor om mij breed te oriënteren en heb in verschillende mooie commissies zitting mogen nemen"

"Op dit moment studeer ik Small Business en Retail Management op het Saxion te Enschede. In deze studie krijg je verschillende vakken die samenhangen met het opzetten van je eigen organisatie. Dat hoop ik over een jaar te gaan doen. Kort nadat ik begon met studeren, vond ik de voorgeschreven literatuur niet echt meer bijzonder genoeg. Ik wilde meer en ging op zoek naar mogelijkheden voor praktijkervaring. Op dat moment kwam ik in contact met verschillende commissies van v.v. Drienerlo en greep ik mijn kansen. Ik koos er voor om mij breed te oriënteren en heb in verschillende mooie commissies zitting mogen nemen: toernooicommissies, technische commissie maar ook de sponsorcommissie. Op deze manier kwam ik ook veel in contact met bestuurders waarbij ik uiteindelijk werd overtuigd om in het bestuur plaats te nemen." 

2. Je bent zelfs voorzitter van v.v. Drienerlo geworden. Wat beschouw je als je belangrijkste taken? 
"Als voorzitter ben ik vooral diegene die coördineert binnen de organisatie. Ik ga gesprekken aan met medebestuurders om te kijken of het lukt met de werkzaamheden en waar we eventueel zaken bij moeten gaan sturen. Mede door de ervaringen binnen mijn opleiding in het managen van organisaties en projecten kon ik voor mijn gevoel een goede start maken met het bestuursjaar."

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
XL4DeJongeSportbestuurderThijsErinkveld-1"Ons bestuur bestaat uit alleen maar studenten aangezien wij een studentenvoetbalvereniging zijn. Wij hebben er ook binnen het bestuur bewust voor gekozen om alle takken die wij binnen onze vereniging kennen te vertegenwoordigen. Zo vertegenwoordigen medebestuurslid Roman en ik de selectie. Verder hebben we een penningmeester die vanuit de zaalafdeling komt en onze secretaris en wedstrijdsecretaris vertegenwoordigen de damesafdeling. Op deze manier hebben we een brede kijk op de vereniging."

4. Sinds wanneer zit je in het bestuur? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Op dit moment ben ik pas vier maanden voorzitter van v.v. Drienerlo. Bij ons is het standaard om na een jaar afscheid te nemen als bestuurder. Dit maakt het soms wel lastig omdat je heel veel in één jaar tijd wil doen. Aan de andere kant is het wel goed want zo kan elk bestuur een eigen visie op de club blootleggen."

5. Welke meerwaarde heeft je bestuursfunctie ten opzichte van de studie die je volgt?
"Onze studie leidt je op tot ondernemer en daarbij krijg je ook 'projectmatig werken', 'samenwerken', enzovoorts als vakken. Uiteindelijk merkte ik dat ik op die manier niet echt gelijk praktijkervaring op kon doen. Dat miste ik wel een beetje, waardoor ik alleen maar droge theorie aan het leren was. Op het moment zijn wij bij de vereniging met best grote projecten bezig; denk bijvoorbeeld aan een compleet nieuw Huishoudelijk Reglement. Dit is best pittig, zoiets ben ik tijdens mijn studie niet tegengekomen. Ik kon tijdens mijn studie ook niet echt mijn netwerk uitbreiden, iets wat ik nu als bestuurslid te doen wel echt doe. Je werkt met andere studentensportverenigingen samen op verschillende gebieden en leert daardoor ook andere besturen goed kennen."

"Uiteindelijk leer je wel met kritiek te leven en weet je wel wanneer je er echt iets mee moet en wanneer niet"

6. Zijn er ook minpunten die verbonden zijn aan het bestuurswerk? 
"Het soms wel makkelijk krijgen van kritiek die dan volgens ons als bestuur misschien ongefundeerd is. Uiteindelijk leer je wel met deze kritiek te leven en weet je wel wanneer je er echt iets mee moet en wanneer niet. Dus het eventuele minpunt kan je ook ombuigen naar een pluspunt."

XL4DeJongeSportbestuurderThijsErinkveld-27. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"We hebben als vereniging afgelopen jaar een enorme toename gehad van het aantal internationale studenten. Dat betekent dat wij als vereniging een omslag moeten maken van Nederlands naar Engels als gesproken taal. Je probeert immers ook de internationale studenten een warm gevoel binnen de vereniging te geven. Dat is soms ook wel lastig om dit voor elkaar te krijgen, ook omdat de culturen vaak erg verschillen. We hebben wel eens Zuid-Amerikaanse studenten gehad, die hebben bijvoorbeeld al een hele andere wedstrijdinstelling dan een Nederlandse student. Dit is denk een hele mooie uitdaging, omdat we in het algemeen toch te maken hebben met globalisering en dan rest de vraag hoe je daar mee om gaat."

"Ik denk dat jongeren soms nog wat makkelijk over worden geslagen door de huidige bestuurders"

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
XL4DeJongeSportbestuurderThijsErinkveld-3"Ik zou als ik nu de kans hebben om het weer te doen het gelijk doen. Met name tijdens je studententijd voegt het veel toe, het wordt gelukkigerwijs vanuit het Saxion en de Universiteit Twente ook op een goede manier gestimuleerd. Ik pas nu graag ervaringen die ik heb opgedaan in de afgelopen vier maanden graag toe in mijn projecten waar ik samenwerk met andere studenten."

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Jongeren voelen zich meestal wel geroepen om iets te betekenen voor maatschappelijke organisaties zoals sportverenigingen. Alleen ze moeten ook de huidige bestuurders op dat moment gewoon over de drempel geholpen worden. Ik denk dat jongeren soms nog wat makkelijk over worden geslagen door de huidige bestuurders."

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Ik vind het zo mooi om te zien hoe de clubcultuur van v.v. Drienerlo in elkaar zit. Door het grote verloop bij de vereniging is de drempel om nieuwe leden in het team te verwelkomen ongelofelijk laag. Als je dan als bestuurder het veld op stapt en er staan tien nieuwe leden die zich helemaal thuis voelen bij de vereniging geeft dat je een trots gevoel."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst