Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Nieuwe directeur krijgt na top- ook breedtesport onder zijn hoede 16 mei 2013

door: Thomas van Zijl | 16 mei 2013

De Nederlandse Tafeltennisbond (NTTB) heeft een nieuwe functie in het leven geroepen: Directeur Tafeltennis. Achim Sialino - eerder voor de bond werkzaam als technisch directeur - gaat deze functie bekleden. Zijn benoeming past binnen de ontwikkeling van de samenwerking van de NTTB met de Koninklijke Nederlandse Algemene Schermbond (KNAS) en de Squash Bond Nederland (SBN).

De drie bonden hebben om de kwaliteit van hun bondsbureaus te verhogen en vanwege schaalvoordelen in 2011 beslist om samen een bureau in te richten. “We hebben gezamenlijk net iets meer massa. Nu is er bijvoorbeeld ruimte om 1,5 fte communicatie-medewerker aan te stellen en niet langer drie parttimers voor halve dagen te laten werken.”, zegt NTTB-voorzitter Ronald Kramer. Het bureau dient vooral ondersteunend te zijn en de faciliteiten voor de bonden te verbeteren, zeg maar verder te professionaliseren. “Een notulist voor de vergadering, een persvoorlichter, of iemand die de tickets boekt voor buitenlandse toernooien moet in de eerste plaats goed zijn in zijn/haar vak. Of diegene een scherm-, squash-, of tafeltennisachtergrond heeft is voor het overgrote deel van de funties echt van secundair belang.”

Diezelfde gedachte is gevolgd na het vertrek van NTTB-directeur Frank Berteling begin van dit jaar. Na diens vertrek werd Marcel Borst algemeen directeur van de drie samenwerkende bonden. In die functie werkt hij nauw samen met de directeuren van de drie bonden die zich wél specifiek op de 'eigen' sport richten. In het geval van de NTTB derhalve Sialino. Kramer: “Achim is een echte tafeltennisman met een ruime ervaring in deze sport. Hij past perfect in het profiel van de bond en zal op het bureau de inbreng van het tafeltennis behartigen.”

Bonden blijven eigen zaken regelen
Verder blijven ook op regionaal en lokaal niveau - ondanks de samenwerking met de KNAS en de SBN - de bonden hun eigen zaken regelen. Kramer: “Voor de clubs en de leden verandert er in dat opzicht niets. Zij kunnen hun vertrouwde werkwijzen blijven hanteren en houden dezelfde aanspreekpunten. Zij het dat de kwaliteit van de diensten die het bondsbureau levert verder zullen verbeteren.”

Toch heeft de benoeming van Sialino wel degelijk consequenties voor de bond in zijn geheel. In zijn vorige functie als technisch directeur hield hij zich hoofdzakelijk bezig met topsport, in zijn nieuwe rol is wedstrijdsport, sportparticipatie en –stimulering net zo belangrijk.

Bij topsport valt een gat
Kramer heeft er alle vertrouwen in dat het totale pakket bij Sialino in goede handen is. “Het is niet zo dat hij zich nooit om de breedtesport bekommerd heeft. Als technisch directeur maakte hij deel uit van het managementteam en heeft over alle onderwerpen mee vergaderd.” Het zal aanzienlijk lastiger zijn om de topsportambitie op peil te houden, want daar valt mede door de nieuwe functie van Sialino in ieder geval tijdelijk een gat. Topsport blijft een belangrijk onderdeel van zijn werk, maar er is even niemand die zich er fulltime op richt. We zullen daar snel beslissingen over moeten nemen. Die verschuiving in prioriteit is ook financieel van aard en een direct gevolg van het feit dat NOC*NSF minder geld beschikbaar stelt. Kramer: “Voor de dames en de paralympische tafeltennissers zijn de consequenties te overzien, maar de heren moeten het met veel minder geld doen. Dat vertaalt zich onmiddellijk in minder uren van een technisch directeur.”

De tafeltennisbond is op dit moment volop in beweging en denkt ook na over lange termijnoplossingen. Hoe een en ander er precies uit zal gaan zien, is voor Kramer nu lastig te zeggen. “Er zijn zoveel ontwikkelingen gaande, in personele, financiële en structurele zin dat ik geen blauwdruk voor de komende jaren kan geven, maar topsport blijft voor de NTTB als olympische bond natuurlijk erg belangrijk.”

Geen enkele associatie met een bond
Vast staat ook dat de bond zich meer zal richten op talentontwikkeling en ledenwerving, het nieuwe 'onder13-beleid' is daar een voorbeeld van. Net zo essentieel is het om meer tefeltennissers aan de bond te binden. Dat aantal ligt iets boven de 30.000 en kan volgens Kramer flink omhoog. “Het probleem is niet dat er onvoldoende mensen tafeltennissen. Er zijn misschien wel 800 duizend mensen die jaarlijks aan een paar toernooien willen meedoen. Er is alleen geen enkele associatie met een bond, een groter geheel.”

De competities op alle niveaus blijven de kern van de bondsactiviteiten, maar Kramer hoopt dat Sialino en andere bestuurders van de NTTB de komende jaren vormen zal vinden om de enthousiaste tafeltennissers - die niets zien in de verplichting om iedere week een wedstrijd te spelen - aan zich te binden. “Als we daar in slagen vergroten we de basis van de sport, en dat is voor zowel de breedte als de top goed nieuws.”

« terug

Reacties: 0

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst