Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-De jonge sportbestuurder-Item

"We moeten doorgaan zoals we de laatste anderhalf jaar bezig zijn" 4 april 2017

XL29IntroDeJongeSportbestuurderJongeren in sportbesturen

De besturen van sportverenigingen en andere sportorganisaties bestaan nog steeds voornamelijk uit 'oudere' mannen. Vrouwen maar zeker ook jongeren zijn er sterk in de minderheid. Terwijl een divers samengesteld bestuur - op basis van bijvoorbeeld leeftijd, geslacht, ervaring en opleiding - wellicht beter kan inspelen op veranderende sportbehoeftes van (potentiele) leden en daarmee de toekomst beter tegemoet kan treden. 

In de rubriek 'De jonge sportbestuurder' komt steeds een jongere aan het woord die de nodige ervaring heeft met bestuurswerk in de sport en andere jongeren wil stimuleren daar op zijn minst ook eens over na te denken. Door te laten zien hoeveel plezier ze eraan beleven maar ook hoeveel meerwaarde hun inbreng heeft voor de club én henzelf.
Vandaag in 'De jonge sportbestuurder': Vincent Harink, voorzitter van het jeugdbestuur van SC Rouveen.

1. Kan je jezelf kort introduceren?
"Mijn naam is Vincent Harink, ik ben 15 jaar oud en zit nu in de vierde klas. ik woon in Rouveen, ik heb nog een broertje, een broer en één zus, Ik voetbal nu bij de SC Rouveen, een paar minuten fietsen van mijn huis vandaan. Ik heb er tot nu toe de hele jeugd doorgelopen met als hoogtepunt het kampioenschap in D1, waar ik in de laatste minuut de winnende maakte tegen de nummer twee op de ranglijst. Ik speel nu in de B1."

2. Welke taken heb je binnen het bestuur van je vereniging? 
"Ik ben voorzitter van het jeugdbestuur van SC Rouveen, ook wel ‘De Groene Hand’ genoemd. Wij organiseren activiteiten voor de jeugd en helpen met dingen die gedaan moeten voor de jeugd. Zo hebben wij vorig seizoen een overnachting gehouden voor de E- en D-jeugd, en hebben we in de kerstvakantie onder andere een FIFA-toernooi gehouden voor D t/m A. Ook houd ik elk jaar met de nieuwjaarsbijeenkomst een speech."

XL12-DeJongeSportbestuurderVincentHarink-13. Hoe ziet de rest van jouw bestuur er uit?
"We zijn met vijf jeugdleden, de oudste daarvan is 16 jaar en jongste 14 jaar. Drie jongens hebben we en twee meiden. Ook zit er iemand vanuit de gemeente en iemand vanuit onze vereniging bij. Vorig jaar kregen we een mail en werd ons gevraagd of we in een bestuur voor de jeugd willen komen. Ieder van ons reageerde erg enthousiast daarop."

"We hebben nu een erg leuke groep waarin serieuze dingen goed kunnen worden afgewisseld met leuke dingen"

4. Hoe lang ben je bestuurslid? En hoe lang denk je het nog te blijven?
"Er zit niet een bepaald aantal jaar aan vast, we zitten twee keer in het seizoen met het bestuur om te praten over hoe het gaat. Die tweede keer is rond mei en dan wordt er ook meteen gevraagd of we nog een seizoen door willen gaan of niet. We hebben nu een erg leuke groep waarin serieuze dingen goed kunnen worden afgewisseld met leuke dingen. Ik denk zelf dat ik na drie jaar ongeveer stop."

5. Wat was voor jou de reden om in het bestuur toe te treden?
"Toen ik de e-mail kreeg met de uitnodiging om in het jeugdbestuur toe te treden, had ik net een week gekampeerd met school in de Belgische Ardennen. Ik was erg verrast en ook heel erg blij. Ik vond het vroeger erg leuk om dingen te doen die werden georganiseerd door de voetbalclub. De laatste jaren gebeurde dat steeds minder. Daarom wil ik nu eigenlijk graag leuke en goed georganiseerde activiteiten ook voor deze jeugd neerzetten, zo blijft voetbal leuk."

XL12-DeJongeSportbestuurderVincentHarink-26. Welke verdere plus- en eventuele minpunten ervaar je als verenigingsbestuurder? 
"Ik vind het heel leuk om in een bestuur te zitten, zo beleef je toch dingen die je anders niet meemaakt. Pluspunten zijn dat je er veel van leert qua organiseren van dingen. Er zijn voor mij niet erg heel duidelijke minpunten. Ik hoef er ook niet veel voor te laten, we doen de vergaderingen op een tijdstip dat iedereen kan, zodat niemand er last van heeft."

"Ook vind ik het erg grappig dat wij in de anderhalf jaar dat we bezig zijn al zo bekend zijn in Nederland. Dat hadden we van te voren zeker niet kunnen bedenken. Eind vorig seizoen kwam er zelfs een artikel op de KNVB-site over ons. En we zijn eind februari in Zeist geweest op bezoek bij de KNVB! We hebben een rondleiding gekregen door het gebouw met de vergaderzalen, een training gekeken van Nederland Onder 19 met o.a. Justin Kluivert. Daarna hebben we een gesprek gehad met iemand van de KNVB en ´s avonds bezochten we een KNVB Kennisavond."

7. Voor welke bestuurlijke uitdaging sta je vooral in dit jaar?
"Doorgaan zoals we de laatste anderhalf jaar bezig zijn. Gewoon goede activiteiten neerzetten voor de jeugd, en nieuwe bestuursleden mee laten doen zodat zij het zo over kunnen nemen van ons als wij stoppen. Want dit moet zeker voortgezet worden, maar dat gaat wel lukken denk ik."

8. Beveel je andere jongeren aan om ook bestuurder te worden?
"Jazeker, zolang je met je groep een goed doel hebt en enthousiast genoeg bent om het te doen kan het zeker lukken."

"Als je als jongeren zelf laat beginnen weten ze waarschijnlijk niet echt hoe dat moet"

9. Wat moet er volgens jou gebeuren om méér jongeren richting bestuur te krijgen?
XL12-DeJongeSportbestuurderVincentHarink-3"Ik vind dat het 'grote' bestuur of een bepaalde groep die activiteiten organiseert hier meer energie in moet steken. Want als je als jongeren zelf laat beginnen weten ze waarschijnlijk niet echt hoe dat moet. Hierdoor komen de jongeren ook te weten waar ze heen moeten als ze ergens niet uitkomen."

10. Wat hebben we je niet gevraagd maar wil je wel graag vertellen?
"Onlangs heeft ons jeugdbestuur een eervolle prijs van de Stichting Welzijn Staphorst gewonnen: de aanmoedi-gingsprijs 2017. Die is bedoeld voor jonge vrijwilligers onder de 18 jaar, als blijk van waardering voor een grote inzet en betrokkenheid bij de lokale samenwerking in de gemeente Staphorst. Daar waren we natuurlijk erg blij mee!" 

« terug

Reacties: 1

Herman van Raalte
04-04-2017

Beste Vincent, heel mooi en goed wat je doet. Veel succes in het komende gesperek met het Algemeen Bestuur. Jouw enthousiasme zal de SC verder helpen maar zeker ook jouw horizon verbreden.

Hartelijke groet,

Herman van Raalte

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst