Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Ik wilde graag een vrouwelijke stem laten horen" 10 oktober 2017

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Lillian de Vaal, secretaris van SV Baarn

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben Lillian de Vaal, 26 jaar woon en werk in Baarn. Ik heb altijd gevoetbald bij SV Baarn en ben inmiddels drie jaar bestuurslid."

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Ik vervul de functie van secretaris binnen de vereniging. Ook heb ik plaats genomen in de technische commissie, hier neem ik het meisjesvoetbal van de vereniging onder mijn hoede."

XL34DeJongeSportbestuurderBestuurMetLillianDeVaal3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"We hebben een fijn bestuur. We kunnen allemaal erg goed met elkaar opschieten. Het bestuur bestaat naast mij uit voorzitter Jan-Willem van der Roest, penningmeester Bas Mutze, technische commissie senioren Richard Hop, technische commissie jeugd Guido Visee, wedstrijdsecretaris Klaas de Kok en pr en communicatie zijn voor Paul Korpelshoek." 

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Nu ben ik drie jaar met veel plezier bestuurslid van SV Baarn. Zo lang ik het leuk vind en het kan blijf ik het zeker nog wel een tijdje doen. We groeien op dit moment enorm en maken grote stappen. Dat is erg positief en heel leuk om daar deel van uit te maken."

"Veel bestuursleden vinden het dan ook verfrissend, een vrouw in het bestuur"

5. Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?
"Aangezien het vrouwenvoetbal enorm is gegroeid de afgelopen jaren en ik zelf ook bij SV Baarn voetbal, wilde ik graag mijn steentje bij dragen. Het is ergens toch een mannenwereldje en daar wilde ik graag een vrouwelijke stem laten horen. Veel bestuursleden vinden het dan ook verfrissend, een vrouw in het bestuur."

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
"Er zijn veel pluspunten voor een bestuurder van een voetbalvereniging. Als vrouw in een mannenwereld was in het begin even wennen, maar eenmaal gewend is het bijna niet meer weg te denken. Mannen en vrouwen denken op veel vlakken anders, daarbij is het dus fijn om punten van meerdere kanten te bekijken. De minpunten die ik ervaar is toch dat het steeds op dezelfde mensen terecht komt. Het is makkelijker om altijd dezelfde persoon te vinden." 

XL34JongeSportbestuurderLillianDeVaal-17. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Dit jaar wil ik me echt gaan richten op het vrouwenvoetbal binnen ons vereniging. Iets waar ik erg enthousiast over ben en ook erg veel zin in heb." 

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Jazeker. Ik sta er zelf heel positief tegenover. Het is zo leuk om te zien hoe alles achter de schermen werkt. En als je daar een steentje aan kan bij dragen en je ziet dat het positief word opgepakt dan geeft dat heel veel voldoening."

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Wij zijn op het moment bezig met een jeugdbestuur te vormen. Zo kunnen de jongeren ook een kijkje nemen hoe alles werkt en wat er voor nodig is om iets te bereiken. Groot voordeel is ook dat wij een vrij jong bestuur hebben en daar kijkt iedereen toch naar op. Ik denk dat als we laten zien hoe leuk het is om in het bestuur een taak te hebben dat veel jongeren daar enthousiast van worden. Zo hebben we elke maand een nieuwsbrief met een verhaaltje van iemand uit het bestuur of technische commissie. Dat verhaaltje kan te maken hebben met waar we mee bezig zijn of andere leuke ontwikkelingen binnen de vereniging."

"Graag wil ik net als bij de jongens een goeie jeugd met meisjes neerzetten. Ik hoop ook meer vrouwelijke bestuursleden of technische commissieleden aan te trekken"

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Graag wil ik nog wat vertellen over mijn passie voor het vrouwenvoetbal binnen SV Baarn. Ik ben zelf vijftien jaar geleden begonnen bij de meisjes. We hadden één meisjesteam, verder waren er jongensteams. We hebben onwijs veel plezier gehad al die jaren bij SV Baarn. We zijn nog steeds een erg hecht vriendinnenteam. Inmiddels voetballen we in toernooivorm eens in de  drie à vier weken op vrijdagavond. Maar nog steeds met heel veel plezier. Ik ben gevraagd voor het bestuur - en later om plaats te nemen in de technische commissie - voor het meisjesvoetbal, daar heb ik natuurlijk meteen 'ja' opgezegd. Ik heb altijd met zo veel plezier gevoetbald en daarom wil ik dit voor alle meisjes in Baarn en omstreken zo goed mogelijk regelen. Inmiddels hebben we een damesteam, een meisjes onder 17- en een meisjes onder 13-team, ook zijn we druk bezig met mini-meisjes. Graag wil ik net als bij de jongens een goeie jeugd met meisjes neerzetten, wat de doorstroom bevordert. Ik hoop in de aankomende jaren daarbij ook meer vrouwelijke bestuursleden of technische commissieleden aan te trekken."

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst