Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Wensen & Voornemens 2017-Item

Janine Stubbe 12 januari 2017

JanineStubbe300Het afgelopen jaar was een geweldig sportjaar. Ik zat zelf voor de buis gekluisterd tijdens de zomervakantie om TeamNL in Rio aan te moedigen. Ik heb genoten van de lenigheid van Sanne Wevers op de balk, de explosiviteit van Elis Ligtlee op de Keirin, de overmacht van Dorian van Rijselberghe tijdens de olympische RS:X-klasse en de bloedstollende eindsprint van Ferry Weertman tijdens de olympische 10 kilometer open water.
 
Helaas konden niet alle sporters op het hoogste niveau schitteren. Blessures speelden daarbij vaak een grote rol. Bondcoach Danny Blind speelt veelvuldig met debuterende spelers, omdat veel basisspelers van Oranje niet wedstrijdfit zijn. Hierdoor kwalificeerde Oranje zich niet voor het EK in Frankrijk en wordt het nog een hele klus om kwalificatie voor het WK in Rusland te bewerkstelligen.

Niet alleen voetballers worden veelvuldig getroffen door blessures. Heel Nederland hield zijn adem in toen Daphne Schippers tijdens de warming-up voor de olympische finale van de 100 meter sprint een liesblessure opliep. Haar droom van een gouden medaille op het koninginnennummer viel daarmee in duigen.

"We werken samen met tien betaald voetbalclubs om inzicht te krijgen in de risicofactoren van liesblessures"

Het lectoraat Sportzorg van de Hogeschool van Amsterdam richt zich ook het komend jaar weer op het voorkomen en behandelen van sportblessures. In 2017 gaan we in diverse projecten samen met sportbonden, sportteams, trainers, fysiotherapeuten, sportartsen en sporters werken aan het optimaliseren van de gezondheid van sporters. Zo werken we samen met tien betaald voetbalclubs om inzicht te krijgen in de risicofactoren van liesblessures. Binnen het CTO Amsterdam wordt de belasting en belastbaarheid van talentvolle sporters elke training gemonitord en teruggekoppeld naar de coach. Verder onderzoeken we samen met de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen hoe we het return to play-proces rondom voorste kruisbandrupturen kunnen verbeteren. Kortom, we zetten ons hard in om met de resultaten van ons onderzoek onze Nederlandse sporters in 2017 fit aan de start of op het veld te krijgen.
 
Ik wens alle lezers een sportief en blessurevrij 2017 toe!
 
Janine Stubbe is lector Sportzorg aan de Hogeschool van Amsterdam en lector Performing Arts Medicine bij Codarts Rotterdam.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst