Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Peter Sprenger 12 januari 2017

2017 vanuit het volleybalperspectief

XL40Beachvolleybal-3Het volleybal heeft een aantal belangrijke en succesvolle jaren achter de rug. Grote publieksevenementen als het EK zaalvolleybal en het WK beachvolleybal in 2015 brachten nieuw elan en zelfvertrouwen met zich mee. In het olympische jaar 2016 werd dat doorgetrokken met geweldige successen in Rio van de Oranjedames en de beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen. Zij behaalden voor het eerst in de geschiedenis een beachvolleybalmedaille voor Nederland. 

Het waren allemaal geen op zichzelf staande hoogtepunten maar een gevolg van een jarenlang beleid waarin de synergie tussen topsport en breedtesport is gezocht. De topsportevenementen waren de dragers van grote breedtesportprogramma’s waarin partners als onderwijs, gemeenten, provincies en andere instanties betrokken waren. Sport is voor ons als volleyballers onlosmakelijk verbonden met maatschappelijke doelstellingen als participatie, gezondheid en sociale waarden. 

Veranderen moet
Op dit fundament bouwt de Nevobo door in haar nieuwe ambities voor 2017-2020. Een strategie is echter snel geschreven. Maar we weten allemaal: 'Strategy is a commodity, execution is an art'. Daarom wordt in 2017 sterk de nadruk gelegd op de verdere ontwikkeling van onze organisatie in kennis en competenties. De maatschappij verandert en als sportbond moeten we mee veranderen. We blijven ons daarbij richten op de competitiespelende volleyballer, maar willen ook dat de meer ongebonden recreatieve sporter zich thuis voelt in het 'volleybalhuis Nevobo'. 

Als voorbeeld hiervan werd eind 2016 het recreatieve beachcircuit langs de Nederlandse kust door de Nevobo overgenomen van de commerciële eigenaren. In 2017 zullen we vanuit ons eigen ondernemerschap hier een succes van gaan maken. We beseffen maar al te goed dat we hier als bond extra inspanningen zullen moeten leveren om de gewenste doelen te behalen. 

"Iedereen die van volleybal houdt telt!"

We zullen in 2017 weer een stapje voorwaarts zetten als marktgerichte organisatie. Onze scope verbreedt zich. Niet om commercieel gewin te behalen, maar om behoeften van volleyballers te volgen en ze met nieuwe mogelijkheden te bedienen. Met competities, met een flexibel aanbod, met programma’s die jeugd in aanraking brengen met sport en met evenementen waar zowel de actieve volleyballer als de passieve volleybalfan van kan genieten. Iedereen die van volleybal houdt telt! 

Investeren in ambitie
In 2017 zullen we op IT en marketinggebied flinke stappen nemen al die fans beter te leren kennen. We zullen duurzame investeringen doen in datamarketing en het opbouwen van relevante marktinformatie. Gaan we daarmee onze roots verlaten? Nee helemaal niet, we investeren juist in een ambitie om zoveel mogelijk Nederlanders in contact te brengen met volleybal. Daarom zullen we in 2017 opnieuw - en meer dan ooit tevoren - aanwezig zijn op het strand, op de dorpspleinen, op zichtlocaties in de steden en in grote of kleine sporthallen van Emmer-Compascuum tot Etten-Leur. Onze winst drukken we niet uit in geld, maar in impact die we creëren voor de totale volleybalgemeenschap. Hoe steviger we financieel staan, hoe meer we kunnen terugdoen voor onze leden en alle volleyballers. 

We hebben zin in 2017. Een jaar met de World League, de World Tour, de WK kwalificatie en World Grand Prix in eigen land. Gevolgd in 2018 door een unieke combinatie van drie mega-sportevenementen in een magische periode van elf dagen. De sterke relatie die we daarvoor nodig hebben met lokale/provinciale overheden en onze sponsors zullen we ook in 2017 verder uitbouwen. 

We zijn er trots op dat hoofdsponsor ilionx extra investeert in het mogelijk maken van de World Grand Prix. We zijn in tegenstelling tot veel andere geluiden wel positief over de sponsormarkt. Juist waar maatschappelijke contributie een rol speelt merken wij dat er hernieuwde belangstelling van sponsors ontstaat. We hebben ook alle vertrouwen in de TeamNL-propositie van NOC*NSF en zijn als één van de eerste bonden overgestoken om dit ambitieuze project te ondersteunen. 

"Laten we niet vergeten wat we in Nederland hebben: een ongekende sportinfrastructuur die nergens in de wereld haar gelijke kent"

Duurzaam businessmodel
Sport is een feest voor iedereen. Onder al het politieke gewoel en geklaag over financiering of bestuurlijk gedoe in de sport vergeten we dat wel eens. Laten we niet vergeten wat we in Nederland hebben: een ongekende sportinfrastructuur die nergens in de wereld haar gelijke kent. Bonden die in staat zijn de transitie door te zetten zullen er in 2017 sterker uit komen. Het businessmodel is stevig en duurzaam. Wie het halfvolle glas ziet, ziet ook veel meer kansen voor de sport. 

We kunnen als volleybalsport vol zelfvertrouwen 2017 aan. Onze 1100 clubs en de energie van de vele vrijwilligers spelen daarin een sleutelrol. Ze zijn onze bloedvaten en zuurstof. Persoonlijk ben ik trots op de enorme bestuurlijke eenheid die de laatste jaren kenmerkend is geworden voor het volleybal. Een helder governancemodel met zuiverheid in de bestuurlijke rollen heeft ons veel gebracht. 

"Er is geen bedrijfstak die zoveel passie heeft als de sport"

2017 wordt opnieuw een jaar van sterke eenheid en energie in het volleybal. Een jaar waarin we goed in staat zijn de uitdagingen aan te gaan met betrokken en kwalitatieve mensen. We kunnen vertrouwen op onze professionaliteit en op een heel bijzondere eigenschap van de honderdduizenden beoefenaren en vrijwilligers: passie! Er is geen bedrijfstak die zoveel passie heeft als de sport. Dat mogen we koesteren en daar kunnen we trots op zijn. Het is onze voorsprong in een woelige maatschappij waarin iedere dag weer veel verandert. Ik wens de hele sport toe dat we doorgaan op de ingeslagen weg en weer een stap voorwaarts maken in onze gezamenlijke ontwikkeling. 

Namens alle volleyballers in Nederland wens ik u allemaal een geweldig en gezond 2017!

Peter Sprenger is voorzitter van de Nederlandse Volleybalbond.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst