Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Jill Eekhart 11 januari 2018

Sportieve nieuwjaarswensen
JillEekhartMet een nieuw jaar op komst kijk ik ook altijd even terug naar het achterliggende jaar. 2017 bracht voor mij persoonlijk de nodige nieuwe kansen op het gebied van sport. En ook in Nederland deden zich enkele positieve ontwikkelingen voor op sportgebied. Om met het sportklimaat in Nederland te beginnen: een nieuw kabinet met een aparte minister van (Medisch Zorg en) Sport. En een nieuwe regering die meer investeert in sport dan haar voorganger. 

De criticus zal zeggen: slechts 100 miljoen voor sport; in schril contrast met de 6 miljard euro voor gezondheidszorg. Maar ik ben een optimist en zie kansen voor 2018! Immers: goed voorbeeld doet volgen. Dus mijn eerste wens voor 2018 is dat sport ook een belangrijk thema wordt voor de gemeenteraadsverkiezingen in maart en dat het belang van sport terug komt in duurzaam beleid van de nieuwe coalities op gemeentelijk niveau. 

Daarnaast kende Nederlandse sporters een zeer succesvol 2017. Tom Dumoulin won de Giro, de Oranjeleeuwinnen werden in eigen land Europees Kampioen en de hockeydames wonnen zowel het EK als de World Hockey League. Als goed voorbeeld ook hier doet volgen, kijk ik uit naar de Olympische Winterspelen. Als topsporter zijn de Olympische Spelen het hoogst haalbare. Daarom wens ik dat alle afgevaardigden van Team NL hun Olympische droom zullen zien uitkomen. 

"Een duurzaam sportbeleid in 2018 vraagt om een stimulans om de waarde van sportverenigingen en het menselijk kapitaal van vrijwilligers te behouden"

In contact komen
Maar sport gaat niet alleen over topsport en presteren. Het gaat ook over plezier hebben, gezond leven, verbinding leggen tussen mensen. Sportverenigingen hebben een belangrijke rol te vervullen in de huidige maatschappij. De sportvereniging is een van de weinige plekken waar mensen van allerlei verschillende achtergronden nog met elkaar in contact (kunnen) komen. Tegelijkertijd is het een steeds grotere uitdaging om bekwame sportbestuurders en vrijwilligers te vinden die verenigingen draaiende houden. Een duurzaam sportbeleid in 2018 vraagt om een stimulans om de waarde van sportverenigingen en het menselijk kapitaal van vrijwilligers te behouden. 

Met deze wens kan ik een mooie brug slaan naar mijn eigen voornemens voor 2018. Als sportbestuurder bij mijn voetbalvereniging DVVA, wil ik mij in 2018 inzetten voor al onze leden en vrijwilligers en wil ik anderen blijven enthousiasmeren betrokken te zijn bij de club. 

Mannenwereld
Mijn tweede goede voornemen heeft te maken met diversiteit in sportbesturen. Sinds september van 2017 ben ik voorzitter bij mijn voetbalvereniging. Ik heb gemerkt dat het feit dat een jonge vrouw in een traditionele mannenwereld, met name buiten de vereniging, de nodige aandacht genereert. Binnen onze vereniging ben ik wie ik ben en dat is waarom leden en het bestuur hebben gekozen voor mij als voorzitter. Mijn betrokkenheid bij de club is mijn motivatie om deze rol te vervullen. 

"Mijn voornemen voor 2018 is om aan de slag te gaan met de bevordering van diversiteit in sportbesturen"

Echter, het feit dat binnen voetbalverenigingen slechts een kleine 4 procent van de voorzitters vrouw is en het merendeel van de bestuurders ouder is dan 50 jaar, doet mij wel beseffen dat er nog een wereld te winnen valt. Mijn voornemen voor 2018 is dan ook om aan de slag te gaan met de bevordering van diversiteit in sportbesturen. 

Op sportief vlak neem ik mij voor om in 2018 weer een langere hardloopwedstrijd (10 mijl) te lopen en veel plezier te hebben op het voetbalveld en mijn club. 

Next Generation Leaders
Tot slot: 2017 is voor mij het jaar geworden dat ik nog bewuster heb gekozen voor sport. Niet alleen als vrijwilliger, maar ook professioneel. Half december ben ik begonnen bij Nyenrode Sports Inc. Mijn ambitie: een inspirerend programma neer te zetten voor Next Generation Leaders; jonge bestuurders die het verschil willen maken in en door sport, waardoor zij zich verder kunnen ontwikkelen als bestuurder en een visie ontwikkelen op hun bijdrage aan duurzaam sportbeleid op nationaal en internationaal niveau.

Op naar een sportief 2018 dus! 

Jill Eekhart (32) heeft een passie voor sport in het algemeen en voetbal in het bijzonder. Zij werkt bij Nyenrode Sports Inc. en is voorzitter van voetbalvereniging DVVA. Thema's die haar bezig houden zijn de maatschappelijke rol van sport, duurzaam sportbeleid en diversiteit in sport.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst