Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Hugo van der Poel 11 januari 2018

Het Mulier Instituut bestond in 2017 15 jaar. In 2002 bundelden enkele universiteiten hun sociaalwetenschappelijk sportonderzoek. Taken op het gebied van dataverzameling, monitoring en verspreiding van de ontwikkelde kennis en opdrachtonderzoek werden in één bureau gecentraliseerd. Dat was tot eind 2011 gevestigd in Den Bosch en zetelt sindsdien in stadion Galgenwaard in Utrecht. Het fundamentele onderzoek werd uitgevoerd bij de universiteiten, in functie van door VWS ondersteunde vierjarige onderzoeksprogramma’s. 

HugoVanDerPoelIn de afgelopen jaren is in de taakstelling van het Mulier Instituut veel veranderd. Het Mulier Instituut doet meer en meer beleidsondersteunend onderzoek op het gebied van sport en sportief bewegen. Anno 2018 ontvangt het Mulier Instituut van VWS een instellingsubsidie voor dataverzameling en monitoring op het gebied van enkele kernindicatoren sport en kortlopend beleidsondersteunend onderzoek. Twee derde van de omzet van het Mulier Instituut komt uit opdrachten en subsidies, vooral van gemeenten en provincies, sportorganisaties en instellingen die (wetenschappelijk) onderzoek naar sport en bewegen ondersteunen.

Wensen
Tegen de achtergrond van de veranderingen in geldstromen en taakstelling, heeft het Mulier Instituut het afgelopen jaar gewerkt aan een nieuwe strategische visie. Het Mulier Instituut wenst zich verder te ontwikkelen als marktleider in beleidsondersteunend onderzoek op het terrein van sport en sportief bewegen. 

Daarmee wil het Instituut bijdragen aan een betere onderbouwing van het beleid gericht op de bevordering van een sportieve en vitale samenleving, zowel op nationaal als lokaal niveau. Naast de rol die het Mulier Instituut al speelt op het gebied van monitoring en evaluatie van sportbeleid, streeft het ernaar een onmisbare partner te worden bij de ontwikkeling van visies en beleid op het gebied van sport en sportief bewegen. Het instituut wil dit doen door het leveren van de wetenschappelijk onderbouwde kennis, die nodig is voor het ontwerp van effectief, doelmatig en lerend sportbeleid.

"Het Mulier Instituut zet in op het binnenhalen, verknopen en ontsluiten van (grote) databestanden, het verbeteren van analysemethoden en het ontwikkelen van voorspellende modellen en planningsnormen"

Voornemens
In 2018 zoeken we nog meer dan voorheen de uitwisseling en samenwerking met vergelijkbare instituten als het Mulier Instituut in het buitenland, teneinde van elkaar te kunnen leren, al dan niet in gezamenlijke projecten en publicaties. Verder zet het Mulier Instituut in op het binnenhalen, verknopen en ontsluiten van (grote) databestanden, het verbeteren van analysemethoden en het ontwikkelen van voorspellende modellen en planningsnormen. 

Als ik me persoonlijk al iets voorneem, voer ik dat direct uit en ga ik niet zitten wachten tot Nieuwjaarsdag. Dat blijf ik ook in 2018 doen.

Gelukkig Nieuwjaar!

Hugo van der Poel is vanaf begin 2012 directeur van het Mulier Instituut. Hij studeerde sociologie en planologie aan de Landbouwuniversiteit te Wageningen en promoveerde aan de Universiteit van Tilburg. Vanaf 1982 werkte hij bij de opleiding Vrijetijdwetenschappen van de Universiteit van Tilburg, de laatste jaren als opleidingsdirecteur. Daarnaast was hij vanaf 2005 lector Vrijetijd- en Sportmanagement aan NHTV Breda. 

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst