Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Johan Steenbergen 11 januari 2018

JohanSteenbergenFC300

Wensen
Ik wens iedereen een gezond, sportief en inspirerend 2018. Beweeg- en sportprofessionals kunnen hieraan een belangrijke bijdrage leveren. Ik loop nu al heel wat jaren mee in de sport- en beweegwereld, zonder te overdrijven al bijna mijn gehele leven. Vanaf zo ongeveer mijn zesde jaar actief sporter en daarna als ‘werker in de sport’ en vrijwilliger. Dat laatste bij de voetbaljeugd van Trekvogels (Nijmegen) en ook zijn we met een enthousiast groepje bezig om de jeugd in- en rondom Nijmegen meer te interesseren voor het wielrennen en de triatlon. 

Vanuit plezier in bewegen sluiten we aan bij bestaande sportverenigingen en kijken we wel waar we uit komen, klein beginnen en steeds stapjes maken. Dan zie je ook wat een prachtige infrastructuur we hebben (en met ‘we’ bedoel ik niet alleen Nijmegen). Mooie zwembaden, prachtige atletiekbanen en trainers die weten hoe ze met jonge sporters weten om te gaan. Dit is echt anders dan toen ik net begon te sporten! Wat zou het mooi zijn als steeds meer mensen echt plezier beleven in de sport met nog meer aandacht voor de pedagogische taak die de vereniging ook heeft! 

Goede voornemen
Goede sport- en beweegprofessionals kunnen het verschil maken in het meer gaan sporten en bewegen, beter leren bewegen en blijven bewegen. Van jong tot oud, in verschillende fases van het leven en soms met wat extra steun van anderen! Mijn goede voornemen is dat ik hier aan wil blijven bijdragen, zowel als vrijwilliger als in mijn werk. 

Namens de Kwartiermakersgroep Physical Literacy durf ik te zeggen dat we in 2018 een stap verder gaan zetten en dat jullie nog meer van ons gaan horen! 

Vanuit Kenniscentrum Sport - en met de leuke collega’s binnen deze organisatie - ben ik al enkele jaren bezig een bijdrage te leveren aan de professionalisering van buurtsportcoaches, bijvoorbeeld door te kijken wat deze groep qua kennis en kunde nodig heeft om hun vak goed uit te oefenen. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat deze professionals worden toegerust met de juiste tools, kennis en kunde. Niet over de hoofden van deze groep, maar uitdrukkelijk samen met de buurtsportcoaches zelf. Wat zou het mooi zijn als in 2018 deze professionals nog meer smoel krijgen en zelf steeds meer hun vak vorm gaan geven en ook richting andere sectoren als zorg, welzijn en cultuur hun meerwaarde laten zien! Daar wil ik me graag voor blijven inzetten in 2018! 

Een ander voornemen is om het begrip Physical Literacy weer wat verder te brengen in Nederland. Niet alleen dat het begrip duidelijker wordt, maar vooral ook om samen met andere organisaties te kijken wat Physical Literacy kan betekenen voor bijvoorbeeld sport en bewegen in en rondom scholen. In 2017 is een start gemaakt met een groep gemotiveerde onderzoekers en ontwikkelaars die onder de naam Kwartiermakersgroep Physical Literacy al iets van zich heeft laten horen. Namens deze groep durf ik te zeggen dat we in 2018 een stap verder gaan zetten en dat jullie nog meer van ons gaan horen! 

Johan Steenbergen is mede-eigenaar - samen met Eralt Boers - van het in Ede gevestigde onderzoeks- en adviesbureau Kennispraktijk, dat hij zeventien jaar geleden begon en dat recentelijk met een bredere scoop een nieuwe weg is ingeslagen. Zijn wortels liggen in Stadskanaal, waar hij basketbalde en aan atletiek deed bij omnisportvereniging Jahn II. In de jaren tachtig studeerde bij Bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam en specifieker de ethische vraagstukken van de richting sportfilosofie. Voor zijn afstudeerscriptie en later ook zijn promotie boog hij zich over de vraag wat sport nou eigenlijk is. 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst