Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Congressen & Seminars-Agenda item

Kenniscafé Sport Live! | Van Veilig Sportklimaat naar Positieve Sportcultuur 26 november 2018

Wat is er bereikt en wat zijn de lessen uit het actieplan ‘Naar een veiliger sportklimaat’ (VSK)? En hoe ziet de toekomst eruit met de invulling van o.a. de deelakkoorden ‘Positieve sportcultuur’, ‘Vitale sportaanbieders’ en ‘Inclusief sporten’ uit het Sportakkoord? Op 26 november organiseert Kenniscentrum Sport in samenwerking met NOC*NSF hierover het Kenniscafé Sport Live!: ‘Van Veilig Sportklimaat naar Positieve Sportcultuur’.

'Trots op het verleden, zin in de toekomst’ is daarbij het motto. In de eerste helft wordt onder leiding van presentator Martijn de Greve teruggeblikt op wat er uit de praktijk, wetenschap en beleid is geleerd van Veilig Sportklimaat. Wat heeft het programma sportverenigingen gebracht, is daarbij een belangrijke vraag. Expert Johan Steenbergen zet hiervoor het VSK-programma in lijn met voorgaande programma’s als ‘Samen voor sportiviteit en respect’ en ‘Waarden en normen in de sport’. Voorvechter en VSK-kernteamlid Marijke Fleuren geeft haar bespiegelingen op de historische ontwikkeling van het thema en kernteamleden Erik Gerritsen (KNHB) en Jan-Dirk van der Zee (KNVB) reflecteren met de aanwezigen op 7 jaar VSK.

Lancering boek ‘Een positief sportklimaat’
Een bijzonder moment is de lancering van het boek ‘Een positief sportklimaat’, met als ondertitel ‘het realiseren van een positieve sportcultuur’. Nicolette Schipper-van Veldhoven, lector sportpedagogiek bij Windesheim, zal namens het schrijversteam (Arnold Bronkhorst, Jens van der Kerk en haarzelf) het boek introduceren. Met deze publicatie willen zij eraan bijdragen dat iedereen in de sport – van vrijwilliger tot bestuurslid en professional – kennis heeft hoe je tot een sociaal veilig en positief sportklimaat komt. De publicatie zal door Erik Lenselink (kernteamlid VSK) worden uitgereikt aan Annelies Pleyte (directeur Sport VWS)

Wat brengt het sportakkoord?
Na ‘de thee’ wordt de blik nadrukkelijk op de toekomst gericht. Via een panelgesprek en in interactie met de zaal wordt ingegaan op de verwachtingen van het Nationaal Sportakkoord, en dan in het bijzonder de deelakkoorden ‘Positieve sportcultuur’ en ‘Vitale sportaanbieders’. Dat gebeurt met Annelies Pleyte (directeur Sport VWS), Jill Eekhart (voorzitter voetbalvereniging DVVA en programmacoördinator Nyenrode), Gert-Jan Lammers (Rotterdam Sportsupport), Sjors Brouwer (KNVB), Paul van der Meer (Kenniscentrum Sport) en VSK-programmamanager Ary Hordijk.

Onder leiding van Martijn de Greve komen zowel sprekers als publiek volop aan bod in de informele ambiance van de KNVB Campus. Dit alles wordt muzikaal ondersteund door Huisband ‘Café du Sport’. Bereid je voor op verrassende wendingen in het programma. Dankzij de tekenaars van Getekend Verslag zal er ook een tastbaar eindresultaat van de discussie zijn. En ook aan de derde helft is natuurlijk gedacht….

  • Locatie: KNVB-campus, Woudenbergseweg 56, 3707 HX Zeist
  • Tijden: 14:30 - 18:00 uur
  • Toegang: € 25 (incl. koffie/thee en borrel)
  • Voor meer informatie en aanmelden: klik hier
« terug