Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Op naar het WK Softbal: with a little help from my friends 15 november 2012

door: Thomas van Zijl | 15 november 2012

Sportief en financieel succes gaan lang niet altijd hand in hand. Het Nederlandse fastpitchteam weet er alles van. Een uniek crowdfundingproject moet ervoor zorgen dat de herensoftballers deelname aan het wereldkampioenschap volgend jaar niet uit eigen zak hoeven te betalen.

In eigen land zette het team deze zomer een flinke prestatie neer door op het EK als tweede te eindigen. Die klassering geeft recht op deelname aan het WK - niet bepaald naast de deur - in Nieuw Zeeland. Het team begroot de kosten inclusief inschrijfgeld, voorbereiding en vliegtickets op 35.000 euro. Een behoorlijk bedrag, zeker aangezien de softballers niet ondersteund worden door de bond. Herensoftbal wordt namelijk vanaf 2009 op grond van de prestaties van het team en het ontbreken van een talentontwikkelingsprogramma door de NOC*NSF niet meer aangemerkt als topsport.

Verlengde carrière
De Koninklijke Nederlandse Baseball en Softball Bond (KNBSB) heeft daardoor financieel niet langer ruimte om de heren te ondersteunen. “Wij kunnen het geld maar een keer verdelen en dat wordt moeilijker als er steeds minder van is”, zegt algemeen directeur Hans Meijer. De bond legt daarom prioriteit bij de wel erkende topsport damessoftbal en daarmee bij het nationale team van de dames. Ook omdat softbal bij mannen een marginale sport is. “We hebben jaren achter de rug dat er in Nederland minder dan tien jeugdspelers waren. Met het oog op de toekomst is het fastpitchteam geen heel logische investering. Niet zelden gaat het om oud-honkbalspelers die hun carrière via softbal verlengen.”

De KNBSB is bereid het inschrijfgeld voor het wereldkampioenschap voor zijn rekening te nemen, maar ziet geen mogelijkheid om meer voor de heren te betekenen. Deelname aan eerdere toernooien en de kosten die daarbij om de hoek kwamen, betaalde het team in voorgaande jaren meestal uit eigen zak. Nu het WK in Nieuw Zeeland wordt gespeeld, zou dat zeer begrotelijk uitpakken.

Crowdfunding
Daarom gooit het fastpitchteam het nu over een andere boeg: crowdfunding. Fans, familie, sympathisanten, maar ook sponsors wordt om een bijdrage gevraagd. Ze kunnen een bedrag storten op een rekening, die uiteindelijk goed moet zijn voor een saldo van 35.000 euro. De thermometer – zoals zichtbaar op de site – geeft op dit rond de 12.000 euro aan. “Dat valt me tegen”, zegt Willem van Oostvoorn, de mental coach van het team. Een maand of twee geleden besloten we na overleg met deskundigen om voor deze methode te kiezen in de veronderstelling dat dit bedrag haalbare kaart is. Dan moet er nog een hoop gebeuren.”

Somber is Van Oostvoorn nog niet, maar de tijd begint te dringen. Het WK in maart lijkt nog vrij ver weg, maar de kosten worden eerder gemaakt. Tickets bijvoorbeeld worden aan het eind van deze maand besteld en het team neemt op Tenerife deel aan een toernooi ter voorbereiding op de strijd om de wereldtitel. “Als het niet anders is, betalen we het uiteraard zelf, maar we hopen op een eindsprint.”

Loterij
Publiciteit doet het goed, merkt Van Oostvoorn, die enkele weken geleden kort in het journaal te zien was. “Dat levert duizenden euro’s op van mensen die het een sympathiek initiatief vinden.” Voor hen die meer dan 250 euro overhebben voor de softbalheren, ligt er mogelijk een beloning in het verschiet. Zij doen mee in een loterij om twee tickets naar het WK, inclusief verblijf. Van Oostvoorn ziet nog steeds heil in crowdfunding, maar dat neemt niet weg dat het team ook op andere manieren op zoek is naar geldschieters. Er wordt actief gezocht naar mogelijke sponsors –die vervolgens een bedrag kunnen overmaken op de rekening. Onder andere Adviesbureau QNH is op die manier betrokken geraakt bij het crowdfundingproject.

De weg ernaartoe is lang en kent de nodige hobbels, maar het fastpitchteam is er vast van overtuigd dat in Nieuw Zeeland het beste resultaat ooit kan worden neergezet: een plek bij de eerste acht. Het is een van de redenen dat Van Oostvoorn is toegevoegd aan de staf. Hij ontwikkelde een mentaal programma dat ervoor moet zorgen dat mannen barrières gaan doorbreken. “Het gaat om het duidelijk stellen van een doel, dat helder voor ogen hebben. In vaktermen heet dat imagining.”

Dat hele proces is volgens Van Oostvoorn geen kwestie van een paar simpele opdrachten. Het vereist overtuiging. “Natuurlijk wordt zoiets kritisch bekeken door het team, maar onze korte stop is er aanzienlijk beter door gaan presteren. Daarmee verdween de scepsis. Voor de mannen is het nu part of the deal, net zo gewoon als de warming up. Wij zijn ons ervan bewust dat we ons optimaal moeten voorbereiding. Dat zijn we ook verplicht aan alles en iedereen die mogelijk maakt dat we in Nieuw Zeeland kunnen deelnemen aan het WK.”

Voor meer informatie: klik hier

« terug

Reacties: 1

-
15-11-2012
Geweldig dat de sport op het spoor van crowdfunding is gekomen. Een wereld te winnen zo lijkt me. Naast friends (gunnen) zijn er vast andere waardecreaties te ontwikkelen die andere, meerdere en gesegmenteerde doelgroepen aanspreken. Een mooie weg te gaan voor crowdfunding op WK niveau lijkt me. Hans van Egdom

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst