Skip Navigation LinksHome-Achtergronden-Archief-Nieuwsberichten-Item

Zelfverdedigingssport Kurodaiya: vechten zonder kracht 12 april 2012

door: Thomas van Zijl | 12 april 2012

Het lijkt onmogelijk om als winnaar uit een gevecht te komen als de tegenstander sterker is en over meer kracht beschikt, maar voor mensen die de technieken van Kurodaiya beheersen geldt dat wellicht niet. Wie de juiste spier belast voor de juiste handeling maakt in deze zelfverdedigingssport altijd een kans.

“Kracht wordt in het gevecht vaak overschat”, vindt Krishna Gopal die aan de basis staat van de sport. “Bovendien is het een onbetrouwbare graadmeter. Iemand kan sterk ogen, maar het toch niet zijn. Het omgekeerde komt natuurlijk ook voor.” Gopal acht het daarom belangrijker dat mensen totale controle over hun lichaam hebben. “Dat is niet vanzelfsprekend. Spieren, zenuwen en pezen staan allemaal met elkaar in verbinding. In een proefschrift heb ik die verbindingen via de principes van de biomechanica in kaart gebracht en ben ik tot de conclusie gekomen dat mensen zich ook kunnen verdedigen met een minimale krachtsinspanning.” Die overtuiging resulteerde begin jaren negentig in de methode Kurodaiya, dat zwarte diamant betekent. “Oorspronkelijk zijn bijna alle diamanten zwart. Het slijpen geeft ze hun uiteindelijke vorm en waarde. Zo is het met Kurodaiya ook. Onze technieken zijn voortdurend aan verandering onderhevig, op weg naar voltooiing.”

Die technieken zijn volgens Gopal door bijna iedereen aan te leren. Kurodaiya is dan ook zeker niet leeftijdsgebonden. “De meeste sporten draaien om krachtinspanning, hier geldt juist dat ontspanning bereikt moet worden om de technieken uit te voeren. Dat is ingewikkeld, maar hoeft geen al te hoge drempel te zijn.” Hoewel de methode wezenlijk anders is, bestaat hij deels uit ingrediënten uit meer klassieke vechtsporten als karate, kickboksen en jiujitsu. Belangrijk verschil is dat Kurodaiya in tegenstelling tot deze sporten eerder uit is op het neutraliseren en de-escaleren dan het uitbreiden van een aanval. “Effectiviteit en eenvoud zijn belangrijk. Met een beperkt aantal technieken is het al mogelijk om de balans in het lichaam van een tegenstander te verstoren en zijn aanval te counteren. Daarna is het mogelijk om de verdediging om te zetten in een aanval, maar dat is geen doel op zich.”

Vanuit het trainingscentrum in Capelle aan den IJssel hoopt Gopal Kurodaiya steeds populairder te maken, en niet alleen onder sporters. Zijn verdedigingstechnieken zijn ook interessant voor mensen die ze professioneel kunnen inzetten, zoals bodyguards, beveiligers en politiemensen. Gopal: “In Nederland barst het van de cursussen die werknemers in deze sector aangeboden krijgen. Het aanbod is gigantisch, maar dat is niet overal zo. We bieden Kurodaiya al aan in landen als Sri Lanka, Suriname, Mauritius en Wit-Rusland. De overheden daar zijn laaiend enthousiast.” Gopal verwacht dat de populariteit van de sport onder professionals en liefhebbers ook zal toenemen. “Kurodaiya is non-agressief, daarin onderscheidt het zich van vechtsporten die vooral vanwege die agressie veel mensen kunnen afschrikken.” Op dit moment is er nog niet voldoende animo voor een eigen competitie, maar er worden wel wedstrijden georganiseerd. Gopal: “Meestal kunnen we met eigen deelnemers aanhaken bij karate- of kickbokstoernooien. Onze technieken zijn anders, maar de opzet van een gevecht is min of meer gelijk. Toch is er ook een keer per jaar een wedstrijd helemaal gewijd aan Kurodaiya. Dus kom allen het tweede weekend van mei, want zien is pas echt geloven.” 

Voor meer informatie: www.zelfverdediging.com

« terug

Reacties: 1

-
13-04-2012
Er is geen kracht nodig, net zoals aikido dit ook niet nodig heeft, maar het filmpje had mij meer overtuigend gemaakt als een minder gespierd en getraind lichaam dit had gedemonstreerd. Doch mijn interesse is er niet minder om en het lijkt mij een goede discipline om lichaam en geest te trainen en een goede weerbaarheid op te bouwen , vooral bij de jeugd.

Reactie toevoegen

Naam*
E-mailadres*
Reactie*
Stuur mij een e-mail als er een nieuwe reactie wordt geplaatst