Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Congressen & Seminars-Agenda item

Symposium Sportfilosofie 16 november 2018

De laatste tijd zijn er in de sportwereld en de maatschappij ontwikkelingen die laten zien dat niet vanzelfsprekend is wat sport is en waartoe het dient. Zo was er dit jaar de uitspraak van het Europees Hof dat bridge geen sport is en daarom niet in aanmerking komt voor BTW-vrijstelling. In Noord- Nederland was er een felle discussie of de overheid financiële steun moet geven aan de organisatie van een WK wielrennen. Moet de overheid dat ondersteunen of is dat een zaak van particulier initiatief? Een zelfde vraag komt ook naar voren in discussies over het dichten van de genderkloof binnen de sport.

Al wat langer lopen er pleidooien voor een specifieke sportwet om sport te garanderen en te faciliteren. Dat zou voetbal kunnen zijn, volleybal en hockey, maar hoe zit dat met eSports, Formule I en Thaiboksen? Horen die ook bij de door de overheid te faciliteren sport?  

In de sport komen allerlei morele excessen voor. Denk aan seksueel misbruik, matchfixing, racisme, doping en geweld. De vraag is of sport op dat moment nog een positieve waarde vertegenwoordigt in de samenleving. In het bewegingsonderwijs vraagt men zich af of dat als doel moet hebben leerlingen gezonder te laten leven of beter te leren bewegen. Steeds is er dus de vraag: wat is sport, wat is bewegen, voor wie is sport en bewegen, waar dient het toe en wat moet de rol van de sportorganisatie en de overheid zijn?

Sportfilosofie - nadenken over sport - kan mensen die werkzaam zijn in de sportwereld behulpzaam zijn om verantwoorde keuzes te maken in hun werk. Tijdens dit symposium presenteren sportfilosofen een aantal relevante vraagstukken in de sportfilosofie en dragen daarmee tevens bij aan de verankering van de discipline in Nederland en België.

Organisatie en programma
Het symposium Sportfilosofie wordt georganiseerd als samenwerking tussen Filosofie-Tijdschrift en het Netwerk Sportfilosofie en viert de publicatie van het gelijknamige themanummer van Filosofie- Tijdschrift. Exemplaren van het nummer zullen tijdens het symposium worden aangeboden. Tevens zal het recentelijk opgerichte Netwerk Sportfilosofie Nederland zich presenteren.

Op het programma staan de volgende inleidingen:

  • Geschiedenis en toekomst van de sportfilosofie, door Ivo van Hilvoorde (Windesheim);
  • De gymles van Michel Serres, door Aldo Houterman (EUR);
  • Op de pijnbank. Over duurvermogen en duurzaamheid, door Ron Welters (RUN);
  • Dwars door Vlaanderen: 100 jaar oorlog in een Quick-Step-shirt, door Imara Felkers (HKU);
  • Sporten in een belevenismaatschappij, door Guus Heijnen (VU Brussel);
  • Naar een Kritiek van de Sportieve Rede, door Sandra Meeuwsen (RUN).

Nathanja van den Heuvel, onderzoeker bij de Universiteit Leiden, is symposiumvoorzitter. Op het einde wordt het Netwerk Filosofie gepresenteerd en is er een afsluitende borrel. Doelgroepen van het symposium zijn filosofen, sportwetenschappers, sportjournalisten, bestuurders en medewerkers van organisaties voor wie sport doel of middel is, docenten aan het sportgerelateerd beroepsonderwijs.


  • Locatie: Instituut voor Wijsbegeerte - Universiteit Leiden, P.J. Veth gebouw, zaal 1.01. Adres: Nonnensteeg 1-3, 2311 VJ Leiden
  • Datum: 16 november 2018
  • Tijd: 14.00 tot 17.00 uur
  • Toegang: gratis
  • Aanmelden: voor 12 november 2018 via symposiumsportfilosofie@gmail.com
  • Meer informatie: Nathanja van den Heuvel, via symposiumsportfilosofie@gmail.com
« terug