Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Wij moeten met Agilitas onderscheidend blijven" 4 juli 2017

XL29IntroDeJongeSportbestuurderJongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Lucy Voorbach, bestuurslid PR en communicatie bij gymnastiekvereniging Agilitas.

1.    Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Lucy Voorbach, ik ben 25 jaar en geboren en getogen in Spakenburg. Sinds mijn tweede levensjaar ben ik al lid van gymnastiekvereniging Agilitas en daar alle sporten wel uitgeprobeerd. Begonnen met moeder- en kindgym en op het moment volg ik de lessen Body Mix en Yogalates (een mix van Yoga en Pilatus). Daarnaast doe ik aan hardlopen en fitness ik. Naast sporten ga ik graag met vrienden een wijntje drinken op het terras en ben ik gek op reizen. Zo heb ik afgelopen jaar een mooie rondreis door Azië gemaakt en een paar maanden skiles gegeven in Winterberg. Verder ben ik een paar jaar geleden afgestudeerd aan de opleiding commerciële economie en werk ik nu full time als klantadviseur."

XL24DeJongeSportbestuurder-12.    Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Ik ben bestuurslid PR en communicatie en mijn taken zijn divers. Zo heb ik de online nieuwsbrief opgezet, onderhoud ik de website en de Facebookpagina. Ik help mee met het organiseren van evenementen binnen de vereniging. Variërend van een kerstborrel tot een feest vanwege het dertigjarige bestaan. Van deze evenementen schrijf ik een stukje voor in de krant en ik zorg dat er advertenties worden geplaatst, bijvoorbeeld in de plaatselijke krant of op Facebook."

"Ik ben de enige meid en haal de gemiddelde leeftijd wel iets naar beneden"

3.    Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"Ons bestuur bestaat uit zes mensen, maar wij zouden graag een groter aantal bestuursleden hebben. Ik ben de enige meid en haal de gemiddelde leeftijd wel iets naar beneden. Elk bestuurslid heeft een eigen onderwerp waar hij/zij zich mee bezighoudt. Door middel van de bestuursvergaderingen en ook per mail houden wij elkaar op de hoogte en bespreken wij de onderwerpen."

4.    Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
XL24DeJongeSportbestuurder-2Sinds januari 2015 ben ik bestuurslid. Volgens mij mogen we officieel vier jaar bestuurslid blijven, maar dan moeten er zich wel nieuwe bestuursleden aanmelden. Voorlopig vind ik het nog leuk om te doen!"

5.    Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?
"Voor het bestaan van de vereniging is een bestuur nodig. Op het moment dat ik toe ben getreden bestond er geen officieel bestuur en het bestaan van Agilitas is voor mij belangrijk. Mijn grootvader was 32 jaar geleden één van de oprichters van Agilitas en zelf sport ik hier al heel mijn leven. Ik ben dus emotioneel betrokken bij de vereniging en vind Agilitas een belangrijke plek in de gemeente hebben. Het is een vereniging voor iedereen! Voor jong en oud en diverse doelgroepen." 

"Er zijn vaak leuke plannen, maar tijd en mankracht voor de uitvoering is er soms niet" 

6.    Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
"Ik vind het leuk dat je een vereniging van bijna 1.200 leden bestuurt! Hier komen veel dingen bij kijken, zoals personeelszaken, inkoop van materialen en ook de financiële kant. Je runt als het ware een bedrijf en krijgt van al deze onderwerpen kennis. Natuurlijk zijn wij allemaal vrijwillig bestuurslid bij Agilitas en hierdoor merk je dat andere dingen soms voor gaan, zoals je werk. Er zijn vaak leuke plannen, maar tijd en mankracht voor de uitvoering is er soms niet." 

XL24DeJongeSportbestuurder-37.    Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Elk jaar is het uitdaging om het ledenaantal te laten groeien en betrokkenheid te genereren van zowel leden als leiding. Er zijn zoveel sportscholen waar mensen heen kunnen, dus met Agilitas moeten wij onderscheidend blijven. Daarnaast willen wij graag nieuwe bestuursleden verwelkomen, het liefst van verschillende afdelingen binnen Agilitas." 

"Onderscheidend en vernieuwd blijven is ook belangrijk voor het behouden en aantrekken van sponsoren. Een vereniging is niks zonder zijn sponsoren en ook hier moet Agilitas vernieuwend in blijven. Zo hebben wij op het dak van Agilitas - een A-locatie - een led-bord staan waarop sponsoren zich kunnen promoten."


8.    Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Ja, het is zeer leerzaam en daarmee goed voor je CV. Daarnaast is het een kans om te zien met wat voor zaken je in een vereniging te maken hebt en leer je met verschillende mensen omgaan."

"Ik denk dat velen niet weten wat een bestuurstaak kan inhouden"

9.    Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Moeilijke vraag, het is goed om eerst te kijken wat jongeren aan jouw vereniging bindt. Verder denk ik ook dat zij gewoon gevraagd moeten worden. Ik denk dat velen niet weten wat een bestuurstaak kan inhouden. Wanneer je met ze in gesprek gaat is het voor jongeren veel aantrekkelijker dan zij in eerste instantie dachten."

10.    Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Ik vind het leuk dat jullie aandacht besteden aan jonge bestuursleden en ik hoop dat het een positief effect heeft!"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst