Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Straathonkbalveldje helpt sport en jongeren vooruit 18 juli 2013

door: Thomas van Zijl | 18 juli 2013

Over de hele wereld worden er Cruyff Courts aangelegd en verspreid over Nederland liggen meerdere Krajicek playgrounds. Vooralsnog is er echter slechts één veldje waar jongeren kunnen honkballen en softballen. Eind juni werd in het Rotterdamse Kralingen Crooswijk het eerste Straakhonkbal Diamond geopend. Oud-honkballer Robert Eenhoorn was er nauw bij betrokken. Hij verwacht dat het niet bij dat ene veldje zal blijven.

Plannen voor een Straathonkbal Diamond in Kralingen Crooswijk waren er al langer. In 2011 deed de gemeente onderzoek naar populaire sporten onder jongeren in de buurt. Wellicht mede door de wereldtitel die het Nederlands team dat jaar behaalden, scoorde honkbal opvallend hoog. Een plek waar ze de sport konden beoefenen leek dan ook meer dan welkom, liefst gelegen naast het al aanwezige Cruyff Court en de Krajicek Playground. Financiering bleek een ingewikkeld verhaal. Om die reden werd er contact gezocht met Robert Eenhoorn, die als oud-honkballer en huidig technisch directeur van de Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) kon fungeren als boegbeeld van het project. “Ik zit dichtbij het vuur, heb veel contacten in het wereldje en die zet ik graag in voor verdere ontwikkeling van de sport.”

'With a little help from my friends'
Eenhoorn gooide de lijnen onder meer uit naar het Baseball Tomorrow Fund, een initiatief van de Amerikaanse Major League en de spelersvakbond. De stichting is vooral actief in de Verenigde Staten en probeert daar kinderen die door achtergrond of leefomgeving niet vanzelfsprekend kiezen voor sport, aan het honkballen te krijgen. Door toedoen van Eenhoorn - die gedurende zijn carriere uitkwam in de `Major League - kwam ook het project van Crooswijk Kralingen op de radar. “Het Baseball Tomorrow Fund wil de sport vooruit helpen, op plekken waar daar interesse voor is en waar een goed plan op tafel ligt. Dat ik vanwege mijn Amerikaanse verleden mensen ken helpt zeker, maar een degelijke basis is een keiharde voorwaarde.”

In het beginstadium van het project kwam Robert Eenhoorn ook in gesprek met Nijha, een bedrijf met veel kennis en ervaring met het aanleggen van multifunctionele sportcourts door hun betrokkenheid bij o.m. de Cruyff Courts en Krajicek Playgrounds. Nijha kreeg vervolgens dan ook de opdracht om dit eerste Diamond Straathonkbal veld te realiseren.

Het doel van het Straathonkbal Diamond in Kralingen Crooswijk is tweeledig. Op de eerste plaats kan de sport een groeisprint beleven. Eenhoorn constateert dat honkbal sinds de recente successen al een tijdje in de lift zit, maar door een openbaar veldje wint de sport wellicht aan herkenbaarheid. “Vergeet niet dat honkbal in Rotterdam een heel grote sport is. Er wonen veel mensen met roots op Curaçao, Aruba en Sint-Maarten, waar het volksport nummer een is. Niemand hoeft er voor te vrezen dat het veldje er vaak verlaten bij ligt.”

Sporten verdrijft verveling
Op de tweede plaats biedt het Straathonkbal Diamond afleiding, een mogelijkheid om vrije tijd goed en sportief te besteden. “Er zijn natuurlijk jongeren die zich een beetje vervelen en doelloos rondhangen. Sporten is dan altijd een betere optie. Niet voor niets hebben we onze plannen kenbaar gemaakt bij het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Daar volgen ze het project met belangstelling.”

Om het Straathonkbal Diamond zo toegankelijk mogelijk te maken en de orde te bewaken, is er bijna 24 uur per dag iemand op het veldje aanwezig om materialen te verstrekken. Er wordt gespeeld met zachte knuppels en ballen. Als er niet genoeg mensen zijn voor de gebruikelijke teams van negen, zijn er voldoende variaties denkbaar om toch te honkballen. “Zolang er een gelijkwaardig duel ontstaat is er geen probleem. Er kan altijd gespeeld worden met minder honken of minder spelers per team.”

Méér 'diamonds'
Eenhoorn verwacht al met al een behoorlijke toeloop van jongeren. Als dat in de praktijk zo zal blijken te zijn, hoeft het initiatief zich volgens de geboren Rotterdam niet te beperken tot Kralingen Crooswijk. Er zijn zelfs al contacten met de wereldhonkbalbond die graag meer Straathonkbal Diamonds ziet ontstaan de komende jaren. Eenhoorn heeft er wel oren naar, al beseft hij dat de het geld van het Baseball Tomorrow Fund niet blijft binnenstromen. “Over de financiering maak ik me geen zorgen. Er zijn heel veel partijen geïnteresseerd in het honkbal. Ik doe dingen nooit eenmalig, dus ik heb er vertrouwen in dat ik ze bij het project kan betrekken.”

Honkbalclinic Stichting Rotterdam United Baseball
Stichting Rotterdam United Baseball organiseerde in 2012 een honkbalclinic op het Schuttersveld in Crooswijk. Robert Eenhoorn was aanwezig en gaf deskundig commentaar. Verscheidene spelers van Neptunus waren ook aanwezig en gaven ondersteunde instructies. Zie de film hieronder. Deze is gemaakt door Ton Geenen, een echte Crooswijker en meer dan dertig jaar lid van de KNBSB en o.m. actief geweest als scheidsrechter.

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst