Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Hoe blijven wij aantrekkelijk voor onze leden, nieuwe leden en andere belangstellenden?" 12 december 2017

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Sander van Aken, bestuurslid Voetbalzaken bij v.v. Etten.

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Sander van Aken, 26 jaar, geboren en getogen in Etten. Binnen het bestuur van v.v. Etten ben ik verantwoordelijk voor de portefeuille Voetbalzaken. Daarnaast ben ik werkzaam als consultant in de finance én actief als jeugdtrainer bij De Graafschap voor de O16/O17-lichting."

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Als bestuurslid Voetbalzaken ben ik onder meer verantwoordelijk voor het technische beleid van de vereniging. Ik heb daarvoor veel contact met de seniorencommissie, jeugdcommissie, scheidsrechterscoördinator en wedstrijdsecretaris. In samenwerking zorgen wij ervoor dat wedstrijden goed verlopen, het kader wordt ingevuld bij de jeugd en senioren, randvoorwaarden in orde zijn, en dat onze (jeugd)spelers en trainers de kans krijgen om zich te ontwikkelen." 

XL42JongeSportbestuurderSanderVanAken-1 copy3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"Ons bestuur bestaat uit vijf personen. vier mannen en een vrouw variërend in de leeftijd van 26 tot 52 jaar. De onderlinge samenwerking verloopt goed, wij vullen elkaar prima aan. Naast de voorzitter, penningmeester, secretaris en mijzelf hebben wij iemand binnen het bestuur die verantwoordelijk is voor de communicatie. Wij vinden dat communicatie erg belangrijk is. Extern om ons als vereniging te profileren, maar nog belangrijker intern om onze leden te informeren, enthousiasmeren en met elkaar in gesprek te blijven."

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Ik ben nu ruim drie jaar bestuurslid in deze functie. Onlangs ben ik op onze ledenvergadering herkozen, dus ik mag deze functie ook de komende jaren nog met veel plezier vervullen. Het bijzondere van onze vereniging vind ik de betrokkenheid die bijvoorbeeld terug te zien is in de opkomst tijdens de ledenvergadering. Als vereniging van zo'n 330 leden - waarvan 220 actief als spelend lid - komen jaarlijks zo'n 100 leden naar de ledenvergadering. Een avond waarop het tot in de kleine uurtjes gezellig blijft in onze kantine." 

"In de toekomst zou ik zo'n functie ook graag professioneel willen uitvoeren, bijvoorbeeld bij een sportbond of BVO"

5. Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?
"Het bestuur creëerde de functie Voetbalzaken binnen het bestuur en heeft mij gevraagd om deze functie op mij te nemen vanwege mijn achtergrond als profvoetballer bij FC Twente en mijn studie Bedrijfskunde. Ik was al actief als jeugdtrainer en had mij binnen de jeugd al bemoeid met de voetbaltechnische ontwikkeling van de jeugdopleiding. Deze functie zag ik als een mooie vervolgstap. Bovendien was dit de kans om mijzelf naast mijn studie te ontwikkelen als bestuurder en het gaf mij de mogelijkheid de opgedane kennis breder in te zetten voor de vereniging. In de toekomst zou ik een dergelijke functie ook graag professioneel willen uitvoeren, bijvoorbeeld bij een sportbond of BVO. Dan is dit ook een waardevolle ervaring. Kortom, een kans die ik met beide handen aan heb gegrepen."
 
XL42JongeSportbestuurderSanderVanAken-26. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder?
"De mogelijkheid om als bestuurder echt een verschil te maken voor de vereniging en de persoonlijke ontwikkeling zijn voor mij erg belangrijk. Het biedt (leer)kansen die je in de studie of op je werk niet (zo snel) krijgt. Bijvoorbeeld dat ik op mijn 23e evaluatie-/beoordelingsgesprekken voerde met de hoofdtrainer, en later het voeren van sollicitatiegesprekken met nieuwe kandidaat hoofdtrainers. Waarbij ik ook kandidaten heb moeten teleurstellen dat de keuze niet op hen is gevallen. Dit soort gesprekken en daarnaast het maken en doorvoeren van (strategische) plannen zijn voorbeelden van leerkansen die je anders niet snel krijgt. Mijn uitgangspunt als bestuurder is dat wanneer het goed gaat ik op de achtergrond blijf, en wanneer het minder goed gaat ik op de voorgrond treed en mijn verantwoordelijkheid neem. Ik vind dat je als bestuurder juist zichtbaar moet zijn op de moeilijkere momenten. Successen zijn de verdiensten van de vereniging als geheel en deze worden samen gevierd."

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Wij zijn bezig met de ontwikkeling van een programma voor onze jeugdtrainers/leiders. Deze sluit aan op de Kanjer-methode die wordt toegepast door leerkrachten op de plaatselijke basisschool. Op deze manier willen wij onze jeugdtrainers/leiders ook op pedagogisch gebied opleiden, handvatten bieden met als doel de sociale ontwikkeling van onze jeugdleden te bevorderen en een veilig sportklimaat te behouden. In samenwerking met de basisschool willen wij een win-win-win-situatie creëren. Beter voor de ontwikkeling van de kinderen, beter voor de basisschool, en beter voor ons als vereniging." 

"De concurrentie op het gebied van vrije tijdsbesteding is groot en zal alleen maar groter worden in de toekomst"

"Daarnaast zijn wij als bestuur bezig met de vraag: hoe blijven wij aantrekkelijk voor onze leden, nieuwe leden en andere belangstellenden? De concurrentie op het gebied van vrije tijdsbesteding is groot en zal alleen maar groter worden in de toekomst. Ook de toenemende behoefte aan flexibiliteit bij de jongere generatie speelt hierin een rol. Het is voor ons als vereniging het doel dat de keuze wordt gemaakt om naar onze vereniging te komen in de vrije tijd. Om zelf te sporten, vrijwilligerswerk te doen of gewoon voor de gezelligheid. Om dit doel te kunnen bereiken moeten wij deze vraag onszelf blijven stellen en deze beantwoorden met behulp van onze leden."

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Ik zou het zeker aanbevelen als je interesse hebt in organiseren, het maken en uitvoeren van plannen, en/of sturing geven aan een vereniging op welk gebied dan ook. Er is altijd genoeg te doen bij een vereniging. Het is een mooie kans om jezelf te ontwikkelen en het geeft voldoening om bij te dragen aan de ontwikkeling van jouw eigen vereniging." 

XL42JongeSportbestuurderSanderVanAken-39. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen? 
"Scholen - MBO, HBO en zelfs universiteiten - kunnen een bijdrage leveren door het stimuleren van bestuurswerk of projectmatig werk als vorm van stage-opdrachten bij verenigingen. Hierbij moet worden gezocht naar een win-win-situatie, een goede leerschool voor de student en een waardevolle bijdrage aan een vereniging. Dit geeft jongeren de kans om 'te ruiken' aan bestuurswerk wat de drempel om bestuurder te worden in de toekomst kan verlagen."

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Een vereniging is zoveel meer dan de negentig minuten in het weekend, en de prestaties van een eerste elftal. Saamhorigheid en plezier zijn de bouwstenen van onze vereniging. Deze staan centraal en mogen niet uit het oog worden verloren. Een vereniging bezit een enorm sociaal kapitaal, als bestuurder moet je daar het maximale uit zien te halen. Dat is een mooie uitdaging."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst