Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Het ‘grijze mannen-taboe’ moet van besturen af" 26 september 2017

IntroFotoJongeSportbestuurderFC250Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Jetze de Groot , bestuurder, trainer en official bij Groninger Zwemsportvereniging TriVia.

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben Jetze de Groot, 24 jaar en werkzaam binnen de Groninger Zwemsportvereniging TriVia. Binnen deze vereniging ben ik actief als bestuurder, trainer en official. Daarnaast zit ik sinds twee jaar in de bondsraad van de landelijke zwembond (KNZB), een nevenactiviteit buiten de vereniging om. Verder ben ik bij het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ actief als gedelegeerde. Hierbij beoordeel ik diplomazwemmen ABC van gelicentieerde zwemscholen."

"Als secretaris ben je het brein van je vereniging"

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Ik ben secretaris en vicevoorzitter binnen ons bestuur. Als secretaris ben ik voornamelijk actief met de ledenadministratie en de badhuur van onze vereniging (ca. drieduizend uur per jaar zwemwater). Hoewel deze twee taken de meeste tijd in beslag nemen, sta je constant in contact met huidige en nieuwe leden om vragen te beantwoorden en problemen op te lossen. Als secretaris ben je het brein van je vereniging, je kent de keyholders binnen je vereniging en weet waar je leden heen kunnen met hun vragen."

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
XL32DeJongeSportbestuurderJetzeDeGroot300"Op dit moment hebben we een bestuur van vier personen, waarbij we nog op zoek zijn naar een vijfde bestuurslid. Dit bestuur bestaat uit drie mannen en één vrouw. Onze voorzitter is begin 40, docent Belastingrecht op de Hanze Hogeschool. Vanuit de financiële studies hebben we eerder dit jaar een nieuwe, jonge penningmeester kunnen aantrekken. Tot slot hebben we nog een bestuurslid van 50 jaar. Hiermee hebben we dus een goed gebalanceerd en evenwichtig bestuur."

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Op 21 september jl. was ik vijf jaar clubbestuurder. Ik ben dus aangetreden toen ik 19 jaar was. Sindsdien is er veel wisseling geweest in bestuursleden, behalve dus op mijn eigen functie. Ik heb als doel gesteld om maximaal drie termijnen van drie jaar in deze zelfde functie te blijven. Reden hiervoor is dat je bepaalde zaken op één en dezelfde manier aan het doen bent en blijft doen. Na geruime tijd is het goed voor je vereniging dat een ander kijkt naar de zaken die je doet. Misschien zie je dan dat zaken handiger of efficiënter ingericht kunnen worden. Altijd een verbetering voor je vereniging."

5. Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?
"Ik was al enkele jaren actief als zwemlesgever. De toenmalig secretaris en één toenmalig bestuurslid waren ook beiden als zwemlesgever actief binnen de vereniging. Ze zochten op dat moment een voorzitter en de secretaris wilde deze functie wel invullen. Hierdoor ontstond een vacature als voorzitter. De beide bestuursleden kenden mijn capaciteiten en taalvaardigheid en hebben mij daarom gepolst of ik deze functie wilde invullen. Op de middelbare school was ik al snel actief in de medezeggenschapsraad, waarna ik ook plaats nam in de overkoepelende ‘Gemeenschappelijke medezeggenschapsraad’. Besturen was mij dus niet onbekend en de functie was voor mij daarom iets dat ik al graag deed en waarmee ik mijn blik binnen de vereniging kon verbreden."

"Je blijft elke dag zoveel nieuws leren, vanuit je leden maar ook vanuit de casussen die op je pad komen"

XL32DeJongeSportbestuurderJetzeDeGroot3506. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
"Grote pluspunten zijn de contacten die je legt en de ervaring die je opdoet. Onze vereniging heeft met ca. elfhonderd leden veel verschillende soorten mensen met verschillende soorten ervaringen. Je blijft elke dag zoveel nieuws leren, vanuit je leden maar ook vanuit de casussen die op je pad komen. Als laatste ben je natuurlijk veel actief met de dagelijkse zaken en hierin weet je altijd wat er speelt en wat huidige stand van zaken is."

"In dit laatste schuilt ook een minpunt; als vereniging wil je natuurlijk vooruit kijken, waar sta je over vijf à tien jaar. Echter in de praktijk ben je als secretaris veelvuldig bezig met de dag van vandaag, van wijzigingen in de ledenadministratie tot het blussen van brandjes. Vooral dit laatste vergt veel van je tijd die je ook kan besteden in het werken aan de toekomst."

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Volgens mij hebben we de bestuurlijke uitdaging die er elk jaar weer is: hoe blijf je als club financieel gezond en houd je de contributie aantrekkelijk om nieuwe leden te werven. Hoewel het ledenaantal van onze vereniging al jaren stabiel is, blijft het lastig om de broek sterk omhoog te houden. Dit jaar zijn we er voornamelijk mee bezig om te kijken hoe we de uitgaven voor alle afdelingen uniform kunnen houden en bij voorkeur laag te houden. Daarnaast hebben we een natuurlijk een structurele behoefte aan kader die ons versterkt in onze vrijwillige functies."

"Laat zien dat je niet alleen een club bestuurders bent die van bovenaf besluiten neemt, maar dat je ook daadwerkelijk met je leden iets wil bereiken"

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Zeker weten! Ik denk dat het belangrijk is om altijd een gemêleerd bestuur te hebben. Jongeren kijken anders tegen zaken aan dan ouderen, terwijl de ouderen vaak een brede ervaring hebben waaruit kennis geput kan worden. Samen kom je tot een werkbaar en evenwichtige samenstelling."

"Wees als jongere niet bang om te reageren op een vacature van bestuurder; in elke taak zal je moeten groeien en maak je ook nog wel eens fouten. Vanuit mijn eigen ervaring: andere bestuursleden zijn er om mee samen te werken, ze bieden je de ruimte om je te ontwikkelen en ondersteunen je waar nodig."

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
XL32DeJongeSportbestuurderJetzeDeGroot350-2"Het ‘grijze mannen-taboe’ moet van besturen af. Een bestuur wordt nog doorgaans gezien als een comité met alleen maar oudere mensen, terwijl we anno 2017 zoveel jonge mensen hebben die zich in willen zetten voor een vereniging en hiermee vooruit willen. Hier ligt een grote taak voor de verenigingen: laat zien met wie je werkt. Zorg dat je bestuur in beginsel al open staat voor inspraak en wees actief bij verenigingsactiviteiten. Laat zien dat je niet alleen een club bestuurders bent die van bovenaf besluiten neemt, maar dat je ook daadwerkelijk met je leden iets wil bereiken. Als laatste: benader jongeren actief. Laat zien dat je ze nodig hebt en graag wil opnemen dieper in je organisatie." 

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Besturen is vooral leuk! Je bent actief bezig met je hobby of je sport en gaat hier dieper op in. Laat je nooit weerhouden om bestuurder te worden; als je het niet geprobeerd hebt, kan je ook niet zeggen dat het niks voor je is!"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst