Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"Zodra je in stand gaat houden wat je hebt en niet meer wilt blijven verbeteren, wordt het tijd om te stoppen" 23 mei 2017

XL29IntroDeJongeSportbestuurder

Jongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Hubert Habers, bestuurslid communicatie & vrijwilligersbeleid bij voetbalvereniging FC Lisse.

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Ik ben Hubert Habers (31) en vanaf mijn 23e jaar bestuurslid communicatie & vrijwilligersbeleid bij voetbalvereniging FC Lisse. Al die tijd ben ik het jongste bestuurslid in de top van het amateurvoetbal geweest, maar sinds kort heeft GVVV gelukkig een jonger bestuurslid, ook op de post communicatie. Helaas kom je aan de bestuurstafels op zaterdag nog te weinig jongeren (maar ook vrouwen) tegen." 

"De afgelopen jaren hebben we zo al 1.500 verenigingen geholpen aan meer dan 60.000 nieuwe vrijwilligers"

"Ik heb een zeer divers beroep. Ik ben werkzaam als verenigingsadviseur voor Sportservice Nederland en adviseer verenigingen met name hoe zij hun vrijwilligers/leden/sponsortekort kunnen oplossen aan de hand van de methode 'Meer in Kortere Tijd'. De afgelopen jaren hebben we zo al vijftienhonderd verenigingen geholpen aan meer dan zestigduizend nieuwe vrijwilligers. Ook houd ik mij bezig met het betrekken van jeugdleden bij de vereniging, met het project WhoZnext. En organiseer ik diverse sportstimuleringsprojecten. Het bekendste is de JeugdSportPas. Daarnaast werk ik als combinatiefunctionaris voor ODIN ’59 en HLTC Marquette in Heemskerk. Daar begeleid ik onder andere het walking football." 

"In mijn overige vrije tijd naast FC Lisse, heb ik nog een sportquizbedrijf: www.kwis-spelen.nl. Zo gaan we regelmatig op pad met leuke sprekers zoals Andy Houtkamp, Peter Heerschop of Sierd de Vos. Ook adviseer ik clubs over het organiseren van veilingavonden." 

XL18JongeSportbestuurderHubertHabers-12. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Ik ben verantwoordelijk voor de thema’s vrijwilligers en communicatie. In deze commissies zijn zo’n twintig vrijwilligers actief. Op het gebied van communicatie verzorgen zij o.a. de social media-accounts, FC Lisse TV, nieuwsbrieven en de website. De vrijwilligerscommissie zorgt voor waardering, betrokkenheid van alle (ouders van) leden binnen de club en voert regelmatig een wervingsactie uit. Ik houd me daarnaast bezig met de organisatie van de jaarlijkse veilingavond/jeugdloterij (dit jaar een opbrengst van € 65.000,-) en activiteiten als het zomeravondvoetbal. Bij de wedstrijden van het eerste elftal zit ik als fotograaf langs de lijn en maak ik na afloop de televisiesamenvatting."

3. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"Het bestuur van FC Lisse is een gemêleerd gezelschap van negen mannen, grotendeels bestaande uit ondernemers, mensen met een baan in het zakenleven en twee gepensioneerden. Naast mijn eigen functie en die van de voorzitter, secretaris en penningmeester hebben wij voetbalzaken opgesplitst in recreatief en prestatief, en hebben we ook de posten commerciële zaken, algemene zaken en de tijdelijke post ‘nieuwbouw’." 

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Ik ben nu acht jaar bestuurslid. Mijn termijn loopt nog een jaar. Ik zal dus moeten overwegen of ik al dan niet door ga. Negen jaar is een flinke periode. Ik heb het geluk dat ik jong ben begonnen en dat mijn werk en collega-bestuursleden me inspireren om te blijven vernieuwen. Zodra je in stand gaat houden wat je hebt en niet meer wilt blijven verbeteren, wordt het tijd om te stoppen." 

"We werken met een heel leuk team in het bestuur en de commissies. Dat is de belangrijkste drijfveer"

5. Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?
"Zoals de meeste mensen die vrijwilliger worden, ben ook ik daarvoor gevraagd. Ik voetbal al meer dan vijfentwintig jaar met plezier bij de club en we werken met een heel leuk team in het bestuur en de commissies. Dat is de belangrijkste drijfveer." 

6. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
XL18JongeSportbestuurderHubertHabers-2"Ik heb ik er veel voordeel van in mijn werk als verenigingsadviseur. Je verbaast je soms hoeveel uitstraling een club als FC Lisse landelijk heeft. Vaak weten de personen bij de clubs waar je voor je werk komt, wat FC Lisse op zaterdag heeft gedaan. Het is goed voor je persoonlijke ontwikkeling en netwerk. Veel mensen hebben plezier van de inspanningen die je voor de club verricht. Vaak krijg je daar ook de waardering voor. Een minpunt is dat je als bestuurslid soms ook minder leuke beslissingen moet nemen en soms te maken krijgt met sentimenten of incidenten." 

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Belangrijke items zijn de invoering van de voetbalpiramide en de eisen die daarbij gesteld worden aan de clubs, en de mogelijke nieuwbouw van een deel van de accommodatie. Een ander aandachtspunt is het verkrijgen van een VOG voor alle vrijwilligers die met jeugd werken."

"Uit onderzoek blijkt dat verenigingen met ‘jongere’ besturen ondernemender zijn in vergelijking met de ‘oudere’ besturen"

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Zeker! Of om een andere taak binnen de club uit te gaan voeren! Het is ontzettend leuk om te doen. FC Lisse heeft de afgelopen jaren veel jongeren bij de club betrokken, onder meer binnen commissies als de PR-commissie, en dit brengt veel vernieuwende initiatieven en professionaliteit met zich mee! Uit onderzoek blijkt dat verenigingen met ‘jongere’ besturen ondernemender zijn in vergelijking met de ‘oudere’ besturen. Het is dus ook voor clubs belangrijk te investeren in jonge vrijwilligers."

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
"Het besef dat er verschillen tussen generaties zijn. Jongeren vergaderen liever niet urenlang en onvoorbereid. De beschikbare tijd is spaarzaam. Het is belangrijk om vergaderingen daarom goed voor te bereiden, strak te leiden en gebruik te maken van platforms als WhatsApp, Dropbox en Yammer om informatie te delen. Zo blijft een bestuurstaak voor jongeren behapbaar." 

XL18JongeSportbestuurderHubertHabers-3"Het is tot slot belangrijk om jongeren al eerder bij de club te betrekken. Bijvoorbeeld al op 14-jarige leeftijd. Jongeren haken dan vaak af. Clubs zoeken de oorzaken daarvan al snel extern (school, werk) maar de belangrijkste reden van stoppen is dat jongeren het niet meer leuk vinden op de club. Er moet meer georganiseerd worden voor jongeren en bij voorkeur worden zij zelf betrokken bij het bedenken en uitvoeren van deze activiteiten. Roep dus eens een groep enthousiaste jeugdleden bij elkaar en organiseer samen een leuke door hen bedachte activiteit."

"Jongeren kiezen eerder dan ouderen ook uit eigenbelang voor een bestuursfunctie. Hun eigen ontwikkeling is belangrijk. Ik vind het persoonlijk belangrijk dat clubs meer gaan investeren in de individuele ontwikkeling van bestuursleden. Voor trainers, EHBO’ers, of arbiters is het gebruikelijk om te investeren in opleiding. Ik hoop dat dit in de toekomst ook voor bestuursleden gaat gelden en dat clubs en bonden daarmee investeren in goede bestuursleden." 

"Veel leden, ook jongeren, willen best wat doen voor de club. Als ze maar gevraagd worden"

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Het consumentisme van leden wordt vaak overschat. Veel leden, ook jongeren, willen best wat doen voor de club. Als ze maar gevraagd worden. De manier waarop zij hun vrijwilligerswerk verrichten is wel anders dan in het verleden. Het loont de moeite om af en toe een vrijwilligerswervingsactie te organiseren."

"Het zou overigens zomaar kunnen dat de leeftijdsopbouw van verenigingsbesturen in de toekomst gaat veranderen, aangezien uit onderzoek blijkt dat met name de jongeren (18 t/m 23 jaar en 24 t/m 44 jaar) interesse hebben in een bestuursfunctie. Een tip dus voor alle bestuurders: vraag hen voor een functie. Grote kans dat zij 'ja' zeggen!"

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst