Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Ook in de toekomst wil ik mijn passie en enthousiasme voor deze sport overbrengen aan anderen" 31 oktober 2017

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Nathalie van Hillo, penningmeester van IRB Lifesaving Netherlands.

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben Nathalie van Hillo, 21 jaar, woon in Waddinxveen en ben vierdejaars student Sport, Management & Ondernemen aan de Hogeschool van Amsterdam. Ik zwem al van kleins af aan en ben sinds 2009 lid van de Waddinxveense Reddingsbrigade. Na mijn maatschappelijke stage ben ik als vrijwilliger doorgegaan met lesgeven en heb ik in de werkgroepen Evenementen en Pr gezeten. Daarnaast ben ik sinds 2013 in de zomermaanden actief op het strand van Texel bij de Texelse Reddingsbrigade." 

"In 2015 ben ik in aanraking gekomen met een spectaculair onderdeel van de Lifesaving sport, namelijk de IRB-sport (Inflatable Rescue Boat), waarbij met een opblaasbare rubberen boot een drenkeling zo snel mogelijk uit zee moet worden gehaald."

"Ik heb een projectgroep omgezet in een zelfstandige vereniging - IRB Lifesaving Netherlands -  inclusief een meerjarenplan, sponsorplan en draaiboeken voor trainingen en clinics"

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Mijn unieke stageopdracht was het oprichten van een vereniging voor de nog onbekende IRB-sport in Nederland. Ik heb een projectgroep omgezet in een zelfstandige vereniging - IRB Lifesaving Netherlands - inclusief een meerjarenplan, sponsorplan en draaiboeken voor trainingen en clinics. 
De projectgroep bestond uit drie leden. Een vereniging heeft ook minimaal drie bestuursleden nodig. Het was daardoor logisch dat de drie projectgroepleden het bestuur zouden gaan vormen van de nieuwe vereniging." 

"Zo ben ik penningmeester geworden, wat inhoudt dat ik de financiële administratie op orde houd. Daarnaast houd ik me nog bezig met het regelen van de laatste zaken voor de vereniging. Omdat de vereniging erg jong is, zijn de taken nog niet duidelijk verdeeld. Wij moeten binnenkort gaan kijken hoe de taken precies verdeeld gaan worden en of er leden zijn die als vrijwilliger plaats willen nemen in commissies en zo hun steentje willen bijdragen."

XL36-DeJongeSportbestuurder-1

"Met z’n drieën hebben wij een duidelijk beeld van hoe de vereniging in de toekomst eruit moet zien"

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"Het bestuur van de vereniging bestaat op dit moment uit slechts drie bestuursleden: de voorzitter, secretaris en penningmeester. Wij zijn een klein, jong en enthousiast bestuur. De andere twee bestuursleden zijn net als ik in 2015 in aanraking gekomen met de IRB-sport en sindsdien erg enthousiast. Wij hebben alle drie geen ervaring met het besturen van een vereniging en gebruiken de kennis en ervaring van bestuursleden van andere verenigingen."

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Sinds de oprichting van de vereniging in mei 2017 ben ik penningmeester. Dat is eigenlijk nog niet zo lang. Met z’n drieën hebben wij een duidelijk beeld van hoe de vereniging in de toekomst eruit moet zien. Ook ik wil daar heel graag mijn steentje aan blijven bijdragen. Ik wil dus zeker nog een tijd bestuurslid blijven van IRB Lifesaving Netherlands. "

5. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
XL36-DeJongeSportbestuurder-2"Een groot pluspunt voor mij is dat ik veel ervaring op doe als bestuurder en specifiek het zijn van penningmeester. Ik heb me bezig gehouden met het schrijven van een meerjarenplan en jaarplan om de vereniging goed van de grond te krijgen en een duidelijk beeld te hebben van de toekomst. Ook pas ik mijn kennis van boekhouding in de praktijk toe."

"Daarnaast heb ik veel geleerd over het ontwikkelen van een visie en van leiderschap. Deze ervaring is belangrijk om te hebben voor mijn toekomstige baan in de sportwereld. Ik ervaar eigenlijk geen minpunten. Wel stop ik er erg veel tijd en energie in, maar door het enthousiasme van huidige en nieuwe leden en de ervaring van mijn toekomstige banen krijg ik het dubbel en dwars terug." 

6. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Eigenlijk staan wij voor twee grote uitdagingen. De eerste is dat wij het aantal leden graag willen laten groeien. Meer mensen deze sport kunnen laten beoefenen is een reden geweest om de vereniging op te richten en het heeft daarnaast financiële voordelen. Maar het is geen goedkope sport, dus wij hebben op dit moment beperkt materiaal beschikbaar. Als het ledenaantal snel zou groeien, bestaat de kans dat wij door te kort aan materiaal niet alle leden genoeg trainingen kunnen bieden. Ten tweede bestaat het bestuur nu uit slechts drie leden. Het is belangrijk om meer leden enthousiast te maken om als vrijwilliger actief te zijn voor de vereniging in commissies, omdat het huidige bestuur niet alles met z’n drieën kan blijven doen."

"Jongeren zijn een waardevolle toevoeging voor het bestuur. Jonge bestuursleden kijken met een frisse blik naar de vereniging en hebben vaak vernieuwende ideeën"

7. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Ja, zeker! Een bestuursfunctie in een vereniging is een waardevolle toevoeging voor de ontwikkeling van jongeren. In de praktijk leer je veel meer dan uit de boeken. Je leert onder andere om te gaan met verantwoordelijkheden, organiseren en plannen en samenwerken met verschillende mensen. Daarnaast bouw je een netwerk op. Dit is voor veel jongeren belangrijk in hun latere leven en hun toekomstige banen in welke branche dan ook en daarom een interessante toevoeging aan hun cv. Andersom zijn jongeren ook een waardevolle toevoeging voor het bestuur. Jonge bestuursleden kijken met een frisse blik naar de vereniging en hebben vaak vernieuwende ideeën." 

XL36-DeJongeSportbestuurder-38. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Ik vind het belangrijk om jongeren al vroeg te betrekken bij het verenigingsleven. Zij kunnen plaatsnemen in verschillende commissies en werkgroepen om bijvoorbeeld activiteiten te organiseren of kunnen een andere vrijwilligersfunctie vervullen, zoals lesgeven. Hierdoor doen zij al ervaring op met omgaan met verantwoordelijkheden. Daarnaast kunnen jongeren meelopen met het bestuur als junior bestuurslid. Zo laat je als bestuur zien wat besturen inhoudt en wat je van de jongeren verwacht, maar ook dat je benaderbaar bent en voor initiatieven open staat. Dit kan jongeren enthousiast maken hun vernieuwende ideeën te delen en het maakt de stap naar een bestuursfunctie kleiner." 

"In een half jaar tijd is het gelukt om (...) met twee teams deel te nemen aan het EK IRB 2017 te Scharbeutz"

9. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Wij hebben de vereniging opgericht zodat meer mensen de sport kunnen gaan beoefenen, er materialen aangeschaft kunnen worden en zodat wij uit kunnen komen als club op internationale wedstrijden. In een half jaar tijd is het gelukt om nieuwe leden te werven, een boot en ander materiaal aan te schaffen en als hoogtepunt met twee teams deel te nemen aan het EK IRB 2017 te Scharbeutz. Dankzij mijn stageopdracht en werk als bestuurder heb ik dat mogelijk kunnen maken en dat geeft mij een fantastisch gevoel. Ook in de toekomst wil ik mijn passie en enthousiasme voor deze sport overbrengen aan anderen. Naast het harde werk levert het dus ook heel veel op."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst